Altın fiyatlarında faiz kararı öncesinde kar satışı yaşandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında faiz kararı öncesinde kar satışı yaşandı
Osman Bayrak
22.03.2023 09:37

Hafta başında kritik psikolojik direnç olan 2000 USD seviyesi üzerinde fiyatlanan ons altın, son dönemlerin en önemli Fed toplantısı öncesinde kısa vadede OBO formasyonun oluşmasıyla, kar satışı yaşadı.

Piyasalarda oluşan beklentilerin ne denli hızlı değişebildiğini son 3 haftada tekrar görmüş olduk. Buna göre, yükselen enflasyon kaygılarıyla birlikte Fed’in birden fazla 0,50 puanlık faiz artırımına gidebileceği beklentisi önce ons altını 1810 USD seviyesine sürüklemişti. Fakat Silicon Valley Bank olayı ile başlayan gelişmeler bırakın 0,5 puanlık faiz artırımını, Fed’in pas geçme ihtimalini de masaya getirdi. Bu nedenle bugün Fed üyelerinin işlerinin epeyce zor olacağını söyleyebiliriz.

Piyasadaki hakim beklenti ise bugün 0,25 puanlık bir faiz artışının gerçekleşeği yönünde. Aslına bakılırsa faiz artışlarından ziyade Fed Başkanı Powell’ın yapacağı açıklamalar piyasalar tarafından daha yakından izlenecektir. Powell’ın konuşmalarından ise gelecek dönemlerde Fed’in faiz artırma konusunda ne denli istekli olabileceğine yönelik ipuçları aranacaktır.

Ons altın

Ons altın finansal piyasalarda yükselen bankacılık sektörü kaygılarıyla hafta başında 2000 USD üzerini test etti. 2009,85 USD seviyesi ise noktasal olarak lokal zirve olarak kayıtlara geçti. Ons altının daha önceki hareketlerini göz önüne aldığımızda ise 2000 USD üzerinde kalıcı olmayı başaramayan bir ons altın olduğunu görüyoruz. 1810-2009 USD arasında kısa zamanda bir yükseliş sergileyen ons altın, dün de saatlik grafikte oluşan OBO formasyonuyla 2000 doların altına inerek 1950 USD seviyesinin altına kadar indi.

Diğer taraftan dün çalışan OBO formasyonu ile 1810 USD seviyesinden başlayan yükselen trendin kırılmış olması son derece önemli oldu. Buna göre, daha önce pekçok kez test edilmesine rağmen kırılmayan yükselen trend, dün ilk kez kırıldı ve yükselen trend altında 4 saatlik kapanış alındı. Bu açıdan baktığımızda ise ilk yükseliş hareketinin zayıfladığından bahsedebiliriz.

Bugün için önemli olan konu ise ons altın fiyatının aşağıda 1935 USD, yukarıda 1970 USD bandının neresinde kalınacağıdır. Çünkü son yaşanan 200 USD’lik yükseliş, fibonacci 0,382 seviyesi 1935 USD’den geçmektedir. Bu seviyenin kırılması halinde bir sonraki olası hedefler ise 1911 ve 1888 USD’dir.

1888 USD seviyesinin fibo 0,618 seviyesi olması nedeniyle bu bölge kuvvetli destek seviyesi olarak görülebilir. Olası yukarı bir harekette ise 1970 USD önemli bir direnç olarak çalışacaktır. Çünkü ons altın fiyatı düştüğü yükselen trende tekrar girmek isterse 1970 USD üzerinde bir kapanış yapması gerekecektir. Bu seviyenin özellikle Fed Başkanı Powell’ın konuşması sırasında önemli bir direnç olarak çalışabileceğini düşünüyorum. Piyasa beklentilerinden daha güvercin gelebilecek açıklamalar ise ons altın için ikinci bir yakıt görevi görebilir.

Son olarak bugün saat 21:30’da açıklanması beklenen Fed'in faiz kararı ve sonrasında gerçekleşecek olan Powell’ın basın toplantısı, ons altın tarafındaki volatiliteyi muhakkak artıracaktır. Bu sebeple bu saat diliminde alınacak kararlara son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Kaldıraçlı işlemlerden uzak durulması ise olası robotik işlemlerin yoğunluğundan kaynaklanabilecek zararları en aza indirecektir.    

REKLAMI KAPAT X