2022 yılında kripto para piyasalarında işlem hacimleri düştü

Okuma Süresi: 3 Dakika
2022 yılında kripto para piyasalarında işlem hacimleri düştü
Emre Buruk
27.12.2022 15:12

2022 yılında yaşanan Ukrayna-Rusya savaşı, Luna krizi, FTX borsasının iflası ve yüksek enflasyon sonrasında başlayan faiz artışları gibi olumsuz gelişmelerle düşüş yaşayan kripto para piyasaları yılı düşük işlem hacimleriyle kapatmaya hazırlanıyor.

Son olarak API kullanımı ile emir önceliklendirme, likidite olmamak amacıyla hesaplara sanal para eklenmesi gibi farklı yolsuzluklar ile gündeme gelen FTX Borsası iflasını açıklayarak kripto para piyasalarında sert düşüşlere neden olmuştu. FTX'in kurucusu ve eski Üst Yöneticisi (CEO) Sam Bankman-Fried'ın ise dolandırıcılık, finans yasalarını ihlal etmek ve kara para aklamak gibi farklı suçlardan yargılanması beklenirken, duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefaletle serbest bırakıldığı açıklanmıştı.

Süreç içerisinde FTX mağdurlarının varlıklarını geri alıp alamayacağı yargı kararı ile belirlenecek olmasına rağmen borsanın çöküş süresince yaşanan gelişmeler yatırımcıların kripto para sektörüne olan ilgisini azalttı. Bu da sektör geneline yayılan düşük hacimlerin oluşmasını sağladı.

Bitcoin (BTC)

BitBoy olarak ünlenen Youtuber ve kripto para analisti Ben Armstrong, Bitcoin ve kripto para piyasaları ile ilgili son öngörülerini paylaştı. Buna göre, 2024 yılında boğa sezonunun başlayacağını öngördüğünü söyleyen analist, öngörüleri içerisinde önümüzdeki üç yıllık süreç için fiyat tahminlerine de yer verdi. 2023 yılı içerisinde, Bitcoin’in yeniden 30.000 seviyelerine çıkmış olacağını düşünen Armstrong, yükseliş hareketinin 2023 yılı içerisinde bu fiyat aralığının üzerine çıkacağını düşünmediğini belirtti. 2024 yılı için çok daha umutlu olan Armstrong, halving (yarılanma) yılı olarak tanımlanan sene içerisinde Bitcoin fiyatının yeni bir rekor seviyeye ulaşacağını düşündüğünü belirtti.

Bitcoin bu yazının hazırlandığı an itibarıyla ise 16.832 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Bitcoin, aşağı yönlü hareketlerinde 16.322 ve 15.737 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilirken, 17.221 ve 17.842 dolar seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir. Bitcoin fiyatında bu seviyelerin aşılması durumunda ise yeni bir yükseliş trendi başlayabilir. Ancak, Bitcoin'in yükseliş trendine devam edebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 16.839 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başarması ve bu seviye üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmeye devam etmesi gerekmektedir.

Ethereum (ETH)

Küresel ölçekli varlık yöneticilerinden Fidelity ise kripto sektörüne yönelik diğer girişimlerine ek olarak Metaverse alanında da hizmet vermek için ticari marka başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Fidelity’e ek olarak HSBC’nin de Metaverse’te isim ve logo için başvuruda bulunduğu belirtilirken, bu durumun Ethereum ekosisteminin etki alanını arttırabileceği ve Ethereum ekosistemine yeni sermaye girişleri yaşanabileceği düşünülmeye başlandı. Bu gelişmelerin devam etmesi halinde ise orta ve uzun vadede Ethereum fiyatlanmasında olumlu hareketler görülebilir.

Eski ismi ile Facebook, yeni ismi ile Meta kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg ise Metaverse’e olan yatırımlarının ardından Meta hisselerinde %60’a yakın kayıp yaşadı. Bu zararın yaklaşık olarak 3,6 milyar dolara eşit olduğu tahmin edilirken eleştirilmeye devam eden Mark Zuckerberg, bu alanda yatırımlarına devam edeceğini ve bu alanda 10 yıllık vizyon oluşturduklarını belirtti. Meta’nın bu projesinde ilerleme gösterdiğine dair piyasalarda duyurulan herhangi bir haberde kripto para piyasalarına orta ve uzun vadeli dönemde olumlu etki yaratarak, Ethereum fiyatlamalarını olumlu yönde etkileyen bir diğer faktör olabilir.

Ethereum, bu yazının hazırlandığı an itibari ile 1.220 dolar seviyelerinde alıcılarıyla buluşuyor. Ethereum, aşağı yönlü hareketlerde 1.178 ve 1.133 dolar seviyelerini destek seviyesi olarak kullanarak güç toplayabilirken, 1.272 ve 1.332 dolar seviyeleri ise önemli direnç seviyeleri olarak görülebilir. Ethereum fiyatında bu seviyelerin aşılması durumunda ise yeni bir yükseliş trendi başlayabilir. Ancak, Ethereum’un yükseliş trendine devam edebilmesi için 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.235 dolar seviyesinin üzerine çıkmayı başararak bu seviyenin üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirmesi gerekmektedir.

REKLAMI KAPAT X