Altın fiyatları yükseliş trendindeki güç kaybını sürdürüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatları yükseliş trendindeki güç kaybını sürdürüyor
Osman Bayrak
23.11.2022 09:31

Haftaya güç kaybederek başlayan ons altın, yükseliş denemelerinde karşılaştığı satışla yükseliş trendindeki güç kaybını sürdürüyor.

Aşağıdaki grafik ons altını takip etmek için en son paylaştığımız grafiğin güncel halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Grafikte oluşan Omuz Baş Omuz formasyonunun 4 saatlik grafikte çalıştığını ve ons altın fiyatında güç kaybının devam ettiğini görüyoruz. Yukarıdaki OBO formasyonunun teknik hedefi 1725 USD olarak görünmektedir. Fakat önemli bir yükseliş ivmesinden sonra oluşan bu tip OBO formasyonlarının hedefe rahat ulaşması da kolay değildir. Özellikle ons altın fiyatının RSI ile gerek 15 dakikalık, gerekse yarım saatlik zaman diliminde henüz bir pozitif uyumsuzluk içinde olmaması düşüş hareketinin bir süre daha sürmesini daha olası kılmaktadır. Yine de unutmamak gerekir ki haber odaklı olarak sert hareketlerin yaşandığı değerli metal piyasasında gelebilecek bir haberle sert hareketlerin yaşanması olasıdır.

Öte yandan altın fiyatlarının son dönemde toparlanmasıyla birlikte merkez bankalarının da rezervlerinde tuttuğu altın miktarlarını artırmaya başlaması dikkat çekmektedir. Aşağıdaki grafik çeyreksel bazda merkez bankalarının sahip olduğu altın miktarlarını göstermektedir. Özellikle 2022 yılı üçüncü çeyreğinde rezervlerdeki altın miktarının ton olarak artmış olması önemli bir gelişme olarak görülebilir. Dünya Altın Konseyi’nin bu istatistiğinin dördüncü çeyrekte de aynı ölçüde devam etmesi, altın için ciddi bir alıcı kitlesinin piyasada oluşacağı anlamına gelecektir. Merkez bankalarının altını fiziki olarak rezervlerine eklediklerini de düşünürsek talebin artması fiziki altının da ciddi talep görmesi anlamına gelebilecektir.

Kaynak: Dünya Altın Konseyi

Ons altında görülen zayıflık ise gram altında da benzer bir zayıflığın hâkim olmasına neden olmaktadır. Özellikle 1040 TL seviyesinin altına inilmesi kritik öneme sahiptir. Çünkü bu seviye daha önceki zirve seviye olduğu için 1040 TL altında kalınacak sürenin uzaması, gram altındaki güç kaybını da artıracaktır. Ons altının aksine gram altının saatlik grafiklerde RSI ile pozitif uyumsuzluk içinde olması dönüş umutlarını canlı tutsa da ons altında bir dönüş görülmeden yükseliş hareketlerinin güç kazanması zor görünmektedir. Dün gram altında görülen tepki yükselişinin satış ile karşılaşması da teknik açıdan zayıflığı artırmaktadır.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde geçtiğimiz hafta %3,67 seviyesinden başlayan tepki yükselişi ise %3,88 seviyesine dek sürdü. Dün sert bir geri çekilmeyle faiz oranı tekrar %3,8 seviyesinin altına düştü. Faiz oranlarında görülebilecek bir güç kaybının devamı muhakkak ki ons altını destekleyecektir. Bu nedenle özellikle %3,67 seviyesinin kırılıp kırılmamasını yakından takip edeceğiz.

ABD faiz oranlarının etkisiyle DXY’de (dolar endeksi) ise güç kaybı devam etmektedir. 109,5 seviyesinde yükseliş trendini kıran DXY, tepki yükselişi denemelerinde bulunsa da her tepki yükselişi bir satış ile karşılaşmaktadır. Henüz bir kalıcı yükselişten bahsedemediğimiz DXY’de zayıflığın devamı halinde ons altının güç kazanması olası görünmektedir. Henüz DXY’de bir dip oluşumu ya da dönüş emaresi oluşmadığı için olası bir dönüş seviyesini yakından izlemeye devam edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X