Altın düşen trend üzerinde kalmayı başarabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın düşen trend üzerinde kalmayı başarabilecek mi?
Osman Bayrak
16.05.2022 14:15

Geçtiğimiz hafta değerli metaller açısından son derece volatil ve negatif bir hafta oldu. Haftayı 1811 USD seviyesinden kapatan ons altın ve 901 TL seviyesinden kapatan gram altın, yükseliş umutlarını törpüledi. Bu hafta düşen trendi yukarı yönde kıran gram altının trend üzerinde kalmayı başarıp başaramayacağı yakından izlenecektir.

Ons Altın

FED kararı ve karar metninden sonra ons altın düzenli şekilde düşmeye devam ediyor. Görülen her ara yükselişler, tepki yükselişi olarak kalmaktadır. 1920 USD ve 1910 USD yükselişleri düşüşü durdurmaya yetecek bir momentum oluşturamadı. Bu nedenle de bu tepki yükselişleri sonrasında da düşüş derinleşmeye devam etti.

Ons altın açısından en çok önem verdiğim yükselen destek 1720 USD’den başlayan ve 1780 USD’den geçen yükselen trend, geçtiğimiz hafta 1830 USD seviyesinden geçerken kırıldı. Ons altın fiyatının bu seviye altında kalması düşüş baskısının devam etmesine katkı sağlayacak bir etkiye sahiptir. Peki, önümüzdeki haftalarda fiyat nasıl hareket edebilir?

Öncelikle kırılan 1830 USD seviyesi kuvvetli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Zamansallık ilkesi gereği her geçen gün bu direnç seviyesi de bir miktar yukarı gidecektir. Bu seviyeye temas edip fiyatın tekrar yönünü aşağı çevirmesi halinde bu hareket bir düşüş onayı olarak görülüp aşağı yönde ekstra marjların yaşanması söz konusu olabilir.

Şu an ons altın grafiğinde 2 düşen trend görülmektedir. Ana düşen trend 1980 USD ve 1910 USD seviyelerinden geçmektedir. Bu düşen trendin karşımıza direnç olarak çıkacak noktası ise 1860 USD olarak görülmektedir. Ara düşen trend ise 1910 USD ile başlayıp 1858 USD’den geçmektedir. Bir başka ifade ile 1980 USD seviyesinden başlayan düşen trend 1910 USD seviyesinde ikinci bir kırılm yaşayarak düşüşün daha da ivmelenmesi sağlandı. Bu nedenle olası bir yükselişte 1830 USD ve 1860 USD seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilecektir.

Ons altın cephesinde düşüşün devam etmesi halinde ise ana destek 1720 USD olarak takibimizde olacaktır. 1720 USD’ye kadar 1780 USD ve 1760 USD ara destekler olarak fiyat düşüşündeki ivmeyi azaltabilir.

Son olarak her ne kadar ons altında düşüş devam etse de göstergeler bu düşüşü desteklemeyip pozitif uyumsuzluk oluşturmaktadır. Fakat yaşanan her pozitif uyumsuzluk anında bir dönüşle sonlanmadığı için, yaşanabilecek bir tepki yükselişinin yukarıdaki dirençler üzerinde kalıcılaşması yeni bir yükseliş hareketini akıllara getirebilir.

Gram Altın

Gram altın geçtiğimiz hafta ara düşen trendini yukarı geçerek kırmıştı. Geçtiğimiz hafta Dolar/TL’de görülen yükselişin etkisi ile 916 TL seviyesine kadar yükselen gram altın ons altındaki düşüş sonucu haftayı 901 TL seviyesinden kapattı.

Gram altın için hala yükseliş umutları tazeliğini korumaktadır. Daha önce yukarı kırdığı düşen trend ve bir önceki dip seviyesi aynı bölgeden yani 885 TL seviyesinden geçmektedir. Olası bir Dolar/TL düzeltme hareketi yaşanması halinde ise 885 TL seviyesi bir ara destek olarak takip edilmelidir.

Gram altın cephesinde düşen kanal hareketi yaşandığı için bu kanalın direnç noktası 920 TL’den, destek noktası ise 850 TL’den geçmektedir. Bu hafta fiyatın bu sınırlar içinde hareket etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Önemli olan fiyatın bu sınırların dışına çıkması olacaktır. Yani eğer gram altın 920 TL ve üzerine çıkarsa düşen kanal hareketi kırılıp, fiyat için yeni bir alan açıldığından bahsedebiliriz. Aynı senaryo olası bir 850 TL altındaki fiyatlama için de geçerli olacaktır.

              

REKLAMI KAPAT X