Altın fiyatlarında yeni rekor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında yeni rekor
Osman Bayrak
14.12.2022 09:28

Dün açıklanan kasım ayı ABD TÜFE verisinin beklenenden de düşük gelmesi ile altın fiyatlarında yeni rekor gelirken, yükselişi açıklayan en güzel tabir "tam yol ileri" oldu.

Kasım ayı TÜFE verisi bu hafta açıklanacak en önemli verilerin ilkini oluşturuyordu. Piyasa beklentisi %7,3 iken açıklanan veri %7,1 ile hayli şaşırtıcı oldu. Verinin açıklanması ile birlikte ons altında 30 USD’yi aşan bir yükseliş yaşandı. Özellikle bir önceki hafta açıklanan kasım ayı ABD ÜFE verisinin beklenenden %0,1 daha yüksek gelmesinin ardından, TÜFE verisinin beklenenden %0,2 daha az gelmesi hayli şaşırtıcı oldu.

Aşağıdaki tablo ABD TÜFE verisinin 2022 yılı boyunca yaşadığı değişimi göstermektedir.

Yukarıdaki tablodan açıkça görülebileceği gibi ABD enflasyonu faiz artışlarına tepki vererek ciddi bir düşüş hareketi sergilemektedir. Hatta açıklanan son TÜFE verisi 2022 yılının en düşük verisi olarak kayda geçmiş oldu. Açıklanan son TÜFE verisi ile reel faiz oranı da %-2,6’ya yükselmiş oldu.(TÜFE: %7,1, beklenen faiz oranı %4,5) Yıl içinde %-8 seviyelerine dek gerileyen reel faizlerdeki makas da kapanmaya yaklaşmış oldu.

Öte yandan bugün açıklanacak Fed faiz kararı ve sonrasında Powell’ın basın toplantısında vereceği mesajlar yakından takip edilecektir. Piyasa beklentisi olan %0,5’lik bir faiz artışında bir sürpriz olması son derece düşük bir ihtimal olarak görünmektedir. Gerek petrolde yaşanan gerileme, gerek azalan jeopolitik riskler ve azalan TÜFE verisi Fed’in beklenenden şahin olmasına engel olabilir. Yine de faiz kararı sonrasında gelebilecek şahin açıklamalar volatilite yaratma gücüne sahip olsa da piyasa muhtemelen azalan TÜFE verisini satın alacaktır.

Dün açıklanan TÜFE verisinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de sert bir geri çekilme yaşandı. Düşen trendini kırmak üzere olan tahvil faizleri, %4’lük düşüş sonrasında düşen trend içine geri dönmüş oldu. Diğer taraftan ABD dolar endeksi (DXY) de %1’e yakın geri çekilme ile 104 seviyesinin altını test etti. Bu geri çekilme ile 101 ve 99 seviyelerinin önü de açılmış oldu.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini RSI göstergesi ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının günlük grafiğinde 1615 USD seviyesinin üçüncü kez test edildiğinde RSI göstergesinin pozitif uyumsuzluk göstermesi net bir dönüş sinyali idi. Özellikle 1717 USD seviyesinin de aşılması ile yükseliş belirgin şekilde güç kazandı. Yeşil çizgi ile çizdiğim yükselen trend, ihlal edilmeden yoluna devam etmektedir. Özellikle oluşan flama formasyonu ile hedef haline gelen ve grafikte soru işareti ile belirttiğim bölgeye doğru adım adım ilerlenmektedir. Özellikle dün açıklanan ABD TÜFE verisi sonrasında bu akşam sürpriz bir açıklama gelmez ise ons altın için yukarı yön iyiden iyiye güç kazanmış olacaktır. Ons altının ilk desteği 1780 USD seviyesinden geçmekte olup, ilk direnç seviyesi 1832 USD’den, ikinci direnç seviyesi ise 1880 USD seviyesinden geçmektedir. Olası geri çekilmelerde takip edilen trend seviyesinin ihlal edilip edilmediğini takip ederek fiyat hareketini izleyeceğiz.

Gram altın

Dün ons altında yaşanan yükseliş sonrasında gram altında da 20 TL'yi aşan bir yükseliş görüldü. Kritik 1040 TL desteğinin üzerinde bulunan gram altın, ons altına bağlı olarak yukarı yönlü hareketine devam etmektedir. Gram altın için ilk hedef 1130 TL seviyesinden geçmekte olup, yükselişin kısa vadede sekteye uğramadan devam edebilmesi için gram altının 1060 TL seviyesi üzerinde kalıcı olması son derece önemlidir.

REKLAMI KAPAT X