Altcoinlerde hacimsizlik devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altcoinlerde hacimsizlik devam ediyor
Egemen Baş
28.06.2022 13:12

Bitcoin’in 18 Haziran 2022’de 17.600 dolar seviyesine sert düşüşünden sonraki 10. Güne gelindi ve bugün itibarıyla Bitcoin 21.200 dolar seviyelerinde seyrediyor. Bu düşüşün etkisiyle toplam altcoin hacmi de son 3 ayda yüzde 58.46’lık düşüş yaşayarak 531 milyar dolar seviyelerine indi.

Bitcoin 18 Haziran 2022’de 17.600 dolar seviyesine gerilemişti. O tarihten beri akıllarda olan en önemli sorulardan birisi 17.600 seviyesinin dip olup olmadığı olarak öne çıkıyor. 18 Haziran 2022 haftasında RSI (14) değeri 26.78 gösteren ve Bollinger Bandı’nın alt sınırını yırtan Bitcoin aşırı satış bölgesine girmişti. Aynı haftada tarihinin en sert düşüşlerinden biriyle karşılaşan Bitcoin’in korku endeksi de 6 değerine düşerek aşırı korku seviyesini göstermişti. Bu da piyasadaki kırılganlığı önemli düzeyde arttırmıştı. Düşüşlerin önemli temel sebepleri dünya çapında enflasyon beklentilerinin yetersiz olması, enflasyonun artış gösteriyor olması, dolara sabitli kripto paralarda yaşanan çöküşler ve faiz artışları olarak görülüyor. Sert düşüşün arkasından 21.800 dolar seviyesine yükselen Bitcoin’in geleceğine yönelik bir diğer önemli parametre de SOPR değerinin 1’in altına inmiş olması olarak değerlendiriliyor. Bitcoin’de toplam satılan fiyatın toplam alınan fiyata oranı ile belirlenen SOPR kısaca 1’in üzerindeyken işlemin kârda olduğunu 1'in altındayken ise zararına bir işlem yapıldığını gösterir. EMA (30) üzerinden hesaplanan SOPR değerinin 1’in altına inmesi uzun vadede Bitcoin yatırımı yapan yatırımcılar için de artık zararın gözlemlendiğini işaret ediyor. NewsBTC analisti Hououin Kyouma da 26.06.2022 tarihli değerlendirmesinde bu sinyalin piyasadaki düşüşü devam ettirebileceğini düşünüyor.

Chart, line chart, histogram

Description automatically generated

Kripto para piyasasında madalyonun diğer yüzü olan altcoinlere geldiğimizde ise Bitcoin’deki durumun etkilerini daha ön planda görebiliyoruz. Yukarıdaki grafikte Ethereum’un Bitcoin bazındaki fiyat düşüşü altcoinlerin düşüşünün Bitcoin düşüşüne kıyasla daha derin olduğunu gösteriyor. Grafikteki indikatör olan Tillson T3, bir hareketli ortalama gibi kullanılabilen; çizgi üzerinde yükseliş trendi, çizgi altında düşüş trendi veren bir indikatördür. Aynı zamanda sarı renk yükseliş trendini gösterirken mavi rengi düşüş trendini gösterir. Her ne kadar burada Tillson T3’ün üzerinde bir fiyatlanma ve renk değişimi görsek de altcoinlerde önemli yükselişler gözlemlenmesi için öncelikle Bitcoin’in güçlü ve kalıcı yükselişler yapması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle piyasanın genel yükselişe geçmediği senaryolarda altcoin grafiklerinin Bitcoin’den bağımsız analizlerinde mutlaka ciddi hata payları olacaktır.

Chart, line chart, histogram

Description automatically generated

Yukarıda gördüğümüz toplam altcoin kripto para hacmi grafiği bize altcoinlerin kuvvetli bir düşüş kanalında olduğunu gösteriyor.  2021 Kasım ayında 1.6 trilyon dolara ulaşarak ATH yapan bu grafik yaklaşık 224 gündür düşüş trendi izliyor. Bu süreçte toplam altcoinler hacminin yüzde 68.45’ini kaybetti. Yukarıda günlük grafikte gördüğümüz kanalın üst bandı ile 693.7 milyar dolar direnci birbirlerine oldukça yakındalar. Bu durum, bandın üst kanalının Bitcoin’e bağlı olarak kısa vadede test edilme ihtimalini kuvvetlendiriyor. Özellikle haftalık grafiğinde 200 günlük ortalamadan tepki alan hacmin 100 günlük ortalama seviyesi olan 750-800 milyar dolar seviyelerini denerken 693.7 milyar dolar direncinden tepki alması beklenebilir. Fakat bu yükselişin kalıcı olamayabileceğini, toplam altcoin hacminin üst banttan bir tepki ile veya 100 günlük hareketli ortalamadan bir tepki ile konsolidasyon sürecine girebileceğini ihtimaller dahilinde görüyorum. Burada kritik noktalardan biri 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalınması ve bunun önemli bir destek olduğu, bir diğeri ise 1 trilyon dolar hacminin önemli bir direnç olduğudur. Uzun vadede, toplam altcoin piyasası hacminin 1 trilyon dolar üzerinde kapanışlar yapmasıyla genel trendin yön değişimi hakkında daha yukarı yönlü beklentiler olabilir.


Bitcoin’in bu düşüşünden sonra bir süre konsolidasyon sürecine gireceğini Mart 2020 ve Ocak 2022 zamanlarındaki benzer hareketlerinden yola çıkarak ihtimaller içerisinde değerlendiriyorum. Bu süreci altcoinlerin de takip edeceğini, piyasanın genel bir konsolidasyon ve sonrasında genel dünya piyasalarıyla beraber yönünü tayin edebileceğini değerlendirmelere eklemekte fayda görüyorum.
 

REKLAMI KAPAT X