Altın geçtiğimiz hafta 32 ay sonra ilk kez 2 bin doların üzerinde haftalık kapanış yaptı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın geçtiğimiz hafta 32 ay sonra ilk kez 2 bin doların üzerinde haftalık kapanış yaptı
Osman Bayrak
10.04.2023 09:40

Ons altın geçtiğimiz hafta Ağustos 2020’den beri ilk kez 2 bin doların üzerinde haftalık kapanış yaparak, yükselme isteğini bir kez daha göstermiş oldu.

ABD bankacılık sisteminde yaşanan stresli günlerin ardından gördüğü zirveden yavaş yavaş geri çekilen ons altın, geçtiğimiz hafta önemli bir yükselişe imza atarak haftayı 2000 USD üzerinde kapatmayı başardı.

Böylelikle ons altın Ağustos 2020’den beri ilk kez haftayı 2000 USD üzerinde kapatmış oldu.

Kaynak: Tradingview

Ons altın tarihi zirvesini gördüğü 2070 USD yükselişinde de haftayı 2035 USD seviyesinden kapatabilmişti. Bu yükselişin ardından altın fiyatlarında ise önemli bir düşüşe imza atılmıştı. Benzer şekilde Mart 2022’de Ukrayna-Rusya gerginliğinin ardından ons altın 2070 USD seviyesini test etmesine rağmen haftayı 2000 USD altında kapatıp ertesi hafta önemli bir düşüş yaşamıştı. Bu örnekler ise bize 2070 USD seviyesinin ani sıçramalarla test edildiğini ve 2000 USD üzerinde bir türlü kalıcılık sağlanamadığını göstermektedir.

Tüm bu fiyat adımlarını analiz ettiğimizde 2000 USD üzerinde haftalık kapanış yapan ons altının bu hareketi çok daha anlamlı hale gelmektedir. Buna göre 3 hafta önce kuvvetli bir yükselişe imza atan ons altın, son iki haftadır güç kaybı yaşamaktaydı. Bu güç kaybını ise long pozisyonlarından yüksek kar eden traderların kar satışlarına ve ABD bankacılık sistemindeki problemlere destek verme çabalarına bağlayabiliriz.

Yukarıdaki grafik ayrıca ons altının haftalık hareketlerini göstergelerle ortaya koymaktadır. Buna göre, MACD ve DMI göstergelerinin al pozisyonlarını sürdürdüğü, RSI göstergesinin ise tekrar 70 seviyesinin üzerine tırmanma çabaları sergilediğini görmekteyiz. Bu açıdan göstergelerin de yükselişi desteklediğini söyleyebiliriz.

Ons altının daha dar zaman aralıklarındaki grafiklerini incelediğimizde ise aşağıdaki grafiği elde etmekteyiz. Buna göre, 4 saatlik zaman diliminde önemli bir yükselişin ardından konsolidasyon sürecine giren ons altının daralan üçgen formasyonundan yukarı harekete başladığını görüyoruz. Bu teknik yapının ise iki ana hedefi bulunmaktadır. Yükselişin devamı halinde ilk hedef 2070 USD, ikinci hedef ise 2180 USD olabilir. İlk hedef bölgesi aynı zamanda yükselen kanal direncine ve tarihi zirveye denk geldiği için ise bu hedef sonrası kar satışlarının gelmesi son derece olağandır. Ons altının yükselen kanalının yukarı kırılması halinde ise bahsettiğimiz ikinci hedef yeni ihtimal olarak masadaki yerini alacaktır.

Kaynak: Tradingview

Dolar endeksi (DXY)

Dolar endeksi (DXY) de önemli bir düşen trendi kırmaya çalışmaktadır. Düşen trend altında kaldığı sürece düşüş hareketinin devamı beklenebilecekken, olası trend kırılımında ise düşüşün noktalandığından bahsedebiliriz. Önemli trend kırılımlarında fiyatın yatay bantta hareket etmesi ya da “V” tipi yükseliş yapması da beklenebilir. Bu nedenle ons altında düzeltme hareketinin bir süre daha devam etmesini sağlayabilecek güç burada saklı görünmektedir.

Gram altında yükselen trend takibine devam

Ons altındaki hareketlere bağlı olarak gram altında da önemli bir yükseliş formasyonu işlerlik kazanmıştı. Ancak daralan üçgenden yukarı sıyrılmayı başaran gram altın ufak bir geri çekilme yaşadı. Gram altın yatırımcılarının bu noktada trend takibi yapmaları, olası geri çekilmeleri alım fırsatı olarak görmeleri ve ons altında oluşan ana harekete uygun olarak bir strateji izlemeleri teknik açıdan doğru olacaktır.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X