Altın güç kazanabilmek için ABD enflasyon verilerini bekliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın güç kazanabilmek için ABD enflasyon verilerini bekliyor
Hamit Alp Ünlü
10.05.2022 15:30

Nisan ortasından bu yana para politikalarındaki sıkılaşmanın etkisiyle düşüşünü sürdüren ons altın, yarın açıklanacak ABD enflasyon verileri öncesi yatay seyrini sürdürüyor.

Altın fiyatları dün, güçlenen dolarla birlikte özellikle çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verileri öncesi yatırımcıların gözlerini artan tahvil getirilerine dikmesiyle birlikte 2022’nin en uzun haftalık kayıp serisini devam ettirdi. Hafta açılışında ons altın 1 870 doları test etti. Daha sonra haftanın ilk gününü güç kazanan dolarla birlikte yüzde 1,6 değer kaybıyla kapatmasının ardından 1 860 dolar civarında yatay seyrini sürdürüyor.

Altın, Nisan ortasından bu yana düşüşünü sürdürüyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve diğer merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaşmayı hızlandırma kararı aldığı bu dönemde söz konusu parasal sıkılaşma politikaları ABD tahvil getirilerini yüzde 3’ün üzerine taşıdı ve doların da 5 haftalık bir yükseliş serisi yakalamasını ve son 20 yıldaki en yüksek seviyeyi görmesini sağlayarak yatırımcıların gözünde altının cazibesine bir parça darbe vurdu. Bugün ise ons altın fiyatları bir parça yükseldi ve yatay seyirde enflasyon verilerini beklemeye başladı. Enflasyon verilerinin fiyat baskıları ve para politikalarıyla ilgili yaşanan tartışmaları beslediği ortamda tahvil piyasasında yeni dalgalanmalar yaşanabilmesi ihtimal dahilinde. Tahvil getirilerindeki olası bir artışın altın fiyatını daha aşağı çekmesi de göz önünde tutulması gereken bir ihtimal.

Çarşamba günü ABD enflasyon verileri açıklanacak. Bunu yanında bu hafta Çin, Hindistan, Meksika ve Brezilya da enflasyon verilerini açıklayacak. Dün açıklanan ticaret verilerine göre Çin’de ihracat ve ithalat rakamları, ağırlaşan Covid-19 önlemlerinin ve salgın koşullarının olumsuz etkilerinden ötürü zorlanmaya başladı. Bu zorlanmada küresel tedarik sıkıntısının etkisi de yadsınamaz. Çin dünyanın en büyük altın alıcısı ve ekonomideki kötü gidiş, talebin düşmesine neden olabilir. Öte yandan piyasalardaki güvensiz ortamın devam etmesi halinde en güvenilir yatırım araçlarından biri olarak görülen altına küresel çapta talebin artması da olası.

Fed sürprizlere karşı uyardı

Nitekim Fed, yayımladığı Mayıs 2022 Finansal İstikrar Raporu'nda çeşitli uyarılarda bulundu. Finansal İstikrar Raporu, Amerikan finansal sistemindeki güncel görünüme ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı bir rapor. Mayıs sayısında, geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana ekonomik görünüme dair belirsizliğin arttığı vurgulanırken başlıca riskler olarak ise Ukrayna’da süren savaş ve yüksek enflasyon verileri gösterildi.

Raporda Ukrayna'da devam eden savaşın insani ve ekonomik anlamda zorluklara yol açtığı belirtilirken, savaşın ABD ve diğer küresel ekonomiler üzerindeki etkilerinin henüz belirsiz olduğu vurgulandı. Buna ek olarak, kısa dönemde, savaşın enflasyon üzerinde yukarı yönlü olarak ekstra bir baskı yaratmasının ve ekonomik faaliyetler üzerinde de baskı oluşturmasının olası olduğuna dikkat çekildi. Başka bir olumsuz faktör olan Covid-19 salgınına ilişkin tablonun ise iyileşme yolunda olmasına karşın halen belirsizliğini koruduğunu belirten raporda, enflasyona ilişkin belirsizliğin de finansal koşullar ve ekonomik faaliyetler için risk oluşturduğuna vurgu yapıldı.

Raporda, enflasyon ve faiz oranlarında yaşanabilecek olumsuz sürprizlerin, özellikle ekonomik faaliyetteki düşüşün de eşlik etmesi durumunda, finansal sistemde olumsuz etkilere neden olabileceği değerlendirmesinde bulunuldu. Bu minvalde, finansal piyasalarda yüksek oynaklık ve piyasa likiditesi üzerinde bazı baskılar yaşandığı da vurgulandı, işletme ve hane halkı borcunun bu yıl da muhtemelen artacağı belirtildi.

Dolar yükselişte, altın fiyatları ABD enflasyon verilerini bekliyor 

Dünkü analizimizde belirttiğimiz gibi, geçen haftaki Fed toplantısından çıkan 50 baz puan faiz artışı kararının ardından piyasalarda Fed’in enflasyonla mücadelede başarısız olabileceği ve daha "şahin" politikaların gerekebileceği endişesiyle dolara talep artmıştı. Bugün de piyasalarda Amerikan doları güvenli bir liman olarak görülmeye devam ediliyor; Dolar/TL yüzde 1,09 artışla 15,25 TL seviyelerinde. Buradaki en büyük endişe Fed’in sıkı para politikalarına rağmen enflasyonla mücadelede başarısız olma ihtimali; ve ABD enflasyon beklentisinin artması bize piyasaların bu endişeye sahip olduğunu gösteriyor. Bu durumun piyasalardaki risk iştahını azalttığı düşünülebilir. Ons altın ise şu anda 1 860 seviyelerini korumaya çalışarak; yeniden güç kazanabilmek için yarınki enflasyon verilerini bekliyor. Bakalım yarın açıklanacak ABD enflasyon verileri bize neler gösterecek?

 

REKLAMI KAPAT X