Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler
Osman Bayrak
17.04.2023 08:32

Ons altın yeni zirveler ararken geçtiğimiz cuma günü yaşanan geri çekilme ile 2000 USD üzerinde bir haftalık kapanış yapmakta zorlanmıştı. Peki, altın fiyatlarında yeni haftada takip edilecek önemli seviyeler neler?

Ons altın 2000 USD üzerinde güçlü hareketler sergileyip haftayı önemli bir yükselişle kapatmak üzereyken, cuma günü gelen kuvvetli bir satış ile haftayı 2004 USD seviyesinden kapatabilmişti. Öncelikle yaşanan geri çekilmeye rağmen haftalık kapanışın kritik 2000 USD seviyesi üzerinde olması olumlu bir görünüm oluşturmaktadır. Fakat cuma günü görülen kırmızı mumun bir önceki günkü yeşil mumu yutan bir görünümde olması ve haftalık mumun kırmızı bir doji olmasının olumsuz bir görünüm ortaya koyduğu söylenebilir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde ons altının günlük hareketlerini inceleyebiliriz.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının hala kırılan üçgenin üzerinde olması, yükseliş adına umutları taze tutmaktadır. Fiyatın bir yükselen bant içinde hareket ettiğini düşünürsek, bu hafta yaşanan geri çekilmenin devam etmemesi halinde yükseliş hareketinin tüm enerjisiyle devam etmesi beklenebilir. Fakat kritik 1950 USD seviyesi aşağı yönlü kırılırsa yükseliş beklentileri de bir süre ötelenecektir. Bu sebeple bugün için ilk takip edilecek seviye cuma günkü dip seviye olan 1992 USD olacaktır. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması ve kalıcı olması halinde ise düşüşün bu hafta içinde devam edebileceği düşünülebilir. Fakat cuma günü 2048 USD’den bir düşüş yaşandığı için kısa vadede bir tepki yükselişi yaşanması durumunda 2020 USD karşılaşılacak ilk önemli direnç olacaktır. Bu sebeple olası yükselişlerde ons altın 2020 USD seviyesi üzerinde kalıcı olabilirse kısa vadeli düşüşün sonlandığından da bahsedebiliriz. Özetle hafta boyunca yaşanacak fiyat değişimlerini bu seviyeleri dikkate alarak izleyeceğiz.  

Gram altın

Ons altında görülen sert geri çekilme gram altın cephesinde de göreceli olarak daha negatif bir görüntünü oluşmasına neden oldu. Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıda görüldüğü gibi gram altının 1100 TL seviyesinden başlattığı yükseliş trendi, cuma günü yaşanan geri çekilme ile kırılmış oldu. Gram altın grafiğini dolar/TL ve ons altında yaşanan gelişmeler etkilediği için henüz majör yükselen trendin kırıldığından bahsetmek için ise erken olduğunu düşünüyorum. Eğer gram altın yeniden 1260 TL üzerine atmayı başarırsa bu düşüş hareketi ayı tuzağı olarak kayda geçecektir. Fakat bugün ve yarın majör yükselen trendin altında fiyatlanmaya devam ederse yükselen trend artık sorgulanır hale gelebilir.

Dolar endeksi (DXY)

Dolar endeksi geçtiğimiz haftayı önemli bir yükseliş ile kapattı. Ayrıca altında görülen geri çekilmeye paralel olarak ABD dolarının güçlenmesi de henüz kritik bir seviyeye ulaşmadı. Eğer bu hafta DXY 102 seviyesinin üzerine çıkarsa, kısa vadeli beklentilerin değişmesine neden olabilir. Çünkü DXY endeksinin 105,8 seviyesinden itibaren başlayan düşen trendi bu hafta 102 seviyesi geçilir ise kırılmış olacaktır. Bu nedenle DXY’nin 102 seviyesine yaklaşması değil, bu seviyeyi yukarı kırması ons altın için kısa vadede tehlike çanlarının çalmasına neden olabilir.

REKLAMI KAPAT X