Altın fiyatları önemli desteklerine yöneldi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları önemli desteklerine yöneldi
Osman Bayrak
17.08.2022 12:08

Haftaya yükseliş hareketini devam ettirme potansiyeli ile başlayan altın fiyatları, hafta ortasında kısa vadeli önemli desteklerine yöneldi.

Gram altın 1040 TL’den, ons altın ise 1800 USD seviyesinden yönünü aşağı çevirdi. Önemli desteklerine yönelen altın fiyatlarının, bu destekler etrafındaki hareketini yakından izleyeceğiz.

Ons altın kritik 1800 USD seviyesi üzerine yönelse dahi bu seviye üzerinde kalıcı olmayı başaramadı. 1800 USD seviyesi iki fibonacci seviyesi arasında adeta bir ara direnç olarak çalışarak, ons altın fiyatının 1830 USD seviyesine yönelmesini engellemiş oldu. Ons altının yönünü tekrar aşağı çevirmesi ile gözler 2070 USD seviyesinden başlayan düşen trende çevrilmiş oldu. Çünkü yönünü aşağı çeviren ons altın için bu düşen trend çizgisi önemli bir destek görevi görebilir. 1778 USD seviyesinden geçen bu destek bölgesi altında kalıcılık görülmesi halinde fiyatta güç kaybının devamı beklenebilir.

Ons altının günlük grafiğinde bir diğer dikkat çeken unsur ise 8 günlük hareketli ortalama çizgisidir. Ons altın hafta başından itibaren 8 günlük hareketli ortalamanın altında kapanış almaktadır.

Dün itibariyle 8 günlük hareketli ortalama 1787 USD seviyesinden geçerken, ons altın fiyatı bu seviyenin altında bir seyir izledi. Bu hareketin devamı halinde ons altında kısa vadeli bir güç kaybının devamı görülebilir. Ons altın fiyatındaki baskının ortadan kalkması için fiyatın tekrar 8 günlük hareketli ortalama üzerine atması ve yerleşmesi son derece önemlidir.

Ons altına benzer şekilde gram altında da bir güç kaybının yaşandığını görüyoruz. 1040 TL seviyesinde yer alan önemli bir direnç seviyesi test edilmesine rağmen, direnç bölgesi üzerinde kalıcılık görülmedi. Bu nedenle de gram altın fiyatı yönünü aşağı çevirdi. Gram altının içinde bulunduğu paralel kanal hareketinin orta çizgisi 1030-1040 TL arasında gram altın için önemli bir direnç olarak çalıştı. Bu seviyeler aşılamadığı için de bir üst hedef yatırımcıların gündemine gelmedi.

Gram altını 963 TL’den beri yukarı taşıyan 8 günlük hareketli ortalama çizgisinin son 2 gündür gram altın fiyatını aşağı yönde baskıladığını gözlemliyoruz. Gram altın fiyatı önemli bir destek bilgesi olan 8 günlük hareketli ortalama çizgisini aşağı kırarak 2 gündür bu çizgi altında kapanış almış oldu. Bu kapanışlar yükseliş umutları açısından kısa vadeli negatif bir görünümün ortaya çıkmasını sağladı.

Diğer taraftan RSI göstergesi de günlük grafiğinde kendi düşen trendine takılarak trendi yukarı kıramadı. Bu durum da gram altın fiyatının yukarı yöne hareketindeki güç kaybının bir işareti olarak yorumlandı.

Fakat unutulmamalı ki altın fiyatları son dönemde küresel haber akışına son derece bağlı hareket ettiği için beklenmedik bir haber her iki yönde de sert hareketlerin yaşanmasını sağlayabilir.

Son olarak, dün açıklanan ABD sanayi üretimi beklentileri aşarak %0,6 geldi. (Beklenti %0,3) Bu rasyoya piyasada bir tepki gelmese de ABD ekonomisinin yükselen FED faizlerine rağmen sıcaklığını koruduğunu görüyoruz. Verilerin bu denli yüksek gelmesi halinde FED’in eli faiz artırımı konusunda daha bonkör olabilir. Ağustos ve Eylül aylarında ABD ekonomisinin kuvvetini gösteren göstergelerin gelişimini bu açıdan izleyerek Eylül ayı FED toplantısı öncesi piyasada etkili olabilecek atmosferi yorumlamaya çalışacağız.         

REKLAMI KAPAT X