Altın yeni bir yükseliş trendi başlatabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yeni bir yükseliş trendi başlatabilecek mi?
Osman Bayrak
25.07.2022 13:12

Geçtiğimiz hafta ons altın toparlanma çabalarına girerek, 1680 USD seviyesini test edip haftayı 1727 USD seviyesinden kapattı. Gram altın ise içinde bulunduğu düşen kanal hareketinin dışına çıkarak haftayı 985 TL seviyesinden kapattı. Gerek ons altın tarafında, gerekse gram altın tarafında görülen tepki hareketleri altında yeni bir yükseliş trendi başlayabilecek mi sorusunu akıllara getirdi.

Ons Altın                            

Ons altın için daha önce paylaştığım haftalık analiz grafiğinin günlük bazdaki son halini yukarıda paylaşıyorum. Grafikte de açıkça görülebileceği gibi ons altın fiyatı geçtiğimiz hafta çok önem verdiğimiz 1680 USD seviyesini test ederek, 2 gün içinde 1739 USD seviyesine kadar bir tepki yükselişi yaptı. Ons altın fiyatının tekrar 1680 USD seviyesinden dönmesi, 1680 USD desteğinin önemini bir kat daha artırmıştır.

Son 2 günde görülen yükselişi “tepki yükselişi” olarak adlandırmamızın temel nedeni, önemli bir destekten dönmesine rağmen henüz önemli direnç seviyelerini yukarı yönde kırmamış olmasıdır. Ons altının 2075 USD ve 2000 USD seviyelerinden başlayan düşen trendlerinin yukarı yönde kırılması için grafik üzerinde mavi renk ile belirttiğim seviyelerin yukarı yönde geçilmesi gerekmektedir. Teknik grafiklerin zamansallık ilkesi gereği, zaman geçtikçe bu trendlerin kırılma noktaları düşecektir. Yeni bir yükseliş trendinin ons altın açısından başlayabilmesi için bu trendlerin yukarı yönde kırılması ve üzerlerinde kalıcılık yaşanması son derece önemlidir. Aksi halde görülen yükselişler birer tepki yükselişinden ileriye gidemeyecektir.  

Gram Altın

Ons altında görülen tepki yükselişi gram altının da içinde bulunduğu kanal hareketinin dışına çıkmasını sağlayarak gram altını 985 TL seviyesine kadar taşıdı. Gram altın bir süredir yaklaşık 20 TL’lik bir bant içinde hareket ediyordu. Gram altının bu bandı yukarı yöne kırması, hareket için yukarı yönde 20 TL’lik yeni bir hedefi masaya getirmiştir. Bu nedenle bu hafta gram altın hareketlerini incelerken bu potansiyel hedefi göz önünde bulunduracağız. Olası geri çekilmelerde ise 970 TL seviyesine kadar görülebilecek bir geri çekilme teknik olarak normal karşılanacak olup, 970 TL altına sarkmalarda ise gram altın fiyatının tekrar bant içine girdiğinden bahsedebiliriz.

Gram altın göstergelerinde de bir toparlanma süreci teknik olarak devam ediyor. Fiyatın yönünü yukarı çevirmesi ile birlikte RSI göstergesi de yukarı dönmüş oldu. MACD göstergesi de RSI göstergesine paralel şekilde bir toparlanma sürecinde olup, henüz artıya geçmiş değildir. MACD’nin günlük eğrisi de artıya geçtiğinde yeni bir yükselen trendinin başladığından daha net bahsedebileceğiz.

Bu hafta 27 Temmuz’da açıklanacak olan FED toplantı kararları ve faiz kararının özellikle ons altın üzerinde etkili olması beklenir. Açıklanacak faiz kararının piyasa beklentisinden yüksek olması ya da başkanın basın toplantısında şahin demeçler vermesi ons altın üzerinde negatif bir etkiye neden olabilir. Fakat benzer bir durumda dolar endeksinin de güçlenme ihtimali masaya geleceği için gram altın için karışık ve volatil bir haftanın bizi beklediği söylenebilir.  

REKLAMI KAPAT X