Altında testere piyasasına dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında testere piyasasına dikkat
Osman Bayrak
17.10.2022 11:56

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan enflasyon verilerinin etkisiyle değerli metal piyasasında volatilitenin yükselmesinden sonra, altında oluşabilecek kısa vadeli testere piyasasına dikkat etmemiz gerekiyor.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın için çok önem verdiğimiz 1680 USD desteği, geçtiğimiz hafta da bir pivot değer olarak çalıştı. Enflasyon verilerinin açıklandığı gün önce kuvvetli bir satış hareketi ile karşılaşan ons altın (Bu satışın nedenleri için 12 Ekim tarihli analizimi inceleyebilirsiniz), günü 1682 USD seviyesini test ederek 1666 USD seviyesinden kapattı. Ons altındaki zayıflık cuma günü de devam ederek ons altının haftalık kapanışı 1644 USD seviyesinden oldu.

Ons altının içinde bulunduğu geniş dairedeki hareketini incelediğimizde, 1680 USD seviyesinin etrafında oluşan bir testere piyasasının oluştuğunu görüyoruz. Bu tarz hareketlerde, kısa vadeli olarak desteğin kırıldığını düşünüp kısa pozisyon alanları da; desteğin üzerinde kapanış yapıldığını düşünüp uzun pozisyon alanları da zarara uğratacak bir piyasa oluşur. Bu tarz piyasalarda “ekran kapatmak” ya da oluşan yön değişimlerine hızlı adapte olmak iki ayrı strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ons altında oluşan kısa vadeli testere piyasası, ons altın fiyatını yeniden 1680 USD seviyesi altına taşıdı. Bu seviye altında satış baskısının artması son derece normaldir. 1680 USD altında kaldıkça ilk hedef bir önceki dip seviye olan 1620 USD olacaktır. Bu seviyenin de destek olarak çalışmaması halinde kademeli olarak 1520-1560 USD bölgesi hedef haline gelebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise ons altının 1730 USD seviyesi üzerinde bir kalıcılık göstermesi halinde, testere piyasasının sonlanabileceğini ve yeni bir hareketin gelebileceğinden bahsedebiliriz.

Gram altın 

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında karşılaşılan testere piyasası, gram altını öncelikle 1030 TL seviyesine taşıyarak yükselen trend direncine temas etmesini sağladı. Fakat bu seviyede tutunamayan gram altın maalesef düşen kanal desteğini de aşağı kırarak haftayı 980 TL seviyesinden kapattı.

980 TL altında kalınan her saat, gram altının yeniden 990-945 TL bant aralığında azalan kanal hareketinin devam etmesine neden olacaktır. Fiyatlarda görülebilecek zayıflık gram altının kademeli olarak 945 TL seviyesine dek güç kaybetmesine neden olabilir. Potansiyel dönüş hareketi için gram altının daha kısa vadeli grafiklerinde (saatlik v.b.) göstergeler ile pozitif bir uyumsuzluk içinde olmasını takip etmeliyiz.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi

Aşağıdaki grafik US10Y günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın ile ters korelasyon içinde bulunan ABD 10 yıllık tahvil getiri oranı haftayı ilk kez %4 seviyesi üzerinde kapattı. Yukarıdaki grafikten de görülebileceği üzere tahvil getirisi kendi yükselen trendinin sınır bölgesinde kapanış aldı. %2,5 seviyesinden başlayan yükselen hareketi daralan üçgen formasyonu göstermektedir. Bu nedenle bu formasyonun yukarı yönlü kırılması halinde ciddi hareketleri de beraberinde getirebilecek güçte olduğunu unutmamalıyız. 

Trendi tahmin etmek mi, takip etmek mi?

Yatırımcıların aklını karıştıran önemli ikilemlerden birini trend tahmini / takibi oluşturmaktadır. İşlem yapılan piyasaların birkaç trilyon dolar büyüklüğünde olduğunu düşünürsek, bu denli büyük piyasaların ana hareketlerini tahmin etmeye çalışmak yerine; trend oluşumunu işaret edecek sınır değerleri tespit edip fiyatın bu değerlerin neresinde olduğunu izlemek daha rasyoneldir.

Piyasada oluşan bir trendi sağlıklı bir şekilde belirlemek ve olabildiğince trend içinde kalmayı başarmak kazançlarınızı maksimize etmenizi sağlayacaktır.

REKLAMI KAPAT X