Altın fiyatları karşılaştığı direnç seviyesini kırabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları karşılaştığı direnç seviyesini kırabilecek mi?
Osman Bayrak
25.01.2023 09:38

Yükselen kanalda hareketine devam eden ons altının son 2 haftada sergilediği fiyat hareketlerine bakıldığında, önemli bir direnç seviyesiyle karşılaştığından bahsedebiliriz.

Gün içinde yaşanan her geri çekilme sonrasında yeni bir alım dalgası başlatan ons altının bu kritik direnç seviyesini kırıp kırmayacağı da yatırımcılar tarafından oldukça merak edilmeye başlandı.

Ons altının bu hafta yaptığı hareketleri incelediğimizde, gün içinde açılış fiyatının altına inse dahi yeni bir alım dalgasının fiyatı desteklediğini görmekteyiz. Aşağıdaki grafik ons altının bahsettiğim hareketlerini göstermektedir. Pazartesi ve salı günkü hareketlerde günlük kapanış mumları uzun kuyruklu ve yeşil renkte oluştu. Bu da olası düşüş ihtimallerini zayıflattı. Çünkü fiyatta görülen her geri çekilme yeni alıcıların gelmesiyle yerini yeni yükselişlere bıraktı.

Kaynak: Tradingview

Ons altın için geçtiğimiz 2 haftada gizli bir bariyer oluştu. Yukarıdaki grafikte yeşil direnç çizgisi ile belirttiğim direnç bölgesi her test edildiğinde fiyatı geri çevirdi. Bugün itibariyle 1944 USD seviyesinden geçen bu direnç bölgesi her gün 3 USD kadar yükselmektedir. Bu nedenle bu hafta ons altının yükseliş hareketinin devamı halinde bu direnç seviyesi üzerinde kapanış alınması fiyatı bir üst banda taşıyacak en etkili unsur olacaktır. Böyle bir durumda ons altının ana hedefi daha önceki zirve seviyelerden olan 1998 USD seviyesi olacaktır. Bu seviye aynı zamanda ons altının içinde bulunduğu yükselen kanal direnç seviyesidir. Henüz temel anlamda ons altına ralli yaptıracak bir piyasadan bahsedemeyeceğimiz için yükselen kanal direncinin kırılması kolay görünmemektedir.

Ons altının yukarıda bahsettiğim ara direnç bölgesinden geri dönmesi halinde ise ilk destek bölgesi 1902 USD, ikincil ve ana destek bölgesi ise 1880 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. Unutmayalım ki 1880 USD’ye kadar yaşanabilecek geri çekilme yükselişin daha sağlıklı olması açısından normal karşılanır. Fakat ons altın fiyatının 1880 USD altına sarkması halinde yükseliş hareketi büyük yara alacağı için pozisyon sahiplerinin olası destek bölgesi kırılımında (düşük bir ihtimal) son derece dikkatli olmalıdır.

Gram altın

Ons altında görülen yükseliş hareketi gram altının da her gün yeni zirveler görmesine destek olmaktadır. Aşağıdaki grafik, gram altının günlük hareketlerini göstermektedir. Gram altın içinden çıktığı yükselen kanaldan sonra kanal katlama hedefine doğru ağır adımlarla ilerlemektedir. Gram altının son 8 günlük hareketini incelediğimizde yükselen bir direnç ile karşılaştığını görmekteyiz. Bugün itibariyle 1175 TL’den geçen direnç seviyesinin kırılması halinde, kanal katlama hedefi olan 1200 TL seviyesi yeni hedef olarak masadaki yerini alacaktır.

Kaynak: Tradingview

Altın/gümüş rasyosu

Son olarak altın/gümüş rasyosunun yükselişini devam ettirdiğini görmekteyiz. Bu yükseliş genellikle değerli metallerin yükselişte zorlandığı bir döneme işaret ettiği için altın/gümüş rasyosunun 80 altında kapanış yapması halinde yükselişlerin çok daha sert olabileceğine şahit olabiliriz. Bu nedenle şu an 81,9 seviyesinde bulunan altın/gümüş rasyosunda yaşanabilecek geri çekilmeyi yakından izlemeliyiz.

REKLAMI KAPAT X