Altın fiyatları için yükselen 3 ihtimal

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları için yükselen 3 ihtimal
Osman Bayrak
31.10.2022 10:39

Bu hafta değerli metaller ve altın için kritik bir hafta olmaya aday görünüyor. Önemli bir Fed toplantısının icra edileceği bu haftada, altın için 3 ihtimal öne çıkıyor.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın 1617 USD seviyesinin ardından kuvvetli bir yükseliş atağı yapmaya çalışırken 1680 USD direncini aşamayarak haftayı önemli bir geri çekilmeyle 1644 USD seviyesinden kapattı. 1680 USD seviyesi öncelerde çok önemli bir destek görevi üstlendiği için, bu desteğin kırılmasının ardından 1680 USD seviyesi, kırılması zor bir direnç haline geldi.

Bu hafta Fed toplantısının olması ve gelecek hafta ABD Kongre ara seçimlerinin olması, ons altında volatilitenin her iki yönde de artmasına neden olabilir. Bu aşamada ons altını kısa vadede bekleyen 3 fiyat hareketini analiz edebiliriz.

I. İhtimal: Masadaki ilk ihtimal, ons altının 1640 USD seviyesinden yönünü yukarı çevirmesidir. Bu ihtimalin yaşanması halinde 1680 USD seviyesine ulaşacak fiyat, 4 saatlik grafiklerde TOBO formasyonunu gündeme getirebilir. Bu ihtimalin çalışması için ons altın fiyatının muhakkak 1680 USD seviyesi üzerinde kalıcılaşması gerekecektir. Bu koşulda ons altının ana hedefi 1740 USD seviyesi olabilir. 

II. İhtimal: Masadaki ikinci ihtimal, ons altının önce 1615 USD seviyesine inmesi, ardından ise yönünü yukarı çevirmesidir. Bu ihtimalin gündeme gelmesi halinde ons altın 1615 USD seviyesinde 3’lü dip yapabilir. Bu 3’lü dipte ise RSI göstergesi büyük ihtimalle pozitif uyumsuzluk içinde olacaktır. Ons altın fiyatının 1615 USD seviyesinden tekrar yukarı dönmesi halinde ise bu seviyenin gücü bir kat daha artacaktır. 3’lü dip formasyonunda formasyonun işlerlik kazanması için ons altın fiyatının yine 1680 USD seviyesi üzerinde kalıcı olması gerekecektir. Bu ihtimalin yaşanması halinde de ons altını bekleyen hedef 1740 USD seviyesi olacaktır.

III. İhtimal: Masadaki üçüncü ihtimal ise, ons altın fiyatının önce 1615 USD seviyesine dek düşmesi ve ardından fiyatın bu seviyeyi aşağı yönde kırması olacaktır. Bu ihtimal dâhilinde yaşanacaklar ons altının düşen kanal sınırları ile sınırlanacaktır. Bu da demek oluyor ki düşen kanal dibi ons altın için yeni dip bölgesi olabilir.

Yukarıdaki ihtimallerden birinin çalışması tamamen önümüzdeki 2 haftada yaşanacaklara bağlı olacaktır. Beklenenden daha şahin bir Fed, ons altını yeni bir dip bölgeye sürükleyebilecekken; aralık ayından itibaren faiz artırımlarında sınırlamaya gidebileceklerini paylaşan bir Fed, ons altında yükselmeyi sağlayabilir. Bir sonraki hafta ABD tarafında seçimlerin yaşanacak olması, Fed’in kararlarında etkileyici bir realite olarak masadaki yerini alabilir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında yaşanan geri çekilme gram altının da cuma günü, 982 TL seviyesinden kapanmasını sağladı. Düşen trendini yukarı kıran gram altın, bu geri çekilmeyle kırdığı trendi teste gelmiş bir görüntü çizmektedir. Bu nedenle gram altının 980 TL seviyesinin altına inmemesi halinde yükseliş hareketi güç kazanacaktır.

Gram altında ons altına bağlı olarak yaşanabilecek hareketlerde aşağıda ve yukarıda karşılaşılabilecek destek ve direnç bölgeler grafik üzerinde verilmiştir. Bu seviyeler gram altında görülebilecek güçlenme ya da zayıflama durumlarında kademe kademe hedef haline gelecektir. Bu nedenle önümüzdeki 2 hafta da yaşanacak fiyat hareketlerini bu grafik ışığında izleyebiliriz.

REKLAMI KAPAT X