ABD TÜFE verisi volatiliteyi zirveye taşıdı

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD TÜFE verisi volatiliteyi zirveye taşıdı
Osman Bayrak
14.10.2022 10:52

Günlerdir merakla beklenen ABD TÜFE verisinin açıklanmasının hemen ardından oluşan karamsar atmosfer, finans piyasalarında volatiliteyi zirveye taşıdı.

ABD TÜFE aylık %0,2 beklenirken, %0,4 olarak açıklandı. Böylece ABD yıllık TÜFE oranı %8,1’lik beklentiye karşı %8,2’ye inmiş oldu.

Dilerseniz gümüş analizi yapmadan önce açıklanan verinin tarihsel gelişimini inceleyelim.

Aşağıdaki grafik ABD’nin 2022 yılı TÜFE verilerini göstermektedir. Kırmızı renkli barlar açıklanan veriyi, yeşil renkli barlar ise o ayki beklenti oranını göstermektedir. Bu tablodan çıkaracağımız en önemli sonuç Temmuz ayında ABD TÜFE verisinin tepe yaptığıdır. Dikkat ederseniz temmuz ayına kadar kademeli olarak yükselen TÜFE verisi, temmuz ayı sonrasında yine kademeli şekilde düşüşe geçmiştir.

FED’in yaptığı faiz artırımlarının enflasyon üzerinde azaltıcı yönde olumlu bir etkisinin olduğunu buradan görebiliriz. Fakat özellikle son iki aydır açıklanan her veri sonrasında volatilitenin artmasının nedeni TÜFE’nin piyasa beklentisi kadar azalmamasıdır.

Bu yılın yükselen TÜFE dönemini düşünürseniz TÜFE aylık olarak ortalama %0,35 kadar arttığını görebiliriz. Benzer şekilde azalan TÜFE dönemini düşünürseniz ise TÜFE aylık ortalama %0,30 kadar azaldığını görebiliriz. Yani TÜFE’nin artış ile azalış hızı arasında yaklaşık %15’lik bir fark var. Tüm kıyamet bunun için mi kopuyor sorusunun akıllarınıza geldiğini duyar gibiyim.

ABD TÜFE verisi sonrası piyasayı en yakından etkileyen istatistik FED faiz artırım beklenti anketi oluyor. Dünkü veriden sonra Kasım ve Aralık aylarında FED’den 0,75 puanlık faiz artışı beklentisinin oranları ciddi anlamda yükseldi. Mevcut beklentilere göre FED faiz oranı yılı %4,5 seviyesinde kapacak gibi görünüyor ve enflasyon daha hızlı bir şekilde aşağı inmezse açıklanan her enflasyon verisinde volatilitenin yüksek olduğu günler yaşama ihtimalimiz hayli yüksek olacağa benzemektedir.

                 

Ons Gümüş

Dün ABD TÜFE verisinin açıklamasını takip eden dakikalarda ons gümüşteki günlük volatilite %4,5’e kadar yükseldi. Gün içinde 18,43 USD seviyesine kadar inen ons gümüş sonrasında bu seviyeden kuvvetli bir tepki alarak 18,99 USD seviyesini test etti. Her iki yönde de ciddi marjlar oluşturan ons gümüş kaldıraçlı piyasada işlem yapan yatırımcılar için ciddi fırsatlar/riskler sundu.

Ons gümüşün büyük resmini incelediğimizde geçtiğimiz hafta kırdığı düşen trend üzerinde kalamayarak tekrar trend altına indiğini gözlemliyoruz.

Aşağı yönde 18,20 USD seviyesi hem 26,20 USD seviyesinden gelen hem de 22,50 USD seviyesinden gelen düşen trendlerin kesişim noktası olması nedeniyle kuvvetli bir destek olarak göze çarpmaktadır. Bu desteğin kırılması halinde ise sırası ile 17,95 USD ve 17,60 USD seviyeleri destek olarak karşımıza çıkacaktır.

Yukarı yönde ise 19,30 USD seviyesi trend direnci olup kırılması halinde 8 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 19,90 USD seviyesi fiyatın karşısına direnç olarak çıkabilir.  

Gram Gümüş

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir. Gram gümüş gibi hem dolar/TL’den hem de ons gümüşten etkilenen bir enstrümanda dahi belirli teknik yapıların başarılı şekilde çalıştığının güzel bir kesitini görmektesiniz.

Dün yaşanan yüksek volatilitede gram gümüş 10,19 TL’den başlayan yükselen trende dokunarak geri dönmeyi başardı. Bu nedenle yatay kanal hareketine devam eden gram gümüşte 11 TL seviyesi altındaki kalıcılaşmalarda 10,20 TL seviyesi hedef haline gelebilir.

Fakat bu trend üzerinde tutundukça gram gümüşün kademeli şekilde üst banda doğru hareket etmesi kaçınılmaz olacaktır.

REKLAMI KAPAT X