Altın fiyatlarında volatilitenin artacağı bir haftaya giriyoruz

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında volatilitenin artacağı bir haftaya giriyoruz
Osman Bayrak
12.12.2022 09:29

Haftalık açılış ve kapanış değerleri arasında geçtiğimiz hafta neredeyse fark olmayan ons altında, bu hafta yaşanacaklar öncesinde bir kararsızlığın hâkim olduğunu söyleyebiliriz. Bu hafta açıklanacak olan ABD TÜFE verisi ve Fed faiz oranı, altın fiyatlarında volatilitenin yüksek olacağı bir haftanın yaşanmasını sağlayabilir.

Geçtiğimiz hafta piyasada ons altın açısından bir belirsizlik yaşandı. Ons altının haftalık mumu uzun kuyruklu bir doji mum görüntüsü verdi. Uzun kuyruklu dememizin sebebi, haftaya 1797 USD seviyesinden başlayan ons altının 1765 USD seviyesine kadar düşmesiydi. Genellikle doji mumları bir dönüş mumu olarak düşünülse de, ben ons altındaki bu haftalık kapanışın henüz bir dönüş sinyali içerdiğini düşünmüyorum. Çünkü ons altının her aşağı gelişinde piyasaya alıcıların hâkim olmasıyla fiyat yeniden daha yukarıda dengelendi. Bu sebeple bu hafta gibi kritik bir hafta öncesinde piyasanın kararsız olması ya da net bir pozisyon almak istememesi gayet normal karşılanmalıdır.

Bu hafta ons altın 2 önemli gelişmeyi bekleyecek. Salı günü Türkiye saati ile 16:30’da ABD TÜFE verisi açıklanacak. TÜFE verisinin %7,3 gelmesi bekleniyor. Bir önceki ay %7,7 gelen yıllık TÜFE verisi beklentiden daha az gelirse, altında yukarı yönlü şok bir hareket yaşanabilir. Fakat tam tersi olarak beklentiden daha yüksek gelen bir TÜFE verisi ons altına satış getirebilir. Geçtiğimiz hafta açıklanan ÜFE verisi sonrası her ne kadar piyasanın TÜFE beklentisini iyimser bulsam da, brent petroldeki geri çekilmenin bu beklentiyi diri tuttuğunu söyleyebilirim.

ABD TÜFE verisinin ardından çarşamba günü Fed faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasanın 0,5 puanlık bir faiz artışına gitmesini beklediği Fed’in bir sürpriz yapması muhakkak ki TÜFE verisine bağlı olacaktır. O yüzden volatilite artışı yaşanacak ise bu TÜFE verisiyle başlayabilir.

Tüm bu ekonomik gelişmelere ek olarak Ukrayna-Rusya savaşında insanlık adına umut verici açıklamalar da birbiri ardına gündeme gelmektedir. ABD Başkanı Biden’ın “Savaşı bitirme niyeti varsa Putin ile görüşürüm” açıklamasının ardından dün Putin de “Sonunda anlaşma yapmalıyız ama bu uzun ve zor bir süreç” açıklamasında bulundu. Liderlerden duyulan bu açıklamalar, tarafların en azından savaşı bitirecek müzakereye çok yakın olduklarının bir göstergesi olabilir. Muhakkak ki bu savaşın nihayete ermesi öncelikle insanlık adına son derece değerli bir adım olmakla birlikte enerji, tahıl ve maden fiyatlamalarından bir normalleşme sürecini beraberinde getirebilir. Bu nedenle ons altın fiyatlamalarında yapılan projeksiyonlarda savaşın gerilmesinden kaynaklı risklerin artık minimize olduğunu ve önümüzdeki süreçte ekonomik gelişmelerin daha belirleyici olacağını düşünüyorum. 

ABD 10 yıllık tahvil faizleri

Gösterge tahvil faizleri haftayı %3,584 seviyesinden kapattı. Fakat bu grafiği bu hafta çok yakından izlemeliyiz çünkü ons altın ile ters korelasyona sahip bu gösterge %4,2 seviyesinden başlayan düşen trend sınırından haftayı kapattı. Bu hafta yükseliş hareketinin devam etmesi halinde düşüşün sonlanmasından ve düşen trendin kırılmasından bahsedebiliriz. Bu da doğal olarak ons altın yükselişi önünde bir engel olarak karşımıza çıkabilir.

Teknik seviyeler

Ons altın

Destekler: 1781 USD ve 1767 USD

Direnç: 1832 USD

Gram altın

Destekler: 1058 TL ve 1040 TL

Direnç: 1080 TL ve 1095 TL

Haftanın önemli gelişmeleri

ABD Yıllık TÜFE (Kasım Sonu)

Açıklanma Tarihi

13.12.2022/16:30

Bir Önceki Değer

%7,7

Beklenen

%7,3

ABD Federal Fon Hedef Oranı (FED Faizi) 

Açıklanma Tarihi

14.12.2022/16:30

Bir Önceki Değer

%4

Beklenen

%4,5

REKLAMI KAPAT X