Altın fiyatlarını hiç euro ya da sterlin bazlı incelediniz mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın fiyatlarını hiç euro ya da sterlin bazlı incelediniz mi?
Osman Bayrak
19.10.2022 09:43

Dolar endeksinin gün geçtikçe artması doların diğer para birimleri ve dolayısıyla değerli metaller karşısında güçlenmesine neden oluyor. Peki, dolar karşısında değer kaybeden ons altın, euro ya da sterlin bazında nasıl bir grafik sergiliyor?

Aşağıdaki grafik ons altının sırası ile sterlin, euro ve dolar karşısındaki 2022 yılı performansını günlük olarak göstermektedir.

Dikkat ederseniz 2022 yılı başında başlayan Ukrayna-Rusya gerginliği ile birlikte ons altın her 3 para birimine karşı benzer oranlarda değer kazanmış. Fakat takip eden aylarda dolar endeksi DXY’nin son derece güçlü bir yükseliş trendine girmesi ile birlikte ons altın sterlin karşısında yatay bant hareketi izlerken euro karşısında eğimi daha az bir düşen kanal hareketi izledi. Aynı dönemde ons altının dolar karşısındaki hareketi ise kuvvetli bir düşen kanal hareketine evirildi.

Bu grafik karşılaştırmalarından bir kez daha açıklıkla görülmektedir ki ons altın en fazla değerlenen dolar karşısında erimektedir. Ortalama bir Amerikalı kendi para birimi cinsinden yaptığı altın yatırımından zararlı çıkarken; aynı dönemde yine ortalama bir İngiliz’in kendi para birimi cinsinden yaptığı altın yatırımı neredeyse aynı kalmıştır. Bu karşılaştırmalarda her iki ülkenin de sahip olduğu yaklaşık %10’luk enflasyonu da düşünürsek benzer bir yatırımdan en fazla Amerikalı yatırımcının zarar ettiğini görebiliriz.

Kaynak: Tradingview

Ons Altın

Yükselen dolar endeksi ve Amerikan 10 Yıllık devlet tahvil getirilerinin etkisi ile ons altın yeniden 1645 USD seviyesine geriledi. Ciddi anlamda güç kaybeden ons altın için 1640 USD seviyesi önemli bir kısa vadeli destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin kırılması halinde önceki dip seviye olan 1620 USD hedef haline gelecektir.

Fakat ons altın grafiğine gerek 4 saatlik, gerekse 1 saatlik zaman dilimlerinde baktığımızda, ons altın fiyatının 1660 USD seviyesinden itibaren RSI göstergesi ile bir pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu görebiliriz. Fiyat kademeli olarak 20 USD civarında gerilerken RSI göstergesi 20 değerinden 49 değerine kadar yükseldi. Her ne kadar bir yükseliş için kesinlik göstermese de 1656 USD seviyesinin yukarı yönlü kırılması halinde 1680 USD seviyesi hedef haline gelebilir.

Gram Altın

Dolar/TL’de görülen yatay hareket nedeniyle ons altında görülen her fiyat hareketi ve yapısı gram altını doğrudan etkilemektedir. Yukarıda bahsettiğim pozitif uyumsuzluk aynı zamanda gram altın için de geçerlidir. Gram altının 990 TL seviyesini yukarı yönlü kırması halinde 1030 TL seviyesi yeniden hedef haline gelebilir.

Gram altın yatırımcılarının gram altın grafiğini incelerken 8 günlük üssel ortalamanın hareketini yakından izlemesinde fayda vardır. Son 6 iş gününde 8 günlük üssel ortalama gram altın fiyatı için direnç olarak çalışmaktadır. Fiyat bu seviyeye her yaklaştığında bir satışla karşılaşmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bu seviye üzerinde alınacak ilk kapanış potansiyel bir ara yükseliş hareketi için öncü gösterge olacaktır.

Son olarak ABD 10 Yıllık Tahvil Faiz getirisi direnç bölgesini izleyerek daralan üçgen içinde sıkışmaya devam etmektedir. 2 gün önce %3,91 seviyesine kadar gerilemesine rağmen yeniden %4 seviyesi üzerine atmayı başaran getirilerin önümüzdeki günlerdeki kapanışlarının %4 üzerinde olması ve kalıcılık göstermesi ons altın üzerinde baskı oluşma ihtimalini artırabilir. Bu açıdan ABD 10 Yıllık Tahvil faizi getirilerini yakından izlemeye devam etmeliyiz.

REKLAMI KAPAT X