Altın yeni yıla nasıl başlıyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yeni yıla nasıl başlıyor?
Osman Bayrak
02.01.2023 08:36

Altın fiyatları, geçtiğimiz yılın son gününü yeşil bir yükseliş mumu ile kapatmayı başarırken; ons altın 1823 USD seviyesinden, gram altın ise 1095 TL seviyesinden 2022 yılını kapattı. Bu kapanışların gölgesi altında isterseniz altının yeni yıla nasıl başladığını inceleyelim.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini sırası ile RSI, DMI ve MACD göstergeleriyle incelemektedir. Bu yıl teknik analizlerimizde bu 3 göstergeye ek olarak eğer harekette bir aşırılaşma göze çarparsa momentum göstergesini; zaman zaman da çeşitli hareketli ortalamaları kullanacağız. Asıl olan her zaman fiyat olsa da göstergeler, içinde bulunulabilecek bir trendin tespit edilmesine, gücünün anlaşılmasına ve olası dönüş hareketlerinin potansiyel bölgelerini tayin edilmesine kolaylık sağlayacaktır.

Şu an için ons altının önemli bir yükseliş hareketinin içinde olduğundan bahsedebiliriz. Bu yükseliş hareketinde dalga boylarının çok yüksek olmadığını görüyoruz. Bu nedenle hareketin volatilitesi göreceli olarak düşük gerçekleşmektedir. Yükseliş trendlerinin en önemli özelliği fiyatın geri çekilmelerde bir önceki dibi aşağı yönde kırmamasıdır. Buna ek olarak ise her yükseliş denemesinde bir önceki zirvenin egale edilerek, yeni bir zirve seviyenin görülmesidir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafiğin sağ kısmında iki kırmızı çizgi ile gösterilen yükselen kama formasyonu içinde bahsettiğim özelliklerin hepsini görmekteyiz. Yükseliş hızı yüksek olmasa da net olarak yönün yukarı olduğunu görüyoruz. Bu zaman zarfında altın alıcılarının satıcılardan güçlü olduğunu görmekteyiz. Olası her düşüşün hızı bir önceki dip seviye görülmeden sıfırlanmaktadır. Bu nedenle alıcıların güçlü olduğu bir dönemde yükseliş hareketinin devamının beklenmesi son derece doğaldır.

Teknik anlamda ons altının ilk destek seviyesi fibo 0,38 seviyesi olan 1789 USD seviyesidir. İkinci destek seviyesi ise 1780 USD’dir. 1780 USD seviyesi aşağı yönde kırılması halinde 1723 USD seviyesi yeni hedef olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle olası geri çekilmelerde 1780 USD seviyesini yakından takip edeceğiz. Yükseliş hareketinin devamında ise 1843 USD seviyesi hem kama direnci, hem de fibo 0,5 seviyesi olması nedeniyle direnç olarak karşımıza çıkabilir. Bu seviyenin hacimli şekilde geçilmesi halinde ise yeni hedef fibo 0,618 seviyesi olan 1897 USD seviyesi olacaktır. İçinde bulunduğumuz tarzda yükseliş dönemlerinde potansiyel satışların ya da kar satışlarının gelebileceği bölgeleri önceden tahmin ederek o bölgelerden gelebilecek satışlara hazır olmak yatırım disiplininizi ve psikolojinizi koruyacaktır.

Gram altın

Gram altın temel olarak ons altından etkilendiği için gram altının teknik yapısı da ons altınla benzerlik göstermektedir. Bu nedenle gram altın için bu hafta geçerli olan teknik seviyeleri sizlerle paylaşacağım.

Gram altının ilk önemli destek seviyesi 1080 TL’den, ikinci ve en önemli ana destek seviyesi ise 1040 TL seviyesinden geçmektedir. 1080 TL seviyesinin aşağı yönde kırılması yükseliş hareketinin güç kaybetmesine neden olabilecekken, olası 1040 TL seviyesinin aşağı yönde kırılması halinde ise yükseliş hareketinin kendisi sorgulanacak hale gelecektir.

Yükseliş hareketinin devamında ise ilk direnç 1105 TL seviyesinden geçen kama direnci olacaktır. Bu seviye üzerinde kapanış alınması halinde ise ana hedef olan 1130 TL gündeme gelecektir. Bu seviye yaklaşık 1 aydır takip ettiğimiz ana hedef bölge olduğu için bu bölgenin görülmesi halinde yeni bir hedef üzerine yoğunlaşabiliriz.

Haftalık önemli veriler

Bu hafta yakından takip edeceğimiz ve piyasada volatiliteye neden olabilecek veriler ve tarihlerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

02-06 Ocak Tarihlerindeki Önemli Veriler

Tarih

Veri

Açıklanan

Beklenen

Bir Önceki Değer

5.01.2023

ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

-

230 K

225 K

6.01.2023

Euro Bölgesi Yıllık TÜFE (Aralık

-

% 9,7

% 10,1

6.01.2023

ABD Tarım Dışı İstihdam (Aralık)

-

200 K

263 K

6.01.2023

ABD  İşsizlik Oranı (Aralık)

-

% 3,7

% 3,7

REKLAMI KAPAT X