Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları haftaya nasıl başladı?
Osman Bayrak
06.03.2023 09:58

Haftalardır yoğun satış baskısı altında olan ons altın, geçtiğimiz haftayı kuvvetli bir yükseliş hareketi ile kapatırken; 1855 USD seviyesinden haftayı kapatan ons altın ve 1123 TL seviyesinden kapatan gram altın için yeni bir yükseliş hareketinin başladığını söyleyebiliriz.

Bu haftaki ilk analizde ons altının günlük hareketlerini sırası ile RSI, MACD ve DMI göstergeleri ile birlikte inceleyeceğiz.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte açıkça görüldüğü üzere hem 1960 USD’den, hem de 1890 USD’den gelen düşen trendler haftalık kapanış ile yukarı yönde kırılmış oldu. Cuma günkü kapanış ise kuvvetli bir yeşil mumla EMA(13) seviyesi üzerinde oldu. Ayrıca, RSI göstergesi yönünü tekrar yukarı çevirdi, MACD göstergesi ilk kez al sinyali verdi ve DMI göstergesi al sinyaline çok yaklaştı. Günlük grafiklerde görülen bu hareketler ise ons altın açısından haftaya umutlu başlamamıza neden oldu.

Ons altında düşüş hareketinin sonlanabileceğini DXY hareketlerini baz alarak öngörmüştük. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü dolar endeksi (DXY) 101 seviyesinden gelen yükselen trendini sert bir kırmızı mum ile kırarak yükseliş gücünü azaltmıştı. Yükselen trendin pull-back hareketi ile test edilmesine rağmen üzerine çıkılamaması DXY’de cuma günkü düşüşü de beraberinde getirdi. Bu sayede ons altında ise bahsettiğimiz yükseliş yaşanmış oldu.

Ons altında yaşanan yükselişi temel anlamda incelediğimizde ise karşımıza Fed üyesi Bostic’in yaptığı açıklamalar çıkmaktadır. Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, Fed’in faiz artırım sürecini yaz mevsiminin ikinci yarsında durdurulabileceğini açıklaması ile birlikte değerli metallere olan talep artarak, düşen trendlerin kırılmasına destek oldu.

Peki, bundan sonra ne olabilir? Ons altının kısa vadeli grafiklerinde 2 yapı göze çarpmaktadır. İlk yapı saatlik grafikte 1810 USD seviyesinden gelen tepkide oluşan flama formasyonu. Bu formasyon, 1835 USD seviyesinin yukarı yönlü olarak kırılması ile birlikte işlerlik kazandı. Bu formasyonun ana hedefi ise 1870 USD olarak görünmektedir.

İkinci yapı ise 4 saatlik grafikte oluşan TOBO formasyonu. Ons altın kapanışının 1845 USD üzerinde olması ile birlikte bu formasyon da işlerlik kazanmış görünmektedir. Bu formasyonun da ana hedefi 1885 USD olarak görünmektedir. Ons altının geçmiş hareketlerini de incelediğimizde yükselişin 1880 USD etrafında bir dirençle karşılaşması çok muhtemel görünmektedir. Bir direnç ile karşılaşılması ise yükselişin sonlanmasından ziyade, yükselişin sağlıklı olması için trende geri dönüş olarak görülmelidir.

Aşağıdaki grafikte ons altının 4 saatlik grafiğinde oluşan TOBO, flama formasyonu ve kırmızı renkli yeni yükselen trend gösterilmektedir. Her ne kadar teknik yapılar yükselişi işaret etse de bu hafta yaşanabilecek 1845 USD altındaki kapanışlar yükselişi sonlandırıp hareketin durmasına neden olabilir. Şu an için piyasada alıcılar güçlü görünse de gelebilecek yeni açıklamalar bu teknik yapıları sonlandırabileceği için 1845 USD seviyesini yükseliş hareketini sorgulayacağımız bir stop-loss noktası olarak takip etmeliyiz.

Kaynak: Tradingview

Gram altın

Ons altında görülen güçlü tepki ile gram altın da yükseliş hareketine başlamış görünmektedir. Buna göre, gram altının ilk hedefi 1135 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.

Benzer şekilde gram altındaki TOBO formasyonunun hedefi de 1145 TL olarak görülmektedir. Bu seviyelerde yaşanabilecek kar satışları sonrasında 1120-1125 TL seviyelerinin aşağı kırılmadığı sürece yükseliş hareketinin devamı beklenebilir. Bu bölgenin altında kapanışların olması halinde ise son yükseliş hareketi, tepki yükselişi olarak sınırlı kalabilir.

REKLAMI KAPAT X