Altın fiyatlarında Jackson Hole öncesi toparlanma çabaları sürüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında Jackson Hole öncesi toparlanma çabaları sürüyor
Osman Bayrak
24.08.2022 11:29

Kritik Jackson Hole toplantısı öncesinde altın fiyatlarının toparlanma çabası içinde olduğunu gözlemliyoruz.

Ons altın 1730 USD seviyesinden, gram altın ise 1005 TL seviyesinden yönünü yukarı çevirmeye çalışıyor. Fakat henüz kritik dirençler geçilmediğinden, yeni bir yükseliş hareketinin başladığından bahsetmek için çok erken.

Bu hafta finansal piyasaların gözü cuma günü gerçekleşecek olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda FED Başkanı Jerome Powell’ın vereceği mesajlarda olacak. Eylül ayında yapılacak FED toplantısında alınacak faiz kararı öncesi Powell’ın vereceği detaylar faiz kararı konusunda aydınlatıcı olabilir. Piyasada şu an Eylül ayındaki FED toplantısında alınacak faiz kararının 0,5 ya da 0,75 puan olma olasılıkları neredeyse eşit hale geldi. Fakat gerek Powell’ın açıklamaları, gerekse açıklanacak veriler ışığında piyasa beklentilerinde de değişimlere neden olacaktır.

ABD cephesinde açıklanan ekonomik veriler etkisi oranında piyasada volatiliteye neden olmaya devam etmektedir. Örneğin dün açıklanan ABD Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 49,2 beklenirken 44,1 olarak açıklandı. Beklentiden düşük gelen PMI verisi sonrası altın cephesinde küçük de olsa bir toparlanmaya neden oldu. Benzer şekilde önümüzdeki haftalarda da açıklanacak önemli verilerin benzer etkiler sergilemesi kaçınılmaz olacaktır.

ABD cephesindeki önem verilmesi gereken tek veri açıklanan istatistikler ile sınırlı değildir. Özellikle ABD ekonomisinin bel kemiğini oluşturan büyük teknoloji, sanayi ve hizmet şirketlerinin gelecek öngörüleri veya alacakları kararlar da ABD ekonomisi konusunda öncül veri olarak değerlendirilebilir. Örneğin bu hafta içinde piyasaya düşen haberlerde Ford Motor Co.’nun ABD genelinde 3.000 kişilik bir istihdamı sonlandırmak istemesi doğrudan bir işaret olmasa da benzer haberlerin devam etmesi halinde önemli bir işaret haline gelmesi muhtemeldir.

Tüm bu bilgiler ışığında dün ons altın cephesinde kısa vadeli bir toparlanma çabalarının ağır bastığını gözlemledik. Özellikle açıklanan veri sonrasında ons altının 1730 USD’den toparlanma çabaları hız kazandı. Ons altının 1740 USD üzerini test etmesi 1804 USD’den başlayan düşen trendin kırılması açısından önemliydi. Özellikle kısa vadeli ortalamaların da üzerine atmayı başaran ons altın için şu an en önemli direnç bölgesi 1760 USD’dir. Bu bölge üzerinde bir kalıcılaşma görülmesi halinde ons altında görülen toparlanma çabaları daha da hız kazanabilir. Fakat özellikle Cuma günü Powell’dan gelebilecek potansiyel şahin açıklamalar ons altına satış getirebilir. Bu nedenle Cuma günü altın piyasasında yaşanabilecek volatiliteye dikkat etmek gerekecektir.

Gram altın tarafında da ons altına benzer bir toparlanma sürecinin yaşandığını gözlemliyoruz. Düşüşünü 1004 TL seviyesini test ederek devam ettiren gram altın, dün açıklanan ABD verisi sonrasında yönünü yukarı çevirdi. Her ne kadar kısa vadeli ortalamalarının üzerine atmayı başarsa da gram altın fiyatının kalıcılığı da Cuma günü ABD’den gelecek açıklamalara bağlı olacaktır. Olası düşüşlerde hala 995 TL seviyesi gram altın için son derece önemli bir destek olarak takibimizde olacaktır. Gram altın fiyatının gelecek açıklamalara rağmen 995 TL seviyesi üzerinde olması, potansiyel bir toparlanma için umut verici olacaktır. 995 TL seviyesi altındaki bir fiyatlama düşüşlerin derinleşmesi anlamına gelebileceği için piyasaları da rahatsız etme gücüne sahiptir. Olası yükseliş hareketlerinde de yine 1040 TL seviyesi temel hedef olarak karşımıza çıkmaktadır.

REKLAMI KAPAT X