Altın 2022 yılını kapatmaya hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın 2022 yılını kapatmaya hazırlanıyor
Osman Bayrak
28.12.2022 09:54

2022 yılını kapatmaya son 3 gün kala ons altının 1800 USD üzerindeki hareketini sürdürdüğünü görüyoruz. Yıl kapanışını güçlü bir şekilde yapmasını beklediğimiz ons altının cuma akşamı yapacağı kapanış rakamı ise finans piyasalarınca önemli ölçüde merak edilmektedir.

Yatırımcıların genellikle kısa ve orta vade yatırım fırsatlarını değerlendirdiği bir ortamda uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmak her zaman avantaj getirecektir. Çünkü uzun vadeli grafiklerde düşüş trendinde olan bir enstrümandan kısa vadeli kazançlar elde etseniz dahi bekleme zamanınız arttıkça zarar etme olasılığınız da artacaktır. Bu nedenle 2022 yılının biteceği bu günlerde hem altının 2022 yılını nasıl geçirdiğini, hem de uzun vadeli grafiklerde nerede olduğumuzu analiz etmek 2023 fırsatları açısından anlamlı olacaktır.

Uzun vadeli ons altın grafiği bize ne anlatıyor?

Ons altın grafiğine aylık bazda baktığımızda ciddi bir formasyonun varlığını hemen fark edebiliriz. 2011 yılında görülen 1920 USD zirvesinden sonra yaklaşık 9 yıllık süreçte ons altın dev bir fincan yapısı oluşturdu. Ons altın fiyatı önce 1050 USD seviyesini test etmesinin ardından yönünü yukarı çevirerek eski zirvesine ulaştı. Ancak, ons altın maalesef 1900 USD üzerinde uzun süre kalıcı olamadı. 2000 USD üzerini iki kez test etmesine rağmen her seferinde geri çekilerek 1650-2000 USD arasında kısa bir bant oluşturdu. Bu oluşan bandın zirve seviyesi olan 2000 USD seviyesi aşılırsa olası bir fincan-kulp yapısından bahsedebileceğiz. Zaten piyasada ons altın lehine inceleyeceğiniz tüm pozitif senaryolar da teknik olarak bu yapıya dayanmaktadır. Yine teknik anlamda bu şekilde oluşabilecek bir teknik yapının hedefi yaklaşık 3000 USD seviye olup yatırımcısı için %50’nin üzerinde bir getiri potansiyeli sunmaktadır. Fakat her zaman olduğu gibi özellikle altını çizmekte yarar görüyorum bu bahsettiğim teknik yapının çalışması için öncelikle ons altın 2000 USD üzerindeki eski zirvesini egale etmesi ve 2000 USD üzerinde kalıcı hale gelmesi gerekmektedir. Ancak bu ihtimal gerçekleştikten sonra burada verilen teknik hedef artık güncel hedef haline gelebilir.

 Uzun vadeli gram altın grafiği bize ne anlatıyor?

Gram altın da ons altından ve dolar/TL’den aldığı destek ile 2022 yılını ciddi bir kazanç ile kapatmaya hazırlanıyor. 2022 yılına 782 TL seviyesinden başlayan gram altın volatil bir dönem geçirmiş olsa da yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başardı. 2022 yılı kapanırken de 960-1040 TL bandında oluşturduğu yatay kanalı yukarı kırarak dün itibariyle 1100 TL üzerini test etmeyi başardı. Teknik anlamda gram altının ilk hedefi olan 1130 TL seviyesi çok uzak görünmese de, bu hedefin 2022 yılı sonunda test edilip edilmeyeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Gram altının uzun vadeli grafiğine odaklandığımızda kuvvetli bir yükseliş hareketinin hâkim olduğunu; bu hareketi gerek RSI gerekse DMI göstergelerinin aylık zaman diliminde desteklediğini görüyoruz. Ons altında görülebilecek olası bir yükseliş hareketinin devamı gram altını da yukarı taşıyacak olsa da 2023 yılında dolar/TL’nin hareketleri de gram altının net yönü açısından belirleyici olmaya aday görünmektedir.

2023 yılını çok daha kazançlı geçirmeniz dileğiyle…

REKLAMI KAPAT X