Altın fiyatlarında ikili tepe ihtimaline dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında ikili tepe ihtimaline dikkat
Osman Bayrak
27.03.2023 08:27

Geçtiğimiz hafta artış gösteren global bankacılık riskleri ve Fed’in faiz artışlarında duraklama beklentisi nedeniyle ons altında görülen zirve denemeleri yerini dikkat edilmesi gereken ikili tepe ihtimaline bıraktı.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik grafiğini göstergeler ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiği ilk incelediğimizde ise iki önemli detay dikkatimizi çekmektedir. Bunlardan ilki, ons altın fiyatının her yükseliş denemesinde 2000 USD üzerini test etmesine rağmen bu seviye üzerinde 4 saatlik zaman diliminde kapanış alamamasıdır. Buna göre, psikolojik bir direnç olan 2000 USD seviyesi 5 kez test edilmesine rağmen fiyat her denemede satış baskısı ile karşılaşmış durumdadır.

İkinci önemli detay ise 2000 USD denemeleri sırasında RSI göstergesi düzenli bir düşüş göstermiş durumdadır. Bu da fiyat ile gösterge arasında bir negatif uyumsuzluğa işaret etmektedir. Benzer bir negatif uyumsuzluk RSI kadar net olmasa da MACD göstergesi için de geçerlidir.

Yukarıdaki grafikte ons altının fiyat grafiği üzerindeki kırmızı yükselen trend, önemli bir ana yükseliş trendini göstermektedir. Son olarak finansal riskler, her geri çekilmede ons altının tekrar yükselmesine neden olurken, tam olarak bu dönemde Fed faiz beklentilerinin de azalması ile birlikte değerli metallerin genel olarak değerlendiği bir dönemi geride bırakmış olduk. Temel gereçeklerde artışları destekleyen gelişmeler oldukça ise ons altın fiyatı da yükselen bir trend içinde hareketine devam etmektedir.

Geçtiğimiz hafta cuma günü 2000 USD seviyesi 3. kez test edilip geri dönüş yaşanırken, Deutsche Bank hisse senetlerinde %10’un üzerinde düşüş yaşanmasıyla Silicon Valley Bank ve Credit Suisse bankaları özelinde yaşanan riskler yeniden gündeme geldi. Özellikle Deutsche Bank gibi Avrupa’nın önemli bir bankası üzerinde bu yönde bir hareketin yaşanması ise ons altına yeni bir alım gelmesine neden oldu. Fakat yine 4 saatlik zaman diliminde 2000 USD üzerinde kapanış olmadan hafta 1978 USD seviyesinden kapatıldı.

Bu bilgiler ışığında ons altını teknik açıdan incelediğimizde önemli destek seviyeleri gündeme gelmektedir. Yukarıdaki grafikte ons altın fiyatı üzerindeki yükselen trendin destek seviyesi 1970 USD’den geçmektedir. Bu hafta ons altın bu destek seviyesi üzerinde kaldığı sürece yeni yükseliş denemeleri görülebilir. Eğer ons altın 1970 USD bölgesinden yeni bir yükseliş hareketi sergilerse gözler 2000 USD seviyesi üzerinde olacaktır. Çünkü daha önce 5 kez test etmesine rağmen bu seviye üzerinde kalmayı başaramayan ons altının her yükseliş denemesinde 2000 USD üzerinde kalıp kalamayacağı önemli hale gelecektir. Fakat RSI göstergesindeki negatif uyumsuzluğa bakılırsa ons altının yükseliş hareketinin zayıflamaya başladığı görülmektedir. Eğer temel gerçeklerde ekstra bir risk oluşmazsa 1970 USD destek seviyesi etrafındaki hareketlerde desteğin kırılma ihtimali de artabilir.

Yatırım stratejisi olarak eğer yükselen trend desteği kırılırsa gözler DMI göstergesine çevrilecektir. Eğer DMI göstergesi de sat pozisyonuna geçerse ons altında bir düzeltme hareketi görülebilir. Bu yönde bir düzeltme hareketi yaşanırsa da 1934 USD, 1911 USD ve 1887 USD seviyeleri potansiyel destek noktaları olarak karşımıza çıkacaktır.

Dolar/TL’de önemli bir hareketlilik olmadığı için gram altın hareketleri ise ons altın hareketinin birebir kopyası haline geldi. Bu nedenle gram altın için de yükselen trend içinde 1200 TL bölgesi önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin kırılması halinde 1198 TL, 1180 TL ve 1165 TL seviyeleri hedef haline gelebilir. Gram altında yeni bir zirvenin görülmesi için ise 1230 TL seviyesinin yukarı yönde kırılması gerekecektir.

REKLAMI KAPAT X