Altın için kritik gün: ABD TÜFE verisi açıklanıyor  

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın için kritik gün: ABD TÜFE verisi açıklanıyor  
Osman Bayrak
10.08.2022 14:24

FED’in faiz kararında ve altın fiyatlarında doğrudan etkisi olan temmuz ayı ABD TÜFE verisi bugün açıklanıyor.

Gelecek veriye göre piyasada volatiliteye neden olma ihtimali yüksek olan temmuz ayı ABD TÜFE verisi TR saati ile saat 15:30’da açıklanacak.Geçtiğimiz hafta ABD tarım dışı istihdam verisinin beklenenin oldukça üzerinde gelmesi ile piyasadaki tartışmalar da yön değiştirdi. Teorik olarak resesyona giren ABD ekonomisi, FED’in artırdığı faizlere rağmen hala güçlü istihdam üretme yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. Tarım dışı istihdam verisine ek olarak işsizlik oranının da beklenenden az gelmesi ABD ekonomisinin gücünü gösterir nitelikteydi.

Bugün açıklanacak ABD temmuz ayı TÜFE verisinin ise aylıkta %0,5 yıllıkta ise %8,7 gelmesi bekleniyor. Bir önceki ay %9,1 gelen verinin beklentiye paralel gelmesi halinde, bir sonraki TÜFE verisinin önemi bir kat daha artacaktır. Çünkü TÜFE’de zirve değerin görülüp görülmediği ABD tarafında önemli bir tartışma olup, FED kararlarını ciddi etkileyebilecek bir gerçektir. Son haftalarda brent petrolün sürekli değer kaybetmesi ABD TÜFE verisi üzerinde etkili olabilir. Eyaletlerde satılan benzinin galon fiyatında da bir geri çekilme süreci yaşanması ile birlikte doğrudan ve dolaylı olarak fiyatlar üzerinde bir baskı unsuru olmuş olabilir. Diğer taraftan ABD ekonomisinin gücünü koruduğunu gösteren veriler ile de talep tarafında bir daralmanın henüz söz konusu olmaması enflasyon üzerinde artış yönlü baskı unsuru olmuş olabilir. Her iki gerçekliğin de etkili olabileceği TÜFE verisi açıklandıktan sonra çok daha net yorum yapabileceğiz.

Ons Altın

Ons altın kısa vadeli düzeltmeler yaparak yükselişine devam ediyor. 1780 USD bariyerini aşan ons altın dün en yüksek 1800 USD seviyesini test etti. Bugün itibariyle 1805 USD seviyesi önemli bir direnç seviyesi olup, bu seviyenin aşılması halinde daha sağlıklı bir yükseliş hareketinin devam edebileceğinden bahsedebiliriz. Bu seviye üzerinde düşen trend dirençleri bulunmadığı için yatay eksende oluşan direnç seviyelerini takip edeceğiz.

 Olası geri çekilmelerde ise 1750 USD seviyesini önemli bir destek olarak takip edeceğiz. Bu seviye 1997 USD seviyesinden başlayan düşen trendin destek bölgesidir. Bu seviyenin aşağı yönde kırılması halinde ons altın fiyatı üzerindeki baskının artması beklenebilir. Bu nedenle ons altındaki yükseliş hareketinin devamı için olası geri çekilmelerin sınır bölgesi 1750 USD olmalıdır. Aksi taktirde düşüşlerin derinleşmesi beklenebilir.

Gram Altın

Ons altına benzer şekilde gram altında da yükseliş hareketi kısa düzeltmelerle devam ediyor. Gram altının önemli direnç bölgesi 1040 TL olup, bu seviyenin kırılması halinde yeni zirvelerden bahsedebiliriz.

Gram altın grafiğinde dikkatimizi çeken önemli bir detay göstergeler tarafında yaşanmaktadır. Gram altının 4 saatlik grafiğinde 1017 TL seviyesinden beri gram altın fiyatı kademeli olarak yukarı gitse de, RSI göstergesi kademeli şekilde aşağı inmektedir. Fiyatın yukarı gidişini gösterge olarak desteklemeyen RSI, olası yükselişleri kuşku ile izlememize neden olmaktadır. Benzer durumun MACD göstergesi için de geçerli olduğunu bir not olarak belirtmek isterim.

Her ne kadar göstergelerin negatif uyumsuzluk başlangıcında olduğunu görsek de asıl olan fiyatın kendisidir. Fiyatta bir trend kırılımı görülene kadar mevcut trendin yakından izlenmesi; gram altın fiyatının destek ve direnç bölgelerinde nasıl hareket ettiğinin gözlenmesi son derece önemlidir.

          

          

REKLAMI KAPAT X