Altın fiyatları kritik destek seviyesinin altında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları kritik destek seviyesinin altında
Osman Bayrak
28.09.2022 13:47

Ons altın kritik 1680 USD destek seviyesinin altında hareketine devam ediyor.

1680 USD seviyesi altında kaldıkça, üzerindeki baskının devam ettiğini gördüğümüz ons altın, gram altını da beraberinde sürükleyerek 970 TL seviyesine getirmiş oldu. Eylül ayı kapanışına 2 gün kalması nedeniyle gerçekleşecek fiyat hareketlerini yakından izleyeceğiz.

Ons Altın

Ons altın için eylül ayı kapanışı son derece önemli durumdadır. Kritik 1680 USD desteğinin üzerine çıkamaması halinde ons altın üzerindeki baskının devamı teknik olarak beklenebilir. Bu hafta en düşük 1621 USD seviyesi test edildi. Bu seviyeden gelen tepki alımları ile fiyat 25 USD kadar yukarı sıçradı. Ons altın 160 USD genişliğinde bir düşen bant içinde hareket ettiği için düşüşleri tepki yükselişlerinin izlemesi son derece normaldir.

Şu an için ons altını bekleyen direnç bölgeleri 1660 USD, 1680 USD ve en önemlisi 1730 USD olarak karşımıza çıkmaktadır. 1660 USD bölgesi kısa vadeli düşen trend direnci; 1680 USD bölgesi ana destek bölgesini ve 1730 USD bölgesi ise düşen trendin direnç bölgesini ifade etmektedir. Bu dirençlerden 1680 USD ons altın üzerindeki düşüş baskısının azalması açısından; 1730 USD bölgesi ise yeni bir yükseliş hareketinin başlaması açısından önemlidir.

Ons altının saatlik grafiğinde RSI göstergesi ile bir pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 1621 USD seviyesi test edilirken RSI göstergesinin saatlik grafikte yeni dip yapmaması, tepki yükselişi ihtimallerini akla getirdi ve yaklaşık 20 USD’lik bir tepki hareketi görüldü. Bu pozitif uyumsuzluğun sırası ile 4 saatlik ve hatta günlük grafiklerde görülmesi halinde daha kuvvetli bir tepki hareketinden bahsedebileceğiz.

Gram Altın

Gram altın da daha önce bahsettiğim destek seviyesi olan 965 TL seviyesinden az bir sarkma ile 960 TL seviyesinden bir tepki aldı. Yaşanan bu tepki hareketi ile gram altın düşen bant bölgesine tekrar dönmüş oldu. Gram altının potansiyel direnç bölgeleri 980 TL ve 1000 TL’den geçmektedir. Özellikle 1000 TL üzerinde ana düşen hareketinin son bulduğundan bahsedebileceğiz fakat yeni bir yükseliş hareketi için 1040 TL’den geçen ana direnç bölgesini de geçmesi gerekecektir. Bu seviye olası tepki hareketlerinde kuvvetli bir direnç olarak çalışması son derece olasıdır.

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi

Ons altının fiyat grafiğini ABD 10 Yıllık tahvil faizleri ile birlikte incelediğimizde iki değişken arasında önemli bir ters korelasyonun varlığından bahsedebiliriz. Yükselen faiz ortamında yatırımcıların değerli metallerden ziyade faiz gelirine yönelmesi normal karşılanmalıdır. Bu nedenle ons altın hareketinin devamı açısından ABD 10 yıllık faizlerini yakından izlemek fayda sağlayabilir.

Ons altının ABD 10 yıllık tahvillerine ufak bir gecikmeyle tepki verdiğini akılda tutarak, olası bir ABD 10 yıllık tahvil getirisinin gerilemesi halinde ons altında yukarı yönlü bir hareketin başlaması beklenebilir. Bu nedenle ABD 10 yıllık tahvil getirilerini bir öncül gösterge olarak takip edebilirsiniz.

Kaynak:Tradingview

Kırmızı çizgi ons altını, fiyat hareketleri ise ABD 10 Yıllık tahvil getirisini göstermektedir.

REKLAMI KAPAT X