Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen sıkılaşma sinyali geldi

Okuma Süresi: 4 Dakika
Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen sıkılaşma sinyali geldi
Hamit Alp Ünlü
09.06.2022 15:21

Avrupa Merkez Bankası (ECB) sıkılaşma adımlarından bir önceki adım olarak beklenen şekilde varlık alımlarının 1 Temmuz 2022’de sonlandırılacağını açıkladı ve Temmuz toplantısı için faiz artışının önünü açtı.

Küresel piyasalar bugün ECB para politikası toplantısına odaklanmıştı. Yapılan toplantının ardından ECB para politikasında atacağı sıkılaşma adımlarında hemen önceki adım olarak işaret edilen şekilde net varlık alımlarını (APP) 1 Temmuz itibariyle sonlandırma kararı aldı ve Temmuz ayı toplantısı için 25 baz puanlık faiz artışının masada olacağını ifade etti. Banka beklendiği üzere ana refinansman faizini yüzde 0, marjinal fonlama imkanını yüzde 0,25 ve mevduat faizini eksi yüzde 0,50’de tuttu. Bankanın bu ay için faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyordu ve faiz artışına başlamak adına Temmuz ayını işaret etmesi bekleniyordu, iki beklenti de gerçekleşti.

Banka ayrıca toplantıda yeni ekonomik öngörülerini de açıkladı. Bu sene için yüzde 5,1 olan enflasyon tahmini beklendiği gibi, fakat beklenenden agresif bir biçimde yüzde 6,8 ile yukarı yönde revize edildi. Euro Bölgesi'nde açıklanan Mayıs ayı yıllık enflasyon oranı yüzde 8,1 ile bankanın hedefi olan yüzde 2’nin 4 kat üzerinde gelmişti. Analistler 2024 yılı için yüzde 1,4 olan tahminlerin yukarı yönde revize edilmesinin şahin bir sinyal olarak algılanabileceği düşüncesinde.

Bu sene için yüzde 3,7 olan büyüme tahminleri ise yine beklendiği gibi aşağı yönde yüzde 2,8 olarak tekrar düzenlendi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) de bu hafta Euro Bölgesi büyüme tahminini yüzde 2,6'ya revize etmişti.

Borsalar ve altın fiyatları bugün karara odaklandı

Merakla beklenen toplantı ve açıklanan karar öncesinde ise bugün Avrupa borsaları düşüşteydi. Gösterge endeks Stoxx 600 yüzde 0,8 geriledi. Enflasyonla mücadele kapsamında merkez bankalarından art arda gelen şahin mesajlar piyasalarda resesyon endişesini güçlendirirken bu durum süregelen savaşla birlikte Avrupa borsaları üzerinde baskı yaratıyor. Buna ek olarak ise halihazırda bir kesim ECB’yi rekor düzeye yükselen enflasyona karşı gerekli adımları yeterince erken atmamakla itham ediyor.

Altın ise yatırımcıların bugün açıklanacak ECB ve gelecek haftaki Amerikan Merkez Bankası (Fed) toplantılarından çıkacak kararları beklerken dar bir bantta hareket ediyor. Ons altında bugün ilk işlemler 1.850-1.855 bandında gerçekleşti. Ons altın, merkez bankalarının faiz artırımları neticesinde bu ay dar bir bantta işlem gördü fakat küresel bir ekonomik gerilemeye dair endişeler yatırımcıların güvenli varlığa olan talebini destekledi. Küresel anlamda ortaya çıkan yavaşlama riski yatırımcıları değer saklama ihtiyacına itti.

Şimdi ne bekleyebiliriz?

Hatırlanacağı üzere ECB Başkanı Christine Lagarde daha önce birçok kez kademeli faiz artırımına ilişkin söylemini yinelemişti ve faiz artışına başlamak için Temmuz ayını işaret etmişti. Lagarde mevcut görünüme bakıldığında üçüncü çeyreğin sonunda negatif faizden çıkmanın mümkün olduğunu ifade etmişti. Lagarde Euro Bölgesi için şu an bir resesyon öngörmediklerini ifade etmiş ve 25 puanlık kademeli faiz artışlarını işaret etmişti.

ECB üyeleri arasında ise 25 veya 50 baz puanlık artış konusunda tartışmalar devam ediyor. ECB Üyesi Francois Villeroy de Galhau, 50 baz puanlık faiz artışının henüz üzerinde uzlaşı sağlanan bir konu olmadığını ifade etmiş ve faiz artırımlarının kademeli olacağını dile getirmişti. Öte yandan ECB’nin şahin üyelerinden Robert Holzmann ise Temmuz ayında 50 baz puan faiz artışının uygun olacağını dile getirmişti.

Bloomberg Economics gibi kimi kuruluşlar Temmuz ayında 25 baz puan artış öngörüyor. Swissquote Kıdemli Analisti İpek Özkardeşkaya ise ECB’nin faiz artırım kararının zaten beklenen bir şey olduğunu, burada önemli olanın faiz artırımımın ne kadar süreyle ve ne oranda gerçekleşeceği olduğunu ifade etti. ECB’nin özellikle Fed’in şahin ve kararlı politikalarına ayak uydurabilmek ve euro/dolar paritesini daha yukarı çekebilmek adına daha şahin bir duruş sergilemesi gerektiğini ve ECB içindeki Almanya gibi enflasyonu sevmeyen kimi ülkelerin de baskısıyla 25 baz puandan daha yüksek bir faiz artışı beklediğini, bunun sonucu olarak ise yıl sonunda euro/doların 1,10 seviyelerini görmesini beklediğini dile getirdi. Özkardeşkaya ayrıca Lagarde’ın da güvercin söylemlerinden uzaklaşıp daha kararlı ve şahin mesajlar vermesi gerektiğine inandığını belirtti. Christine Lagarde bugün Türkiye saati ile 15.30’da ECB kararıyla ilgili açıklama yapacak, açıklamasında faiz artışında izlenecek yola dair ipuçları aranacak.

REKLAMI KAPAT X