Altın düşen trendi yukarı kırdı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın düşen trendi yukarı kırdı
Osman Bayrak
09.05.2022 11:18

Gram altın geçtiğimiz haftayı son derece volatil geçirdi. Haftalık mumu bir doji görüntüsü vermesine rağmen, günlük grafiklerde geçtiğimiz Cuma günü yaşanan yükseliş ile gram altın da ons altın da düşen trendlerini yukarı yönde kırıp trend üzerinde kapanış almayı başardılar.

Ons Altın

Ons altın 1997 USD seviyesinden başlayan düşen trendi, 1850 USD seviyesinde görülen dip seviyenin ardından kırmayı başardı. Geçtiğimiz Perşembe günü ons altına gelen ani satış ile düşen trend kırılım denemesi başarısızlıkla sonuçlanmış olsa da, Cuma günü düşen trend kırılarak trend üzerinde kapanış alındı. Haftalık kapanışın 1883 USD’de olduğu bölgede, düşen trend desteği 1874 USD seviyesinden geçmektedir. Henüz düşen trend destek noktasından çok uzakta olmadığımız için düşüş yönlü tehlike devam etmektedir. Fakat her yükseliş trend başlangıçlarında aynı manzara ile karşılaşılır.

Öte yandan ons altın düşen trend boyunca ilk kez 8 günlük hareketli ortalama (1881 USD) üzerinde kapanış almayı başardı.  Yaklaşık 14 günün ardından ilk kez yaşanan bu kapanış da yeni bir yükseliş hareketini desteklemektedir. Bundan sonra 8 günlük hareketli ortalama değeri ons altın için en önemli destek seviyesi olacaktır. Benzer şekilde MACD ve RSI göstergelerini incelediğimizde RSI göstergesi kendi hareketli ortalamasını ve düşen trendini kırmak üzeredir. Eğer bugün de yükseliş ile kapanış yaşanırsa RSI göstergesi de “Al” sinyali üretecektir. Ons altının saatlik grafiği incelendiğinde ise RSI önemli bir pozitif uyumsuzluk örneği göstermektedir. Son birkaç günde görülen yükselişler bu pozitif uyumsuzluk göz önünde bulundurulduğunda normal karşılanmaktadır. MACD göstergesi ise son 5 gündür yönünü yukarı çevirmiş olup, olası bir dönüş için sinyal üretmektedir. Fakat henüz bir “Al” sinyali için erken olmakla birlikte, MACD’nin 4 saatlik grafiklerde fiyatı desteklediği görülmektedir.

Gram Altın

Gram altın da ons altın ve Dolar/TL’de görülen toparlanma ile birlikte 940 TL’den başlayan düşen trendi kırarak trend üzerinde kapanış aldı. Ons altına benzer şekilde gram altın da hem düşen trend üzerinde hem de 8 günlük hareketli ortalama üzerinde kapanış aldı. 8 günlük hareketli ortalama değeri 896 TL seviyesinden geçtiği için bu hafta bu seviye ciddi bir destek noktası olacaktır.

Gram altın halen bir düşen paralel kanal içinde hareket ettiği için yukarı yönlü en önemli direnç 925 TL’den geçmektedir. Olası yükselişlerde 920-925 TL arasında düşen trend testi sırasında trend üzerine geçecek hareketlerde bir zorlanma görebiliriz. Fakat bu seviye üzerinde bir kalıcılaşma olması halinde ise önemli bir yükseliş ihtimali masaya gelecektir. Teknik olarak 200 TL’lik yukarı yönlü bir bayrak formasyon hedefi kadraja girebilir.

Gram altının göstergelerini incelediğimizde RSI göstergesinin düşen trendine temas ettiği görülebilir. Benzer şekilde MACD göstergesi de dipten dönüş hareketi sergileyerek yönünü yukarı çevirmeyi başarmış görülmektedir.

Gram altının ana düşen trendi zamansallık ilkesi gereği her gün azaldığı için son yükselişin fibonacci 0,236 seviyesi olan 921 TL seviyesi olası bir yükseliş hareketinde trend kırılım bölgesi olmaya aday görünmektedir. Bu seviyenin kırılması halinde oluşacak yeni yükseliş hareketini 969 TL öncelikli hedef, 8 günlük hareketli ortalama destek olacak şekilde okumaya devam edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X