Altın fiyatlarında kararsız 2 hafta geride kaldı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında kararsız 2 hafta geride kaldı
Osman Bayrak
19.12.2022 08:23

Geçtiğimiz haftayı 1793 USD seviyesinden kapatan ons altın, hem volatil hem de kararsız iki haftayı geride bıraktı.

Geçtiğimiz hafta ons altın ve diğer değerli metaller için çok kritik bir hafta oldu. Gerek ABD tarafından gelen veriler, gerekse merkez bankalarının faiz kararları alınan pozisyonları önemli ölçüde etkiledi. Bu gerçeklerden belki de daha önemlisi Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı oldu. Toplantı sonrası ciddi bir geri çekilme yaşayan ons altın, haftanın kapanış gününde kayıplarının bir kısmını geri almayı başardı.

Aslına bakarsanız Fed Başkanı basın toplantısında çok da sürpriz bir açıklamada bulunmadı. Fakat piyasada uzunca bir süredir yer bulan pozitif hava yerini bir anda karamsar bir atmosfere bıraktı. Esasında Fed ne faiz artırım oranını beklenenden daha üst seviyeye arttırdı, ne de gelecek projeksiyonlarında daha önce belirtmediği yeni bir durumdan bahsetti. Piyasa sadece 2023 yılı için "kendi kendine" umutlanırken, Fed üyelerinin 2023 yılı faiz beklentilerini görünce hüsrana uğramış oldu.

Aslında tüm bu bakış açısı karmaşasının temelinde ABD enflasyon verisi yatıyor. ABD enflasyon verisi son birkaç aydır düşüş eğiliminde bulunuyordu. Bu durum da faiz artırım sürecinde daha fazla şahin olmayı engelliyordu. Fakat Fed’in her zaman kullandığı ve enflasyon için kalıcı bir düşüş patikasına girmeden tutunulan şahin tavırdan vazgeçmeme düşüncesinde henüz bir değişiklik olmadı. Fed, hala enflasyon konusunda yukarı yönlü risklerin masada olduğunu düşündüğünü belirtti. Bu yüzden de erken bir faiz indirim sürecine girmeyi düşünmediğini sıklıkla dile getirdi. Fakat piyasa bu konuda aceleci davranıp, enflasyonda görülen her iyileşme sonrasında fazlasıyla iyimser fiyatlamalar yaptı. Bu fazlasıyla iyimser düşünceler de fiyatlardaki dalga boylarını artırmış oldu.

Kaynak: Tradingview

Peki, ons altın ve dolayısıyla gram altın bu durumdan nasıl etkilenebilir?

Yukarıdaki grafik ons altının haftalık hareketlerini göstermektedir. Tam olarak bu noktada fiyatın bize anlattıklarına odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Ons altının haftalık grafiğini incelediğimizde son 2 haftalık mumun kararsızlık simgesi olan doji şeklinde oluştuğunu görüyoruz. Bunlar yükseliş esnasında oluştuğu için yükseliş açısından olumsuz olsa da henüz kritik desteklerin hiç biri de kırılmış değildir. Bu nedenle 1620 USD seviyesinden başlayan tepki sürecinin pratik olarak devam ettiğinden bahsedebiliriz. Teknik analiz bir anlamda olasılıkları yönetme sanatı olduğu için ons altının mevcut seviyesinde yükseliş ihtimalinin düşüş ihtimaline oranının daha yüksek olduğundan bahsedebiliriz. Fakat, hem fibo 0,38 seviyesine denk gelen hem de yükselen trend dibine denk gelen 1780 USD seviyesi bu hafta kırılmadıkça yükseliş umutları ons altın için sürdürülebilir. Bu seviyenin kırılması halinde ise 1717 USD seviyesi destek olarak takip edilebilir. Öte yandan, ons altın destek üzerinde kaldıkça fibo 0,5 seviyesi olan 1830 USD seviyesi hedef haline gelecektir.

Ons altındaki kararsızlık gram altını da aynı şekilde etkiledi. Gram altın da kararsız bir doji mum ile haftayı kapatmış oldu. Fakat gram altının 1040 TL destek seviyesi üzerinde kaldıkça dalgalanarak da olsa yükselişine devam etme ihtimali daha yüksek görünmektedir. Bu hafta ons altında görülebilecek bir toparlanma süreci gram altında yeni zirvelerin görülmesine neden olabilir. Aksi halde ise gram altın kritik 1040 TL destek seviyesini tekrar test edebilir.        

REKLAMI KAPAT X