Altın önemli desteklerini kırdı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın önemli desteklerini kırdı
Osman Bayrak
17.05.2023 10:50

Ons altında bir süredir görülen zayıflık dün yaşanan önemli geri çekilme ile iyiden iyiye belirginleşmeye başladı. Bu sebeple dünkü zayıflığın ardından önemli yükselen trend desteği altında kapanış alan ons altının kısa vadeli seyrini inceleyeceğiz.

Ons altın bu haftaya zayıf bir seyir ile başlarken, geçtiğimiz hafta mart ortasından beri devam eden yükselen trendin destek bölgesinin hemen altında kapanış aldı. Bu ise bu hafta görülecek zayıflığın ilk sinyali olmuştu. Daha önce de yükselen kanal desteği altında hareket eden ons altının bu hafta başında sergileyeceği hareket ise yön tayini açısından da son derece önemliydi.

Buna göre, yükselen kanal desteği altında hareket eden ons altın, pazartesi günü son bir yükseliş hamlesi ile 2022 USD seviyesine dek yükseldi. Fakat bu yükseliş maalesef kalıcı olamadı ve pazartesi gününün kapanışı 2016 USD seviyesinden gerçekleşti. Bu kapanış esnasında yükselen kanal desteği ise 2020 USD seviyesinden geçiyordu.

Bu zayıf seyir üzerine dün sert bir geri çekilme ile ons altın 1990 USD ve altını test etti. Dün yaşanan bu geri çekilme, yükselen kanal desteği altında yaşanması dolayısı ile düşüş yönündeki baskıların artmasına neden oldu. Bu tarz düşüşlerde ise genellikle hareketler 5 dakikalık grafiklerde şelale formunda olmakta, yani kırmızı mumlar peş peşe gelmektedir. Burada bu tarz hareketlerin en önemli sebebi ise piyasada o enstrümana açılan kısa pozisyonların yoğunlaşmasıdır. Belirli seviyeler altında zayıf seyrin devam etmesi ise kısa pozisyonların artmasını, artan kısa pozisyonlar da düşüşün şiddetini artırmaktadır.

Ons altın 2025 USD altında kaldıkça zayıf seyrin devam etmesi beklenebilir. Ons altında güç kaybının sürmesi halinde ise ilk destek bölgesi 1977 USD, ikinci ve ana destek bölgesi 1950 USD seviyesi olabilir. Geri çekilmelerin şiddetine göre bu seviyeler yakından izlenmelidir. Tepki yükselişlerinde ise 2025 USD seviyesi bugün için önemli bir direnç konumundadır. Bu seviyenin yukarı kırılması ve kalıcı olunması halinde ons altının tekrar yükselen kanal içine girdiğinden bahsedebiliriz. Aksi her koşulda yükseliş denemeleri tepki yükselişi olarak sınırlı kalacaktır.

Dün yaşanan önemli düşüş sonrası göstergeler tarafındaki zayıflık da iyiden iyiye belirginleşti. DMI göstergesi artık günlük periyotta da sat pozisyonuna geçti. Eğer ons altın bugün ve yarın da kırmızı mum ile kapanış alırsa DMI göstergesindeki olumsuz durum baskının artmasına neden olabilir. RSI ve MACD göstergelerinde günlük grafikteki negatif uyumsuzluk çalışarak, fiyatın aşağı gelmesini doğru şekilde haber vermiş görünmektedir. Bu nedenle artık bu 3 göstergenin öncelikle 15 dakikalık ardından ise saatlik grafikte dönüş sinyali oluşturmasını takip edeceğiz.

Kaynak: Tradingview

Gram altın

Ons altında yaşanan geri çekilmenin etkisi ile geri çekilen gram altındaki hareket ise dolar/TL’nin etkisi ile daha sınırlı kaldı.

Buna göre dolar/TL’de görülen yükselişler, aynı oranda gram altını da yukarı taşıyarak, kayıpların derinleşmesini engelledi. Bu nedenle gram altın 1260 TL seviyesinin altını test etti ancak henüz yükselen kanalın orta bölgesini aşağı kırmadığı için yükseliş umutlarını da taze tuttu.

Gram altında ayrıca göstergeler tarafında bir zayıflık olsa da, henüz sat yönünde net bir görüntünün varlığından bahsedemeyiz. Bu nedenle yaşanabilecek geri çekilmeleri, net sinyal oluşana ya da fiyat üzerinde görülecek dönüşe dek izlemeye devam edeceğiz.

REKLAMI KAPAT X