Altın yönünü yukarı çevirdi: Bundan sonra neler olabilir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yönünü yukarı çevirdi: Bundan sonra neler olabilir?
Osman Bayrak
05.04.2023 09:42

Ons altın mart ortasından itibaren önemli bir yükseliş formasyonu çizerken, dün yaşanan sert yükseliş ile formasyonu yukarı yönlü kırmayı başardı. Peki, bundan sonra neler olabilir?

Hafta başında yayımladığım analizde altının önemli bir yükseliş arifesinde olduğundan bahsetmiştim.

Aşağıdaki grafikte ise pazartesi günü paylaştığım ons altın grafiğinin güncel halini görebilirsiniz. Yeşil ok ile belirttiğim bölgede ons altın sahte bir ayı tuzağı yaptı. Bu ihtimali bir önceki analizimde de vurgulamıştım. Çünkü bu tarz önemli teknik yapılar oluştuğunda doğrudan trend kırılıması yerine önce sahte bir kırılım, ardından ise ters yöne sert hareketlerin görülme ihtimali daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle 1960 USD altındaki harekete de kuşku ile yaklaşmıştım.

Kaynak: Tradingview

Fiyatın tekrar daralan üçgen içine girmesinin ardından ise bu sefer de üçgen içinde mini bir flama formasyonu yapılarak, yukarı yönlü iştah net bir şekilde gösterilmiş oldu. Bu flamanın yukarı kırılması sonrasında ise yükseliş hareketi net bir şekilde görülmüş oldu. Bu tarz hareketlerin sert gerçekleşmesinin önemli nedenlerinden biri ise terste kalan pozisyonların kapanmasını sağlayacak/karar verecek vakti tanımak istememektir.

Peki, bundan sonra neler olabilir?

Dilerseniz yaşanan son hareketin sonuçlarından, yeni hedeflerden ve muhtemel senaryolardan bahsedelim.

Yukarıdaki grafikte açıkça görüldüğü üzere 1800 USD seviyesinden başlayan yükseliş hareketi daralan üçgen içinde konsolide oldu ve bu konsolidasyon sonrasında yön de yukarı çevrildi. Bu sebeple, son derece boğa bir görünümün hakim olduğunu ve ons altındaki yükseliş iştahının arttığını söyleyebiliriz. Fakat bu yükselişin dünkü %2’yi aşan yükselişten sonra aynı gazla devam etmesini ise zor görüyorum.

Ancak, eğer kırılan direnç tekrar test edilir ve üçgen içine girmeden fiyat yeniden yukarı dönerse, son derece sağlıklı bir yükseliş formunun oluştuğundan bahsedebiliriz. Eğer bu yönde bir hareket oluşursa ons altının 1990-1995 USD bölgesine geri çekilmesi ise hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Bu bölgeye bir yaklaşma olması ve ardından yönün tekrar yukarı çevrilmesi halinde, yeni hedeflerin görülme ihtimali ise yükselecektir.

Şu an için ons altının önündeki ilk hedef bir önceki zirve seviye olan 2070 USD bölgesidir. Bu bölgede bir kar satışı ile karşılaşılması son derece normal olur. Yine bu bölgede oluşacak bir konsolidasyonun ardından ons altının nihai hedefi 2185 USD olarak görülmektedir. Bu hedef güncel fiyata göre ons altında yaklaşık %8’lik bir yükselişin yaşanması anlamına gelir ki bu yönde bir yükseliş gram altını da 1350 TL bandına taşıyabilir.

Göstergeleri incelediğimizde ise yükselişi destekler bir görünümün hakim olduğunu görüyoruz. RSI göstergesinin 67 seviyesinde bulunması ve 70 sınırı üzerine atması ile yükselişin hız kazanması beklenebilir. DMI göstergesinin 1867 USD seviyesinden beri al sinyali üretmiş olması ve al sinyalinin devam etmesi de hareketin gücünü onaylamaktadır. MACD göstergesinde bir güç kaybı yaşansa da dün görülen yükseliş ile MACD göstergesi de al yönündeki konumunu korumuş oldu.

REKLAMI KAPAT X