Altında asıl hareket 2070 USD geçilirse başlayacak

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında asıl hareket 2070 USD geçilirse başlayacak
Osman Bayrak
07.05.2023 15:44

Ons altın geçtiğimiz haftayı önemli bir yükselişle kapatmasına rağmen volatilitenin yine yüksek olduğu bir haftayı da geride bırakmış oldu. Geçtiğimiz haftanın zirve seviyesi olan 2067 USD’nin görülmesi ile birlikte ons altında asıl hareketin 2070 USD seviyesinin geçilmesi ile birlikte başlayacağını bir kez daha görmüş olduk.

Aşağıdaki grafik ons altının aylık hareketlerini göstermektedir. Bu grafikte yeşil daire içerinde işaretlediğim 3 bölgeye özellikle dikkat etmenizi istiyorum. İlk yeşil daire ons altının pandemi döneminde gördüğü zirveyi, ikinci yeşil daire Rusya-Ukrayna savaşının başladığı dönemde gördüğü zirveyi ve üçüncü daire ise geçtiğimiz haftayı işaret etmektedir. Gördüğünüz gibi bu zirve seviye global anlamda önemli gelişmelerin yaşandığı dönemlerde görülmektedir. Tekrar aynı seviyeyi test etmiş olmamız bu açıdan son derece önemli.

 

Yukarıdaki grafikte de bir örneği olan önemli dirençlerin ilk denemede kırılması son derece zordur. 2070 USD seviyesi de bu açıdan ons altın için kritik bir seviye. Çünkü bu seviyeye geldikçe satış yönlü pozisyon açan yatırımcı sayısının artması bu seviyenin geçilmesini zorlaştırmaktadır. Bu kritik seviyenin hacimli bir şekilde kırılması için satış pozisyonunda olanların da pozisyonlarını kapatması gerekecektir. Bu da ancak temel anlamda yukarı yönü besleyen haber akışları ile mümkün olabilir.

Geçtiğimiz haftayı önemli bir yükselişle kapatmasına rağmen ons altındaki volatilitenin de yüksek olduğunu müşahede ettik. Özellikle Cuma günü yaşanan geri çekilme çok sertti. Bu çekilmenin ana sebeplerinden biri ABD tarafında açıklanan Tarım Dışı İstihdam Verisi idi. Veri 180K’lık bir yükseliş beklentisine rağmen 253K olarak açıklandı. Bunun yanında ortalama saatlik kazançlardaki artış beklentisi % 0.3 iken % 0.5 olarak açıklandı. Her iki veri de enflasyonist baskıyı artırma gücüne sahip olduğu için değerli metallerde bir geri çekilmeyi de beraberinde getirdi.  

Teknik Açıdan Ons Altın

Yukarıda temel açılardan incelediğimiz ons altına teknik açıdan da bakarsak eğer geçtiğimiz haftanın önemli seviyeleri test ederek kapattığını görebiliriz. 

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir. Ana yükselen trendi göstermek istediğim için geçtiğimiz haftalarda paylaştığım ara düşen kanalı artık grafikte göstermiyorum.

 

 

Ons altın yükselen kanal direncine gelmeden 2070 USD seviyesindeki tarihi zirve direncinden geri dönmüş oldu. Geri dönüşte de yükselen kanal desteğini test ederek kanal seviyesinin hemen üzerinde kapanış aldı. Bu hafta kritik 2000 USD seviyesi üzerinde kalabilmesi yükseliş umutları açısından yakından takip edilecektir. Dikkat ederseniz kanal altında kaldığı dönemlerde de fazla uzaklaşamadan kanala tekrar dönüş yapan ons altının 2000 USD üzerinde kalıcılık sergilemesi halinde ilk hedefi 2050 USD seviyesi olacaktır. Fakat asıl yükseliş hareketi eğer 2070 USD seviyesini kıracak bir hareket gelmesi halinde yaşanacaktır. Ons altını bu açılardan yakından izlemeye devam ediyoruz.

Teknik Açıdan Gram Altın

Ons altında görülen geri çekilme aynı şekilde gram altını da aşağı sürüklemeyi başardı. Aşağıdaki grafikte gram altını takip ettiğimiz teknik grafiği görebilirsiniz. Dikkat ederseniz 2022 yılı başından itibaren nizami bir yükselen kanal içinde hareket eden gram altın da yükselen kanal direncine yakın bir yerden dönüş yaptı. Burada dikkatimizi çeken detay ise son dönemlerde gram altının yükselen kanalın üst kısmında yoğunlaşan hareketler sergilemesidir. Bu da eğer direnç seviye yukarı kırılır ise kanal genişliği kadar yukarı yönde yeni bir marjın açılabilme ihtimalini masaya getirmektedir.  Yaklaşık 170 TL’lik bir marjdan bahsedebilmemiz için öncelikle 1320 TL üzerinde kalıcılık gösteren bir gram altını görmemiz gerektiğini de unutmayalım.

 

REKLAMI KAPAT X