Altında satış baskısı yoğunlaştı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında satış baskısı yoğunlaştı
Osman Bayrak
27.02.2023 09:04

Ons altın tarafında yaşanan her ara yükselişte altın fiyatları yoğun bir satış baskısı ile karşılaşırken, kısa vadede oluşan dönüş formasyonları işlerlik kazanamadan yerini yeni diplere bırakmaktadır.

Ons altında bir süredir devam eden satış baskısı artarak devam etmektedir. Teknik açıdan düşüş hareketini incelemeden önce isterseniz temel anlamda neden bu düşüşün yaşandığını yorumlayalım.

Ons altının fiyat hareketi üzerindeki en büyük baskıyı son dönemlerde Fed’in faiz oranına ilişkin beklentiler oluşturmaktadır. Buna göre, ABD tarafında artacak faizler tahvil getirilerini daha cazip hale getireceği için altın gibi sabit getiri sunmayan yatırım araçları, yatırımcılar için ikinci planda kalmaktadır.

Geçtiğimiz hafta ABD tarafında açıklanan verilerin detayına girmeden özet olarak sonucundan bahsedersek, açıklanan veriler, ABD’de enflasyonun tekrar yükselişe geçebileceğine dair emarelere işaret ediyordu. Bu da doğal olarak piyasadaki faiz artış beklentilerinin yükselmesine neden oldu. Doğal olarak değerli madenlere hafta sonuna kadar satış gelmeye devam etti.

Düşüş trendinde olan bir ürünün ise ara yükseliş trendlerine her zaman kuşku ile bakılmalıdır. Ana düşen trendi kırılsa dahi trend üzerinde kalıcılık görülmesi pozisyon açmak için her zaman riski azaltan faktör olur. Örneğin geçtiğimiz hafta oluşan TOBO formasyonu, ons altın 1845 USD üzerinde kalıcı olmayı başaramadığı için aktif olamadı. Hatta 1820 USD seviyesi altına inilmesi ile birlikte olası dönüş senaryosu da iptal oldu. Burada bir kez daha görüldüğü üzere teknik analiz bir olasılıkları iyi yönetme sanatıdır. Bu nedenle ons altının düşüş trendi boyunca bu yönde oluşturabileceği yapıları belirli bir ihtimal dahilinde yorumlamaya devam edeceğiz.

Ons altın geçtiğimiz hafta görülen düşüş hareketi ile birlikte fibonacci 0,382 seviyesi olan 1828 USD seviyesini de aşağı yönde kırmış oldu. Bu nedenle bir sonraki fibonacci seviyesi olan fibo 0,5 seviyesi yani 1790 USD bölgesi yeni hedef haline gelmiş durumdadır.

Göstergeler tarafında ise zayıflık devam etmektedir. Geçtiğimiz hafta DMI göstergesi her ne kadar bir süre al sinyali üretse de, fiyat yükseliş bandında kalamadığı için yerini tekrar sat sinyaline bıraktı. Şu an majör göstergelerin tümü ise yaşanan zayıflığı desteklemektedir.

Olası geri dönüşlerde dikkat edeceğimiz ilk seviye ise 1890 seviyesinden gelen düşen trendin kırılacağı bölge olacaktır. Bu bölge bu hafta itibariyle 1825 USD’den geçmektedir. Bu nedenle bu hafta 1825-1830 USD bölgesi üzerine doğru yapılabilecek bir yükseliş atağını yakından izleyeceğiz. Ayrıca bütün düşüş hareketi boyunca önemli bir direnç olarak çalışan EMA(13) göstergesi bu haftaya 1843 USD’den başlamaktadır. Olası yükselişlerde bu seviye üzerinde kalıcılaşma olması halinde yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebileceğiz.

Kaynak: Tradingview

ABD dolar endeksi (DXY)

Ons altın ile ciddi ters korelasyon içinde olan DXY endeksinde ise yükseliş devam ediyor. ABD tarafında açıklanan veriler ile birlikte yükselen faiz beklentileri ons altına satış getirirken, DXY endeksinin de yükselmesini sağlamaktadır.

Dolar endeksinin yükselişini bu sebeple son derece güçlü şekilde devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Haftayı 105,26 seviyesinden kapatan DXY endeksinin önündeki ilk direnç 106,1, ikinci direnç ise 107,8’den geçmektedir. Olası geri dönüşlerde ise gözler 104,5 seviyesinde olacaktır. Bu seviyenin kırılması halinde, yükselen trendin kırıldığından da bahsedilebilir. Bu sebeple, ons altında yeni bir yükseliş hareketi için DXY endeksinin 104,5 seviyesini aşağı kırıp kıramayacağını yakından izleyeceğiz

REKLAMI KAPAT X