ABD enflasyonundaki sürpriz gerileme doları nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD enflasyonundaki sürpriz gerileme doları nasıl etkileyecek?
Hamit Alp Ünlü
14.12.2022 10:49

ABD’de dün açıklanan ve beklentilerin altında kalarak piyasalara moral veren kasım ayı tüketici enflasyon verisinin ardından gözler doların hareketine ve bugünkü Fed kararına çevrildi.

ABD’de bugün faiz kararı açıklanacak. ABD Merkez Bankası (Fed) iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından bugün akşam saatlerinde yılın son faiz kararını açıklamaya hazırlanıyor. Bu karar öncesinde dün, ABD’de kasım ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklandı.

Geçtiğimiz cuma günü açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelerek enflasyonist baskıların devam ediyor olabileceğine dair bir kanıt olarak yorumlanan üretici fiyat endeksinin (ÜFE) aksine, dün açıklanan TÜFE verisi beklentilerin altında kalarak piyasalara moral verdi.

Piyasalar ekim ayında yüzde 7,7 olarak açıklanan yıllık TÜFE rakamının kasım ayında yüzde 7,3’e inmesini beklerken, dün açıklanan veriler kasım ayı yıllık TÜFE oranının yüzde 7,1’e düştüğünü gösterdi. Ekim ayında yüzde 0,4 artan ve kasımda da yüzde 0,3 artması beklenen aylık TÜFE de yine beklentilerin altında kalarak yüzde 0,1 olarak açıklandı. Ülkede enerji fiyatları yüzde 1,6 düşerken gıda fiyatları yüzde 0,5 yükseldi.

Enerji ve gıda maddelerinin ihmal edilerek hesaplandığı çekirdek enflasyon verilerinde de benzer bir tablo göze çarptı. Ekim ayında yüzde 6,3 olan ve kasım ayında piyasaların yüzde 6,1’e gerilemesini beklediği yıllık çekirdek TÜFE yüzde 6,0’ya; ekim ayında yüzde 0,3 olan ve sabit kalması beklenen aylık çekirdek TÜFE ise yüzde 0,1’e indi.

Düşük enflasyon verisi piyasalara moral verdi

Beklentilerin altında kalan kasım ayı enflasyon rakamları ise piyasalara moral verdi. Kasım ayı rakamlarında görülen bu beklenmedik düşüş uzmanlarca enflasyonda en kötüsünün geride kalmış olabileceği şeklinde bir işaret olarak yorumlandı. Ekonomistler ayrıca, enflasyon rakamlarındaki yıllık artışın 2023 yılında da ivme kaybetmeye devam etmesini beklediklerini açıkladı.

ABD’de bugün tahminlerin altında kalan söz konusu verinin açıklanmasının ardından Fed’in bugünkü toplantısında faiz artış hızını yavaşlatacağı yönündeki piyasa beklentisinin güçlenmesiyle birlikte ABD vadeli endeksleri de yükseldi.

Wall Street’te dün kapanışın ardından Dow Jones Industrial Average yüzde 0,30 artışla 34.108,64’e, S&P 500 endeksi yüzde 0,73 artışla 4.019,65’e ve NASDAQ Composite endeksi yüzde 1,01 artışla 11.256,81’e yükseldi.

Dolar endeksi ise iki gündür kazandığı ivmeyi tersine çevirerek düşüşe geçti ve satışlı bir grafik seyretmeye başladı. ABD dolar endeksi şu dakikalarda 104,00 civarında seyrederken, euro/dolar çaprazı 1,0600 seviyesinin üzerinde bulunuyor.

Gözler Fed kararında

Gelen verinin ardından hisse senetlerinde görülen yükselişe ve yukarıda da belirtilen pozitif gelişmelere rağmen Fed’in bugün alacağı faiz kararının belirsizliği konusunda piyasalarda bir endişe mevcut. Zira dün oluşan pozitif havanın korunması ve Wall Street’te görülen artışın desteklenmesi için bugün Fed’in beklentilerin altında kalan enflasyon verisine ve hisse senedi piyasasındaki artışa paralel şekilde güvercin bir karar vermesi gerekmektedir.

Fakat piyasalarda Fed’den böyle bir karar çıkıp çıkmayacağı yönünde bir belirsizlik hakim; çünkü enflasyon her ne kadar beklentilerin altında gelmiş olsa da halen yüzde 2’lik Fed hedefinin oldukça üzerinde ve Fed Başkanı Jerome Powell da bunun kabul edilebilir bir seviye olmadığını daha önce defalarca dile getirmişti.

Resesyon korkularının da hakim olduğu piyasalar ise bugün Fed’den 50 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor. Fed önceki dört toplantıda 75’er baz puanlık faiz artışları gerçekleştirmişti. Son FOMC toplantısının ardından Fed Başkanı Powell, faiz artışında sona gelindiğini ifade etmek için henüz erken olduğunu; sıkılaşma politikasına devam ederken faiz artışlarında hız düşürmenin zamanının gelmiş olabileceğini; fakat enflasyon kontrol altına alınamazsa düşük hızda ve daha uzun bir süreçte Fed’in hedeflediği nihai faiz noktası olan yüzde 4,5 seviyesinden daha yukarı çıkabileceğini belirtmişti. Şu anda Fed’in politika faizi yüzde 3,75 - 4,00 bandında ve nihai noktadan pek uzakta değil. Dolayısıyla bugünkü önemli toplantının ardından gelecek faiz kararı ve gerek karar metni gerekse Powell’dan gelecek açıklamalar ile bu açıklamaların tonu piyasalar için oldukça belirleyici olacaktır.

REKLAMI KAPAT X