Altın kritik bir aylık kapanışa hazırlanıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın kritik bir aylık kapanışa hazırlanıyor
Osman Bayrak
26.09.2022 13:24

Fed toplantısının ardından güç kaybetmeye devam eden ons altın, bu hafta sonundaki kritik eylül ayı kapanışına hazırlanıyor.

Ons altın geçtiğimiz haftayı 1643 USD seviyesinden kapattı. 1680 USD seviyesinin altında kaldığı süre arttıkça yükseliş adına risklerin de arttığını görüyoruz.

Ons Altın

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons altının aylık grafiğinden bir kesiti göstermektedir. Ons altın 2020 yılının başında pandemi etkisi ile çok kuvvetli bir yükseliş trendi yaşamıştı. Bu kuvvetli yükseliş sonrasında ise 1680 USD seviyesini 2 yılı aşkın süredir önemli bir destek olarak korumayı başarıyordu. Ancak bu destek 2 hafta önce kırıldı.

Fed’in piyasaya verdiği şahin mesajlar, kuvvetli faiz artırımları ve yükselen enflasyon kaygıları ile ons altın başta olmak üzere değerli metaller önemli kayıplar yaşadı. Fakat ons altının 1680 USD seviyesini aşağı yönde kırması ve 2 haftadır bu seviye altında hareket etmesi, ons altının yükseliş umudunu gün geçtikçe azaltıyor.

Bu hafta cuma günü eylül ayı kapanışı olacağı için ons altının hala 1680 USD altında olması ve kapanışın bu seviye altında gerçekleşmesi artık bir volatiliteden daha çok bir realite haline gelebilir.

Peki, 1680 USD seviyesi altında ay kapanışı olması neden önemlidir? Yatırım araçlarının fiyat hareketleri çeşitli nedenlerle volatilitesi yüksek günler görebilir. Fakat özellikle hafta ve ay kapanışlarının belirli seviyeler altında gerçekleşmesi kırılan desteklerin önemli bir direnç haline gelmesine neden olur. Analizlerimi takip edenler ons gümüş için 22 USD desteğini kırdığı günlerde de benzer bir yaklaşım sergilediğimi fark eder.

Ons gümüş, ana destek bölgesini kırdıktan sonra yaklaşık 4 aydır bu desteğin altında fiyatlanıyor. Bu nedenle ons altının eylül ayı kapanışı bu açıdan son derece önemli hale geldi.

Bundan sonra ne olabilir? Teknik analize göre 2 ihtimal var. Eğer ons altın kendini tekrar 1680 USD üzerine atabilirse son 2 haftalık hareket bir ayı tuzağı olarak kayda geçecektir. Fakat 1680 USD seviyesi altında bir kapanış olur ve güç kaybı devam ederse ons altın piyasasında önemli bir ayı piyasasısın hâkimiyetinden bahsedebiliriz.

Ons altının değer kaybına neden olan temel gerçekleri yukarıda özetlemiştim. Bu çerçevede ons altının değer kaybetmesi son derece normal karşılanmalıdır. Fakat yaşanabilecek yeni bir jeopolitik risk tüm bakış açımızın değişimine neden olabilir. Rusya’nın seferberlik ilan etmesi (ve dolayısıyla Ukrayna-Rusya savaşında olası yeni bir sayfanın açılması), İran’da yaşanan karışıklıklar ve Çin-Tayvan gerginliği tüm finansal piyasaların yönünü etkileme gücüne sahip vakalar olarak yakından izlenmelidir. 

Son olarak yukarıdaki grafikte DMI göstergesinin 2 yılı aşkın süredir ilk kez DI-‘nin DI+ üzerine çıktığını görebilirsiniz. (Kırımızı halka içinde işaretli bölge) Göstergelerin de ciddi uyarılar verdiği bu ay kapanışı bu yönden de önemlidir.

Gram Altın

Kaynak: Tradingview

Ons altında yaşanan düşüşten etkilenen gram altın, düşen kanal içindeki hareketine devam etmektedir. Kanal dip seviyesi 965 TL’den geçen gram altının bu seviyeden bir tepki alması olasıdır. Fakat unutulmamalı ki yaşanabilecek yükselişlerin tepkiden ziyade yeni bir yükseliş hareketi olması için öncelikle 1000 TL seviyesinin, ardından ise 1040 TL seviyesinin yukarı yönde kırılması gerekir. Aksi halde düşen bant içinde düşüş hareketinin ara tepkiler ile devam etmesi beklenebilir.

REKLAMI KAPAT X