Altın için teknik bakış açısı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın için teknik bakış açısı
Osman Bayrak
18.07.2022 14:53

Geçtiğimiz hafta yükselen FED faiz artışı tedirginliği neticesinde değerli metaller tarafında değer kayıplarının ağır bastığı bir hafta oldu.

Ons altın haftayı 1697 USD seviyesini test ederek 1707 USD seviyesinden kapattı. Gram altın da benzer şekilde 944 TL seviyesini test ederek 954 TL seviyesinden kapattı.

Ons Altın

  

Yukarıdaki grafik ons altına ait 2017 yılından beri gelen haftalık grafik. Saatlik hatta 15 dakikalık analizler yapılırken genel resmin neresinde olduğumuz tüm emtialar için önemli bir faktördür. Özellikle haftalık grafikler orta-uzun vadede o yatırım aracının ana hareketini resmeder. Ons altının haftalık grafiği çok ciddi mesajlar içeriyor. Öncelikle grafikte görüldüğü gibi 2019 yılında başlayan yükseliş hareketi 2075 USD seviyesinde sonlanıyor. 1200 USD – 2075 USD seviyeleri arasındaki bu ana hareketin en başında oluşan yükselen trend geçtiğimiz hafta tekrar test edildi. Yaklaşık olarak 1700 USD seviyesinden geçen bu ana trendin kırılması halinde 1680 USD yatay seviyesi çok kuvvetli bir ana destek olarak fiyatı karşılayacaktır.

Olası fiyat sarkmalarını da düşünerek 1650-1680 USD bölgesinin kuvvetli bir destek bölgesi olması teknik açıdan muhtemeldir. Bu bölge 2017 yılından başlatabileceğimiz bir yükselen trendin de temas bölgesi olduğu için gücünü bir kat daha artırmaktadır. (Yukarıdaki grafikte kesikli çizgi ile gösterilen yükselen trend) Yaklaşık 2 yıldır ons altın fiyatı 1680-2075 USD bölgesinde hareket ediyor. Yaşanan bu son düşüş ile birlikte zirveden yaklaşık 400 USD ve %20’lik bir düşüş yaşanmış oldu. Eğer bahsettiğim 1650-1680 USD bölgesinin destek olmaması halinde çok ciddi bir aşağı yönlü alanın açılma ihtimali yükselecektir. Şu an için gerek göstergelerin zayıflığı, gerekse uzun süreli bir düşüş yaşandığı için bir bu kadar daha düşüş yaşanma ihtimali zayıf görünmektedir. Bu nedenle kısa vadede ons altın fiyatının bu destek bölgesi ile ilişkisini yakından takip edeceğiz. Yukarıdaki grafikte kırmızı düşen trend bu hafta itibariyle 1800-1840 USD seviyelerini olası bir yükseliş için geçilmesi ve üzerinde kalıcı olunması gereken seviyeler olarak işaret etmektedir. Bu seviyelere kadar yaşanacak yükselişler teknik açıdan tepki yükselişi olarak kalacak olup, ancak bu seviyeler üzerinde kalıcılaşma görülmesi halinde yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebiliriz. Bundan sonra daha yakından yapacağımız analizlerde ana yön için bu grafiğin akıllarda olması son derece önemlidir.

Gram Altın

Ons altında yaşanan derin düşüş haliyle gram altını da etkileyerek, gram altının da aşağı yönelmesini sağlamıştır. Gram altının da haftalık grafiği incelendiğinde gram altının haftayı 765 TL’den başlayan ana yükselen trendini aşağı kırdığını işaret etmektedir. Son 5 haftadır düzenli şekilde düşüş yaşayan gram altın için düşüşlerin derinleşip derinleşmeyeceğini ons altının yukarıda bahsettiğim destek bölgesini aşağı kırıp kırmayacağı belirleyecektir. Eğer düşüşler devam ederse ilk ve önemli destek 900 TL seviyesinden geçiyor olacaktır. Olası yükseliş hareketlerinde ise ilk hedef 960 TL seviyesi olacaktır. Fakat özellikle 980 TL seviyesine dek yaşanabilecek yükselişler teknik olarak tepki yükselişi olarak kalmaya adaydır. 980 TL seviyesi üzerindeki olası kalıcılaşma ise yeni bir yükseliş hareketinin başlangıç işareti olmaya adaydır.

Göstergeler tarafında ise hem ons altının, hem de gram altının saatlik grafiklerinde yavaş yavaş negatif uyumsuzluklar görülmeye başlansa da grafiklerin kuvvetli destek bölgelerinden geçmesi nedeniyle negatif uyumsuzluk yorumu için erken olduğunu düşünüyorum. Olası bir destek kırılımı halinde tüm resim çok daha negatife dönebileceği için şu an itibariyle fiyatların ana destek bölgeleri ile olan ilişkilerini takip etmek daha faydalı olacaktır.

REKLAMI KAPAT X