ABD’den rekor enflasyon oranı geldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD’den rekor enflasyon oranı geldi
Hamit Alp Ünlü
10.06.2022 17:43

Bu haftayı kapatırken piyasaların gözü açıklanacak ABD enflasyon verilerindeydi. ABD’de Mayıs ayı yıllık enflasyon verilerine göre enflasyon yeniden son 40 yılın zirvesinde.

ABD’de enflasyon Mayıs ayında yıllık yüzde 8,6’ya yükselerek yeniden son 40 yılın zirvesini gördü. Enerji haricindeki kısmı ifade eden çekirdek enflasyonda da yüzde 6,2’den yüzde 6’ya ufak bir gerileme görüldü. Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 8,3 idi. Analistlerin bu ayki beklentisi de yüzde 8,3 idi; fakat açıklanan oran beklentileri aştı. Fiyatlarda en büyük artış gıda, akaryakıt ve barınma maliyetlerinde gerçekleşirken enerji fiyatları da aylık bazda yüzde 3,9 yıllık bazda ise toplam yüzde 34,6 arttı.

Beklentilerden yüksek gelen veri, piyasalardaki resesyon korkusunu artırdı.

Dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri yükseldi, euro ve altın geriledi

Açıklanan enflasyon verileri öncesinde 103,50 seviyesinde olan ABD dolar endeksi, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından 104,1 seviyesi üzerine çıkarak Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Euro/dolar da 1,0530’a geriledi. Parite dünkü ECB toplantısının ardından hafif bir yükselişi takiben 1,0770’ten 1,0612’ye düşmüştü. Bugün de yüzde 0,73 gerileyen paritenin haftalık kaybı yüzde 2’ye yaklaştı.

Uzmanlar daha yüksek enflasyon oranına karşı uyarmıştı

Geçtiğimiz sene ABD’de enflasyonun geçici olmayacağını öngören Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El-Erian veriler açıklanmadan önce enflasyonda henüz zirvenin görülmediğine dair bir görüşünü dile getirdi. Açıklanan ABD Mayıs ayı enflasyon verileri öncesinde Bloomberg televizyonuna yaptığı açıklamada El-Erian kendisini asıl endişelendirenin Haziran ayı verisinin Mayıs’tan daha kötü olacağı olduğunu ifade ederek enflasyonda zirvenin görüldüğünü düşünenlerin fikirlerini değiştirmek zorunda kalabileceği değerlendirmesini yaptı. Enflasyona katkıda bulunan etkilerin genişlediğini ifade eden El-Erian bu sebeple gelecek aylarda yüzde 8,5’in üzerinde enflasyon görmenin şaşırtıcı olmayacağını söyleyerek; enerji fiyatlarının aylık bazdaki dramatik yükselişine dikkat çekti. Gıda ve barınma maliyetlerinin arttığını belirten El-Erian enflasyonda zirvenin görüldüğünü söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Yine verilerin açıklanmasından önce Swissquote kıdemli analisti İpek Özkardeşkaya da artan enerji fiyatlarına ve Mayıs ayında ikinci el otomobil fiyatlarındaki beklenmedik dalgalanmaya dikkat çekerek yatırımcıların kötü bir sürprizle karşılaşılması ihtimaliyle gergin olduğunu belirtmişti.

Veriler Fed’in gelecek toplantılarda şahin davranacağı beklentisini artırdı

ABD Merkez Bankası Fed’in bir sonraki para politikası toplantısı önümüzdeki hafta, 15 Haziran’da gerçekleşecek. Geçtiğimiz ay yaptığı açıklamalarda Fed Başkanı Jerome Powell enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini ifade etmiş; enflasyonu düşürmek için gerekli araçlara ve kararlılığa sahip olduklarını vurgulayarak enflasyonun net ve inandırıcı bir şekilde düştüğünü görmeleri gerektiğini ve bunu görene kadar da zorlamaya devam edeceklerini söylemişti. Fed Başkanı, enflasyon baskılarının azaldığına ve enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmeleri gerektiğini söylemiş, bunu görmedikleri takdirde daha agresif hareket etmeyi düşünebileceklerini dile getirmişti.

Powell Fed’in, Mayıs toplantısındaki 50 baz puanlık faiz artışının ardından faiz artışına kademeli olarak devam etmenin daha uygun olacağını düşündüklerini de daha önce birkaç kez belirtmiş, gelecek iki toplantıda da 50 baz puanlık faiz artırımına gitme fikrinin Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) destek bulduğunu belirtmişti. Dolayısıyla önceki beklentiler ışığında 15 Haziran’da gerçekleşecek toplantıda da Fed’den beklenti 50 baz puanlık bir faiz artışı olması bekleniyordu. Fakat beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamları, Powell’ın enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmedikleri takdirde daha agresif hareket etme düşüncesi ile birlikte değerlendirildiğinde Fed’in haftaya gerçekleşecek toplantıda ve sonraki faiz artışlarında daha agresif olacağı beklentisini kuvvetlendirdi.

REKLAMI KAPAT X