Altın fiyatlarında yukarı yönlü sıkışma devam ediyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarında yukarı yönlü sıkışma devam ediyor
Osman Bayrak
30.11.2022 09:32

Ons altında volatilite devam ettikçe üçgen formasyonu içindeki sıkışmanın da devam ettiği görülmektedir. 

Önemli bir yükseliş hareketi sonrasında oluşan daralan üçgen formasyonu ise yukarı yönlü bir hareket arifesinde olma ihtimalini yükseltmektedir.

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altının yukarıdaki orta vadeli grafiği 2 ayrı trendi işaret etmektedir. İlk trend mavi alanla gösterilen ve 770 TL’den başlayan yükselen kanal hareketidir. Bu hareket özellikle dolar/TL desteğini de arkasına alarak yaşanmıştı. Gram altın hem dolar/TL’nin, hem de ons altının yükseliş ivmesinde olduğu bir dönem yaşadığı için yüksek tempolu bir yükseliş dönemi yaşamıştı.

Gram altın için ikinci trend bölgesi ise sarı renkli bölge ile işaret edilen yatay trend bölgesidir. Bu bölgede de hem dolar/TL’deki volatilite azalmış, hem de ons altında temkinli bir geri çekilme yaşanmıştı. 960 TL ile 1040 TL seviyeleri arasına sıkışan gram altın, mayıs ayı sonunda itibaren bu bölgede hareketini sürdürdü. Yatay bölgede hareket eden her yatırım enstrümanı gibi gram altın da yatırımcısına enflasyon karşısında reel getiri kazanma imkânı sunamadı. Bu sebeple, sabırsızlaşan yatırımcısı açısından son haftalarda yaşanan yükseliş hareketi umutları tazeleyen bir etki göstermiş oldu.

Yukarıdaki grafiğin üst kısmında ABCD ile sınırları belirlenen bir daralan üçgen formasyonu oluşmuş ve üçgen sınırlarına ulaşılmış durumdadır. Gram altında 1070 TL üzerine doğru görülebilecek her fiyat hareketi öncelikle üçgen formasyonunun sonrasında ise flama formasyonunun işlerlik kazanmasına neden olabilir. Bu açıdan bakıldığında gram altın için ilk hedef 1090 TL, ikinci hedef ise 1150 TL seviyeleri olabilir. Bu hedeflerin görülme ihtimali gram altında yaşanan momentumun devamına bağlıdır. Temel anlamda güç kaybına neden olabilecek bir gelişme olmadığı sürece (ABD tahvil faizlerinin daha yüksek oranlarla yükselmesi vb.) gram altının kendi momentumu ile hareketine devam etmesi yakın vadede yükselen ihtimaller arasındadır.

Ons altın

Gram altın hareketinin asıl unsuru konumunda olan ons altın hareketinde de daralan üçgen formasyonu görülmektedir. Şu an için kısa vadede ana hareketi tehlikeye atacak bir gelişme görülmemektedir. Ons altın 1720 USD seviyesi üzerinde bulundukça yükseliş hareketini devam ettirmesi beklenir. Ons altın için kritik direnç seviyesi 1782 USD olup, bu seviyenin kırılması halinde ons altının 1900 USD seviyelerine bir yolculuk başlatması beklenebilir.

DXY

ABD dolar endeksi olan DXY’de görülen geri çekilme sürecinin ise volatilitesi artarak devam etmektedir. Gün içi fiyat mumlarına baktığımızda gölgelerin uzunluğunun arttığını görmekteyiz. Fiyat her ne kadar aşağı yönlü olsa da piyasa DXY’nin agresif şekilde düşüşüne mani olmaktadır. Gün içinde görülen agresif geri çekilmelerde piyasa alıcı tarafında yer aldığı için geri çekilmeler sınırlı şekilde meydana gelmektedir. Fakat DXY’de görülen bu zayıflama devam ettikçe değerli metal piyasasında yükseliş hareketlerinin devam etmesi sürpriz olmayacaktır.

Son olarak bu akşam saat 21:30’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması piyasa tarafından yakında takip edilecektir. Bir sonraki Fed toplantısında alınacak faiz kararlarına ilişkin fikirlerinin de sorgulanacağı bu toplantıda olası şahin bir ton tercih edilmesi halinde ons altında sınırlı bir geri çekilme yaşanması söz konusu olabilir. Bu akşam ve yarın görülebilecek bir volatilite yükselmesine şimdiden hazır olmakta bu açıdan fayda görüyorum.

REKLAMI KAPAT X