Altcoinler düşerken Bitcoin dominance 7 ayın en yüksek seviyesinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altcoinler düşerken Bitcoin dominance 7 ayın en yüksek seviyesinde
Egemen Baş
26.05.2022 17:17

Bitcoin, 12 Mayıs 2022’deki sert düşüşün sonrasında 14 gündür bir konsolidasyon sürecinde ilerliyor. Bu konsolidasyon sonrası hangi yöne gideceği belli olmayan Bitcoin altcoinlerde de belirsizliğin sürmesine neden oluyor.

Bitcoin'in altcoinler üzerindeki hakimiyeti, çoğu altcoin bugün kırmızının derinliklerinde olduğu için Ekim ayından bu yana en düşük konumuna yükseldi. Piyasa değeri 560 milyar dolara düşerken, altcoinler üzerindeki hakimiyeti %45'in üzerine çıktı. 

Bitcoin’in 28,600 dolar ve 31,000 dolar seviyeleri arasında gidip geldiği bu iki hafta yatırımcılar için kritik bir süreç oldu. Altcoinler de benzer şekilde bir destekte stabilize olmuş ve Bitcoin’in yönünü bekliyorlar. JP Morgan 26 Mayıs 2022 haberinde Bitcoin’in gerçeğe uygun değerinin (Fair Value) 38,000 dolar olduğunu açıkladı. Cointelegraph’dan Scott Minerd ise Bitcoin’in 8000 dolarlara kadar ineceğini öne sürüyor.

Piyasada hem yatırımcılar hem de uzmanlar ikiye bölünmüş durumda. Altcoinlerin yönünü de Bitcoin’in hareketleri belirleyeceği için önümüzdeki günlerde piyasayı dikkatli takip etmek önemli gözüküyor. Kimileri piyasanın son alım fırsatında olduğunu düşünürken kimileri de köprüden önceki son çıkış olarak değerlendiriyor. Kısa vadede bakıldığında Bitcoin’in 8 haftadır kırmızı mum kapatarak tarihindeki dikkat çekici bir düşüşü gösterdiğini görüyoruz. Bu ve önümüzdeki haftaların yeşil olma ihtimali öngörülürken bunun kısa vadede bir fiyat tepkisi olabileceğini belirtmekte fayda var.

Avalanche (AVAX)

Avalanche, 2020 Eylül ayında Ava Labs tarafından geliştirilen, DeFi (merkeziyetsiz finans), alım-satım, finansal varlıklar ve diğer pek çok hizmetin piyasaya sürülmesi için korucuyu altyapı sağlayan bir platformdur. Ana hedefi bu platformun herkesin istediği türde varlığı çıkartabileceği, ticaretini yapabileceği veya yeni nesil teknolojilerin merkeziyetsiz bir şekilde kontrol edilebileceği küresel bir borsa olmak.  AVAX kurucuları standart olarak bir saniyenin altında işlem bitirebilme özelliği olan ilk akıllı kontrat ağı olduğunu söylüyor.

AVAX günlük 765,7 milyon dolar işlem hacmi ile 24,2 dolardan işlem görüyor. 6,5 milyar dolar market hacmi olan Avalanche 270 milyon dolaşımda arz ile CoinMarketCap sıralamasında 15. sırada yer alıyor.

Teknik Analiz:

Mart ve Nisan aylarında yükselen bir kanalın içerisinde oldukça pozitif bir görünüm sergileyen AVAX’ın kanal çıkışıyla oldukça sert bir düşüş yaşadığını gözlemliyoruz. Günlük RSI (14) değerinin 27.7 olduğunu gördüğümüz AVAX son 53 günde yüzde 75’lik bir düşüş yaşadı. Görseldeki kırmızı çizgiler destek ve dirençleri temsil ederken 24,2 ile 12,14 seviyeleri arasında kuvvetli bir destek bulunmadığını ve düşen trendin uzağında seyredildiğini gözlemliyoruz. Piyasadaki herhangi negatif bir etki AVAX’ı bir sonraki desteğine oldukça sert düşürebilir. Alım noktaları olarak bu destekler kullanılabilecekken trendin kırılması da takip edilebilir.

Elrond (EGLD)

Elrond veri parçalayarak hızlı işlem gerçekleştirmeyi kendine görev edinmiş bir blok zincir protokolüdür. FinTech, DeFi, IoT (Nesnelerin İnterneti) gibi yeni teknolojileri sağlayan yeni nesil bir internet ekosistemidir. Akıllı sözleşmesinin saniyede 15 bin işlem kapasitesi, altı saniyelik gecikme ve 0,001 dolar işlem maliyeti bulunuyor. Yüksek oranda ölçeklenebilirliği olan; durum, ağ ve parçalama sistemini ilk uygulayan blok zincir ağıdır. Geliştiricilerine yüzde 30 pay vermek gibi sürdürülebilirliği arttıran bir pazarlama stratejisi vardır.

Teknik veriler: EGLD günlük 55,8 milyon dolar işlem hacmi ile 75,62 dolardan işlem görüyor. 1,75 milyar dolara yakın market hacmi olan Elrond 22 milyon dolaşımda arz ile CoinMarketCap sıralamasında 37. sırada yer alıyor.

Teknik Analiz:

Elrond’un daralan bir flamadan aşağı yönde kırılıp 66,5 dolar seviyelerine kadar indiğini günlük grafiğinde görüyoruz. Burada 78 dolar seviyesinin kuvvetli bir destek oluşturduğu düşünüldüğünde bugün itibarıyla desteğine çok yakın bir değerden işlem görüyor. Destekleri için sırasıyla 67/58 ve 37,9 dolar seviyeleri takip edilebilir. Bitcoin’in yönüne bağlı olarak dirençleri sırasıyla 92,3/126,45 ve 200 dolar olarak takip edilebilir.

REKLAMI KAPAT X