Ons altın kritik seviyeleri tek tek test ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın kritik seviyeleri tek tek test ediyor
Osman Bayrak
16.08.2023 09:29

Hafta başından beri güç kaybeden ons altın pazartesi günü paylaştığım analizdeki kritik 1907 USD ve 1896 USD seviyelerini dün test etti.         

1980 USD seviyesinden beri düşüş eğilimi gösteren ons altın için dün, 2 önemli seviyeyi test etme günü olarak kayıtlara geçti. Buna göre önce 200 günlük Hareketli Ortalama seviyesi olan 1907 USD seviyesi test edildi. Bu seviye hafta başında da test edilmiş fakat ons altının gün içi dip seviyesi olarak kayda geçmişti. Fakat zayıflığın devam etmesi ile birlikte salı günü 200 günlük Hareketli Ortalama seviyesi de kırılarak, bu kez 1896 USD seviyesi nokta atışı olarak test edildi.

Peki, bu seviye neden önemli? Çünkü bu seviye 1620-2070 USD yükselişinin fibonacci 0.382 seviyesi.

Fiyatın gün içi zayıflık anında bu seviyeyi test etmesi ve bu seviyeden geri dönmesi gayet normal. Çünkü satış yönlü işlem açan gerçek yatırımcılar ve işlem robotları kadar bu seviyeye alım emri gönderen gerçek kişi ve yatırımcılar da vardır. Bu nedenle piyasa, bu seviyede bir dengeye ulaşıp alıcı tarafın ağır basması ile bu seviyeden tepki verdi.

Ons altın tarafında bu hafta için en yakından takip edilecek seviyeler ise yine 1907 USD ve 1896 USD olacaktır. Özellikle hafta kapanışının 1907 USD seviyesi üzerinde olması potansiyel yükseliş denemeleri için son derece önemlidir. Fakat zayıflığın devamı halinde ons altının 1896 USD üzerinde haftayı kapatması kritik olacaktır. Çünkü bu seviye altında bir kapanış alınması halinde 1850 USD seviyesi hedef haline gelebilir. Aşağı yönlü yeni bir marj anlamına gelebilecek bu senaryoda bu kez 200 günlük hareketli ortalama seviyesi yeni direnç olarak günden güne artacak değeri ile karşımıza çıkacaktır.

Diğer taraftan hafta boyunca oluşabilecek tepki yükselişlerinde ilk önemli direnç bölgesi 1915 USD olacaktır. Bu seviye üzerine atması ve kalıcı olması halinde ise 1960 USD seviyesi ilk hedef olarak karşımıza çıkabilir.  Dün 1896 USD seviyesinin sadece iğne atılarak test edilmesi bu ihtimali daha güçlü kılsa da, bugünkü gün kapanışının seviyesi ortamdaki puslu havayı bir miktar aralayacaktır.

Gram altın

Dolar/TL’nin son dönemde göreceli olarak stabil kalması ve ons altının gerilemesi ile birlikte gram altın da 1720 TL seviyesinden yumuşak bir geri dönüş hareketine başladı. Bu harekete henüz bir düşüş kanalı demek için çok erken çünkü hareketi oluşturan mumlar hacimsiz ve adeta ince bir çizgi üzerinde gerileme yapıyormuş gibi bir görüntü vermektedir. Bu nedenle net bir yön tayini için hacimli bir mumun gelmesi ve fiyatın osilasyona yani salınıma girmesi beklenecektir. Fiyatın salınım yapmasının önemi, fiyatın içinde bulunduğu fiyat hareketinin destek ve direnç bölgelerini bize işaret etmesidir.

Gram altının kısa vadeli direnç seviyesi 1670 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviye üzerine atıp kalıcı olabilecek bir gram altın için ilk hedef de 1740 TL olacaktır. Bu seviye yükselen kanal direnç bölgesi olduğu için bu seviye ancak bir haber desteği ile hacimli bir mum ile kırılırsa daha yukarı hedeflerden bahsetmek mümkün olacaktır. Olası geri çekilmelerin devamında ise ilk destek bölgesi 1570 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

REKLAMI KAPAT X