Altın fiyatları 2022’de ABD enflasyon verilerinden nasıl etkilendi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları 2022’de ABD enflasyon verilerinden nasıl etkilendi?
Osman Bayrak
12.10.2022 14:49

ABD eylül ayı enflasyon rakamlarının açıklanacağı kritik perşembe gününe yaklaşırken, 2022 yılı boyunca ABD enflasyon verisinin ons altın fiyatını nasıl etkilediğini inceleyerek analizimize başlayalım.

Yukarıdaki tablo 2022 yılı içinde ABD enflasyon verilerinin açıklandığı günlerdeki medyan enflasyon beklentilerini ve gerçekleşme oranlarını göstermektedir. Tablonun sağ kısmındaki yüzdesel değerler ise açıklanan veri sonrası ons altın tarafında ilk 3 günde gerçekleşen fiyat hareketini göstermektedir. 2022’nin ilk 4 ayında ABD enflasyon verisi ile ons altın fiyat değişimi arasında ciddi bir korelasyondan bahsetmek güç görünmekle birlikte mayıs ayı ve sonrasında piyasanın ABD enflasyon verisini ons altın için adeta bir pivot haline getirdiğini görmekteyiz.

Mayıs ayı itibariyle medyan tahminden yüksek gelen enflasyon verisi, ons altında düşüşe; düşük gelen enflasyon verisi ise, sınırlı yükselişe neden olmuş görünüyor. Geçtiğimiz 5 ayı baz aldığımızda ABD enflasyon verisinin beklenenden yüksek açıklanan her 0,1 puan için, ons altının %0,75 değer kaybettiğini görüyoruz. Bu çalışmayı yarın açıklanacak veri öncesinde yolumuza ışık tutabilecek bir istatistik olarak değerlendirebiliriz.

Ons Altın

Ons altının geçtiğimiz hafta yaşadığı kuvvetli yükseliş, bu hafta ciddi bir geri çekilme ile sonlandı. Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Fed’den daha güvercin açıklamaların gelmesi yönünde oluşan beklentilerle ons altın ve değerli metaller ciddi şekilde güç kazanmıştı. Bu hafta bu beklentilerin dağılması ile birlikte gözler yeniden enflasyon verisine odaklandı.

Hafta başında kritik ilk destek olan 1710 USD desteğini aşağı kıran ons altın ikinci ve önemli kritik desteği olan 1680 USD seviyesine geriledi. Salı günü bu seviye altında hareket eden ons altın, dün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen geri çekilmenin etkisi ile yeniden 1680 USD seviyesine yükselmeyi başardı. Yarın açıklanacak veri ile birlikte ons altının 1680 USD seviyesinin ne tarafında kalıcılık göstereceği önümüzdeki 1 aylık fiyat hareketi için son derece kritik bir hal alacaktır.

Ons altının 1680 USD altında kalıcılaşacağı bir senaryoda ilk hedefi 1620 USD olacak olup, sonraki hedefi kademeli şekilde 1560 USD olabilir. Diğer taraftan ons altının 1680 USD seviyesi üzerinde kalıcılaşması halinde ise ilk hedefi 1730 USD seviyesi olacaktır. Bu durumda ons altın için bir TOBO formasyonunun oluşup oluşmadığına bağlı olarak 1730 USD üzerine doğru yaşanabilecek ataklarda hedefi kademeli olarak 1840 USD olabilir.

Gram Altın

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir. Geçtiğimiz hafta ons altında görülen atak sonrası gram altın çok hızlı şekilde 1030 TL seviyesini test etmişti. Fakat bu seviyelerde kalıcı olmayı başaramayan gram altın tekrar 1000 TL seviyesini teste indi.

Yukarıdaki grafikten açıkça görebileceğiniz gibi gram altının daha önce içinde bulunduğu düşen kanalın üst bandı bu son düzeltme sırasında destek olarak çalıştı. 992 TL seviyesi üzerindeki hareketler kırılan direncin test edilmesi anlamına geleceği için olası yükselişlerin daha sağlıklı yaşanmasına neden olabilir. Fakat bu seviye altındaki kalıcılaşmalar gram altın fiyatını tekrar düşen kanal içine sokar ve 950 TL gibi bir seviyenin hedef haline gelmesini sağlayabilir.

Etiketler: gram altın ons altın
REKLAMI KAPAT X