Altında güç kaybı işaretleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında güç kaybı işaretleri
Osman Bayrak
29.06.2022 12:59

Haftaya düşüşle başlayan altın tarafında güç kaybı işaretleri kendini göstermektedir. Özellikle ons altın tarafında yeni tepelerin bir öncekinin altında gerçekleşmesi yükseliş umutlarını ertelemektedir. Muhakkak ki bu durumun en önemli sebebi ABD tarafında yükselen faiz endişeleridir. 


Ons Altın


Ons altın tarafında son zamanlarda her yükseliş denemesi başarısızlıkla sonuçlanıyor. Hatta gün içi hareketlerde dahi fiyat yukarıya iğne atarak günü kapatıyor. Son 8 gündür ons altın fiyatının gün içi gördüğü zirve değerlerin bile bir önceki günkü değerin altında gerçekleşmesi yükseliş umutlarını teknik olarak azaltmaktadır.
Ortalamaları incelediğimizde ise 8 günlük hareketli ortalamanın fiyatı aşağı doğru baskıladığını görüyoruz. Dün itibariyle 8 günlük hareketli ortalama 1830 USD’den geçerken, ons altın fiyatı bu seviye altında kapanış aldı. Bu durum açıkçası son 10 gündür yaşanan bir durum olduğu için teknik olarak şaşırtmamaktadır. 8 günlük hareketli ortalamanın aşılması ve üzerinde kalıcılık görülmesi, yükseliş hareketinin başlangıcı için bir işaret olabilir. Bu nedenle takip eden günlerde ons altın fiyatının 8 günlük hareketli ortalamanın neresinde konumlandığı son derece önemlidir. 
Aşağı yönde ise 1800 USD yatay destek seviyesi hem teknik anlamda hem de psikolojik anlamda önemli bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Zayıflayan ons altının bu hareketini devam ettirmesi halinde bu seviyeyi test etmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Düşüş hareketinin devam etmesi halinde ise 1780 USD, 1750 USD ve 1720 USD orta vadeli olarak fiyatı destekleyebilecek önemli seviyeler olarak düşünülebilir. Her ne kadar bu seviyelerin görülme ihtimali şimdilik zayıf olsa da, fiyatta görülen zayıflığın devam etmesi halinde ihtimaller giderek yükselebilir. 
Olası bir yükseliş hareketinde ise öncelikle 8 günlük hareketli ortalama seviyesinin, ardından ise düşen trend direnci olan 1860 USD seviyesinin aşılıp aşılamayacağı dikkatle izlenecektir. Özellikle 1860 USD seviyesi üzerindeki bir hareket tekrar 1900’lü seviyeleri gündeme getirebileceği için yakından izlenmelidir.     


Gram Altın


Gram altın tarafında da ons altına benzer şekilde güç kaybı işaretleri görülmektedir. Son 3 günün ikisinde aşağı iğne atarak düşüş yönlü olarak günü kapatan gram altında ilk yeşil mum dün görülmüş olsa da bir yükseliş başlangıcı için çok erken olduğunu düşünüyorum. Şu an için gram altının 8 günlük hareketli ortalaması 1005 TL’den geçmektedir. Ortalamadan epeyce uzaklaşan ve ortalama altına düşen gram altının 962 TL seviyesi üzerinde tutunuyor olması önemlidir. Bu desteğin kırılması halinde ise bir sonraki fibonacci desteği olan 943 TL seviyesi fiyatı karşılayabilir.
Gram altın şu an için yatay bantta bir konsolidasyon sürecinde olsa da göstergeler tarafında da güç kaybı kendisini hissettirmektedir. Bu tarz dönemlerde grafiklerin zaman periyodu daraltılıp birden çok periyotta grafik incelenmelidir. Özellikle 15 dakikalık, saatlik, 4 saatlik grafikler günlük grafiğin evirileceği yön konusunda işaret verebilir. Özellikle 15 dakikalık ve saatlik grafiklerde oluşabilecek pozitif uyumsuzluklar dönüş için bir işaret olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki 1040 TL zirve seviyeden aşağı kuvvetli bir düşüş mumu ile inildiği için, çıkış hareketinin aynı hızda olması zayıf bir ihtimal olarak görülebilir. Bu nedenle teknik seviyeleri, uyumsuzlukları, göstergeleri ve ortalamaları izlediğimiz kadar ABD FED tarafından gelecek açıklama ve verilere de dikkat edilmelidir. 

REKLAMI KAPAT X