Altında TOBO formasyonu yükseliş başlatacak mı?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında TOBO formasyonu yükseliş başlatacak mı?
Osman Bayrak
22.02.2023 08:42

Uzunca bir süredir güç kaybeden ons altın, hafta başında oluşturduğu TOBO formasyonu sonrasında altın yatırımcısının gözünü üzerine çekmeyi tekrar başarmışa benziyor.

1960 USD’den beri düşüş trendi içinde olan ons altının hareketlerini yakından izlediğimizde teknik formasyonlara uyarak bir düşüş sergilediğini görüyoruz. Dilerseniz oluşan TOBO formasyonundan önce son düşüşün anatomisini inceleyelim.

Her şeyden önce ons altın fiyatı 1960 USD’ye gelmeden önce MACD göstergesi günlük grafikte sat sinyali üretmiş, RSI göstergesi de güç kaybı sergilemişti. Bu nedenle 2 Şubat düşüşü ile birlikte gelen düşüş hareketi rüştünü ispatlamıştı.

İlk düşüşün ardından 1960-1920, 1920-1860 ve 1880-1820 USD düşüşlerini saatlik grafikte incelediğinizde ters bayrak/flama formasyonu şeklinde bir düşüş yaşandığını görebilirsiniz.

Yaşanan düşüşlerde ana düşen trend hiçbir zaman kalıcı olarak kırılıp yatay hareket ya da yükseliş hareketi güç kazanamadı.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım detayları ise asla ons altının düşüş hareketi öngörülebilirdi kastı ile paylaşmıyorum. Sadece oluşan teknik yapıların 3’te 3 çalıştığını ifade etmek istiyorum. Şimdi gelelim son oluşan TOBO formasyonuna.

Bildiğiniz gibi TOBO yani ters omuz baş omuz formasyonları alçalan trend diplerinde oluşur ve bir dönüş ihtimalini sembolize eder. Burada özellikle “ihtimal” sözcüğünü vurgulamak istiyorum çünkü oluşan her TOBO formasyonu illa yükselişi beraberinde getirmez. Bu nedenle oluşan formasyonu bu gözle analiz edelim isterseniz.

Düşüş trendlerinin ana özelliği diplerin daha aşağıda meydana gelmesidir. Fiyat ara yükselişler sonucu tekrar düşerek daha aşağı bir seviyede dip oluşturur. Eğer bu düşüş zincirinde bir yükseliş sonrasında fiyat yeni bir dip oluşturmazsa teknik görünüm TOBO’ya evirilebilir.

Ons altının saatlik grafiğini incelediğimizde de 1830 USD seviyesinin ters omuz diplerinin, 1820 USD seviyesi baş kısmının dibini ve 1845 USD seviyesi formasyonun çalışması için kırılması gereken direnç seviyeyi göstermektedir.

Bu yapı oluşurken göstergeleri incelediğimizde RSI göstergesinin pozitif uyumsuzluk içinde olduğunu, MACD ve DMI göstergelerinin al verdiğini görmekteyiz.

Oluşan TOBO formasyonunun 1960 USD seviyesinden gelen düşen trendin kırılması ile birlikte oluşması da yükseliş umutlarını güçlendirmektedir.

Eğer ons altın 1830 ve hatta 1820 USD seviyelerini aşağı kırarsa formasyon geçerliliğini yitirir. 

Eğer bir düşüş olmaz da 1845 USD üzerinde kapanışlar alınmaya başlanırsa ons altının hedefi ise 1870 USD olacaktır.

Bugün 22:00’da açıklanacak olan FED tutanaklarında yer alabilecek şahin ifadeler ons altında geri çekilmelere neden olup, yukarıdaki teknik formasyonu bozma gücüne sahip olabilir. Bu nedenle bu gece yaşanabilecek volatiliteyi göz önünde bulundurarak yaşanabilecek ihtimalleri değerlendirerek teknik grafiği sorgulamakta yarar görüyorum.

Son olarak ons altın ile ters korale olan DXY (Dolar endeksi) yükselişinde yeni zirveler görülemediğini, yükseliş momentumunun azalmaya başladığını görmekteyiz. DXY’nin yükselen trendinin 103,80 seviyesi altına sarkarak kırılması halinde ise ons altında bir yükseliş yaşanması hiç sürpriz olmayacaktır. Tüm formasyonların FED tutanakları arifesinde olgunlaşması de akıllara acaba piyasa bir gelişmenin yaşanmasını mı bekliyor sorusunu getirmektedir.

Etiketler: altın ons altın TOBO
REKLAMI KAPAT X