Altın 2 kanal arasında önemli bir karar arifesinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın 2 kanal arasında önemli bir karar arifesinde
Osman Bayrak
26.04.2023 10:14

Altın fiyatlarının tekrar yükseliş kanalına girme çabalarının gözlendiği günlerde, ons altının iki paralel kanal arasında önemli bir karar arifesinde olduğunu görmekteyiz.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

    

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte 2 ana paralel kanalın varlığı dikkat çekmektedir. Buna göre, ilk kanal kırmızı renk ile gösterilen yükselen kanal; ikinci kanal ise mavi renk ile gösterilen düşen kanaldır. Son olarak ons altının 2050 USD seviyesinde zirve yapmasının ardından mavi renk ile gösterilen ikinci kanal ortaya çıkmıştı. Bu hafta yaşanan hareketler incelendiğinde ise ons altının mavi kanal desteğinden uzaklaşarak direnç bölgesine yaklaşma arzusu içerisinde olduğu görüldü. Özellikle son dönem mumlarının uzun kuyruklu barlardan oluşması ise aşağı yöndeki fiyat hareketinin piyasa tarafından kabul edilmediğine işaret etti. Buna göre, yukarı yönde oluşan fiyat hareketleri de ons altını dün 2004 USD seviyesine dek yükseltti. 

Bu seviye ise altın fiyatları için iki açıdan önemli bir hal aldı. Bunlardan ilki, yukarıdaki grafikte görülen mavi düşen kanalın direnç bölgesinin 2004 USD seviyesi olması; ikincisi ise kırmızı renkli yükselen kanalın destek bölgesinin yine bu seviyeden geçmesiydi. Bu sebeple bu seviyenin yukarı yönde kırılması halinde ons altının yukarı yönlü momentumunu artırması beklenebilir.

Bugün itibarıyla ons altının önündeki en önemli direnç seviyesi ise öncelikle psikolojik direnç olan 2000 USD seviyesi olup, ardından 2010 USD seviyesidir. 2010 USD seviyesinin üzerinde kalıcılık sergileyen bir ons altının yükseliş hareketinin momentum kazanma olasılığı da yükselmektedir. Olası geri dönüş hareketinde ise 1960 USD seviyesi ana destek seviyesi olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviye yukarıdaki grafikte görülen mavi kanalın destek bölgesi olup, olası test halinde ise bu bölgeden bir dönüş yaşanma ihtimali yüksektir.

Ons altın hareketlerini teknik anlamda açıkladıktan sonra temel anlamda ons altını bekleyen gelişmelere dikkati çekmek istiyorum. 3 Mayıs tarihinde yapılacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında alınacak faiz kararı ve sonrasında yapılacak açıklamalar yakından takip edilecektir. Bugün itibarıyla piyasanın faiz beklentisi 0,25 puanlık bir artırım yönündedir. Fakat Fed’in faiz kararından ziyade karar metninde yer alacak ifadeler daha yakından takip edilecektir. Özellikle bu faiz kararının son faiz artışı olup olmayacağına özel bir önem verilecektir. Buna göre karar metninde, faizlerin zirve seviyesinin görüldüğüne dair bir ifade yer alması halinde, ons altında önemli bir yükselişin yaşanması son derece normal olacaktır. Bu sebeple 3 Mayıs akşamı yapılacak açıklamalar altın piyasasında da volatilitenin artmasına neden olabilir.   

Gram altın

Ons altın tarafında görülen dalgalanmalar ise gram altın tarafında da yeni bir yatay bant hareketinin başlamasına neden olmuşa benzemektedir. En son paylaştığım altın analizinde bir OBO formasyonundan bahsetmişken bu hafta görülen hareketler sonucunda oluşan OBO formasyonunun sağ omzunun uzadığı görülmektedir. OBO formasyonlarında eğer sağ omuz uzuyorsa, fiyat hareketinin yatay bant hareketine evrilme ihtimali ise artıyor demektir. Bu nedenle gram altının 1230 TL seviyesi üzerinde kaldıkça bir düşüş ihtimalinden uzaklaşıp, yatay bant içinde hareket etme ihtimali artmaktadır. Yatay bant içinde de destek bölgesi 1230 TL, direnç bölgesi ise 1260 TL olarak göze çarpmaktadır.

REKLAMI KAPAT X