Altındaki sıkışma yukarı yönlü hareketi beraberinde getirdi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altındaki sıkışma yukarı yönlü hareketi beraberinde getirdi
Osman Bayrak
05.12.2022 08:26

Ons altın geçtiğimiz haftaya önemli bir üçgen sıkışması içinde başladıktan sonra üçgen formasyonu çarşamba günü yukarı yönlü bir hareketle kırıldı. Üçgen formasyonunun yukarı kırılmasıyla ise yeni bir yükseliş hareketi yaşandı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini RSI indikatörü ile göstermektedir. Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığım analizin güncel halini paylaşmamın ana nedeni, yaşanan her fiyat hareketiyle oluşturduğumuz ana senaryoya bağlı kalarak fiyatı izlemektir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıda açıkça görülebileceği gibi üçgen alan içine sıkışan ons altın geçtiğimiz hafta çarşamba günü Powell’ın açıklamalarıyla birlikte kuvvetli bir yukarı atak yaptı. Perşembe ve cuma günü görülen 1804 USD seviyesi daha önceki lokal zirve olması nedeniyle bir direnç görevi gördü. Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin beklenenden yüksek gelmesi ile birlikte ciddi bir geri çekilme yaşansa da piyasa bu geri çekilmeyi alım fırsatı olarak değerlendirdi. Bu sayede cuma günü oluşan kırmızı mumun kuyruğu fibonacci 0,38 seviyesinden dönüş almış oldu. Haftayı 1797 USD seviyesinden kapatan ons altın için yükselen trendin devam ettiğinden bahsedebiliriz.

Geçtiğimiz hafta üçgen formasyonunun yukarı yönlü kırılması ile birlikte grafikte görülen “?”li bölge ana hedef haline gelmiş görünmektedir. Bu ana hedef öncesinde fiyatın önünde 2 ana direnç bölgesi görülmektedir. Fibo 0,5 seviyesi olan 1832 USD ve fibo 0,618 seviyesi olan 1883 USD iki önemli dirençtir. Fiyatın bu seviyeler etrafında olası duraksaması normal karşılanmalıdır. Yine olası geri çekilmelerde esas olarak 1730’lu seviyelerin kırılmaması yükseliş adına önemli olacaktır. Fakat eğer fiyat 1717 USD seviyesi altına inerse yaşanan son yükseliş hareketi sorgulanır hale gelecektir. Bu nedenle bu seviyeleri yakından takip etmeliyiz.

Gram altın

Gram altın ons altında görülen yükseliş hareketi ile kuvvetli bir yükseliş kaydetti. Geçtiğimiz haftayı 1080 TL seviyesini test ederek 1076 TL seviyesinden kapatarak yeni bir en yüksek haftalık kapanış almayı başarmış oldu. Yükseliş adına son derece önemli bir hareket yapan gram altın için doğrudan ons altın hedeflerini takip edeceğiz. Yakın vadede dolar/TL’de bir hareketlilik olmadığı sürece gram altın, ons altındaki hareketleri birebir yansıtacaktır. Bu nedenle yukarıda paylaştığım seviyelerin yüzdesel değişimleri gram altını da etkileyecektir.

Altının yükseliş trendini besleyen faktörler

DXY

Aşağıdaki grafik ABD dolar endeksi olan DXY’nin günlük hareketlerini RSI göstergesiyle birlikte göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altınla negatif korelasyona sahip olan DXY, net bir şekilde yükseliş trendini aşağı yönlü kırmıştı. O günden itibaren yaşanan her yükseliş hareketi ise satış baskısıyla karşılaştı. DXY endeksi bu hafta 104 seviyesinin de altına inerse 101 ve 99 seviyeleri yeni hedefler haline gelebilir ki bu durumda ons altının değerlenmesi son derece olası hale gelir.

Altın/gümüş rasyosu

Son olarak aşağıdaki grafik üzerinde altın/gümüş rasyosunu gösterilmektedir. Altın/gümüş rasyosunun aşağı yönlü hareket etmesi değerli metallerde yeni bir yükseliş dalgasının habercisi olabilir. Grafikten de görülebileceği gibi altın/gümüş rasyosu 60’lı seviyelerden başlayan yükselen trendini kırdı ve her yükseliş denemesinde yeni bir düşüş ile karşılaştı. Yeni diplerin daha aşağıda oluşması ile bir tür ara düşen kanalının oluşması değerli metallerde ve ons altında yükseliş hareketine işaret etmektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıda özetlediğim birden çok bakış açısıyla, ons altının içinde bulunduğu yükseliş hareketi desteklenmektedir. Bu nedenle artık altın grafiğini her ne kadar yukarı yönlü okusak da hareketlerin habere çok hassas olduğunu, temel olgularda yaşanabilecek bir değişimle grafik yönlerinin ve fiyat hareketlerinin şiddetlerinin değişebileceğini de aklımızdan çıkarmamalıyız.

REKLAMI KAPAT X