Altın fiyatlarında toparlanma başladı mı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında toparlanma başladı mı?
Osman Bayrak
20.02.2023 08:31

Geçtiğimiz hafta ons altın, ana düşen trendini yukarı kırarak 1842 USD seviyesinden kapanış almayı başardı. Analizimizde ons altının bu hareketi sonrasında toparlanma emareleri gösterip göstermediğini inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini RSI, MACD, DMI, EMA(13) ve Fibonacci çizgileri ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının 1960 USD seviyesinden itibaren yaşadığı düşüş trendi, sırası ile fibonacci 0,236 ve 0,382 seviyelerini test etmesine neden oldu. 2 Şubattan itibaren düşen trend içinde olan ons altın geçtiğimiz hafta cuma günü ilk kez düşen trendin direnç hattını yukarı kırmayı başardı. Bu nedenle olası bir dönüş hareketi için mevcut durumu analiz ettiğimizde aşağıdaki bulgulara erişiyoruz.

Geçtiğimiz hafta cuma günü ons altın fiyatı fibonacci 0,382 seviyesi olan 1828 USD seviyesi altını test etti fakat orada kalıcı olamadı. Hatta 1818 USD seviyesinden başlayan “tepki yükselişi” ons altını 1848 USD’ye kadar yükseltti.

Yukarıda 1818-1848 yükselişini tepki yükselişi olarak adlandırmayı uygun görüyorum. Çünkü kuvvetli düşüşlerden sonra bu tarz yükselişlerin “boğa tuzağı” olarak kalması ve yönünü tekrar aşağı çevirme ihtimali her zaman masadadır.

Cuma günü yaşanan son yükseliş ile birlikte ons altının günlük grafiğindeki mum bir çekiç formasyonu halini aldı. Düşüş trendlerinde oluşan çekiç formasyonu bir dönüş emaresi olarak yorumlanır. Ancak dönüş ihtimalinin artması için bugün yaşanabilecek bir yeşil muma kuvvetle ihtiyaç duyulacaktır.

1960 USD seviyesinden başlayan düşen trend cuma günü itibariyle kırılmış oldu. Grafik her ne kadar dönüş yapmaya “aday” görünse de düşen trend üzerinde kalıcılık görmemiz son derece önemlidir. Bu nedenle ons altının 1830 USD üzerinde fiyatlanması ve gün kapanışı alınması yükseliş beklentilerini artıracaktır.

Son olarak göstergeler tarafında saatlik grafikte DMI göstergesi al sinyali üretti. Yine bu sinyalin kalıcılığını takip edeceğiz. RSI göstergesi de 70 sınırına iyiden iyiye yaklaşmış durumda. RSI göstergesinin saatlik ve 4 saatlik grafiklerde pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu görüyoruz. Fiyatın daha da yükselmesi bu pozitif uyumsuzluğu anlamlı hale getirecektir. Eğer bu hafta 4 saatlik grafikte de al sinyali ortaya çıkarsa “güvenli bir yükseliş” hareketinden bahsediyor olacağız.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım tüm unsurlar olası bir tepki yükselişinin dönüş hareketine dönüşmesi için yakından izlememizi gereken unsurlardır. Çünkü erken safhada yapacağımız yanlış bir tespit sonucu alınacak pozisyonlar muhtemelen hem zaman hem de para kaybına neden olabilir. Bu nedenle henüz erken safhada tespit ettiğimiz dönüş emarelerinin olgunlaşmasını ya da sona ermesini takip edeceğiz.

Olası geri dönüşlerde ise 1828 USD seviyesi tekrar ilk destek bölgemiz olacaktır. Bu bölgenin kırılması halinde ise 1790 USD seviyesi bir sonraki kuvvetli destek bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır.

Bu sırada ayrıca altın/gümüş rasyosuna da dikkat etmemiz gerekecektir. Rasyonun günlük hareketlerini incelediğimde ilk olarak MACD göstergesi dikkatimi çekiyor. 74 seviyesinden beri yaşanan yükseliş sonunda MACD göstergesi yorulmuş ve yönünü aşağı çevirmeye aday görünmektedir. RSI göstergesi ise son 2 haftadır 70 sınırı altında yatay hareket ederek rasyonun yükselişine eşlik edememiştir. Bu nedenle altın/gümüş rasyosu yönünü 84 seviyesinden aşağı çevirmeyi başarırsa ons altında yükseliş hareketinin devam etme ihtimali yükselecektir.

REKLAMI KAPAT X