Avrupa Merkez Bankası’ndan daha şahin bir politika sinyali

Okuma Süresi: 3 Dakika
Avrupa Merkez Bankası’ndan daha şahin bir politika sinyali
Hamit Alp Ünlü
29.06.2022 10:36

Cuma günü açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisi öncesinde gözlerin çevrili olduğu Avrupa Merkez Bankası’ndan temmuz ayı toplantısı için daha şahin sinyaller geliyor.


Bu hafta pazartesi gününden bu yana Portekiz’in Sintra kentinde Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2022 yılı Merkez Bankacılık Forumu sürmekte. Cuma günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verisi öncesinde yatırımcılar da ECB yetkililerinden ve ECB Başkanı Christine Lagarde’dan açıklamalar dinleme ve ECB’nin yürüteceği para politikası hakkında ipuçları elde etme şansı yakalıyorlar.
Euro Bölgesi’nde açıklanan sanayi üretimi ve PMI (satın alma müdürleri endeksi) verileri sektörlerde bir yavaşlamaya işaret ediyor. Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya’da tüketici güveni -27,4 ile rekor bir düşük seviyeye geriledi. Burada belirtmek gerekiyor ki bugün öğleden sonra da Almanya enflasyon verisini izleyeceğiz. Beklentiler zaten halihazırda %7,9 ile rekor düzeyde olan enflasyonun yüzde 8’i aşması yönünde. Euro Bölgesi enflasyonunda da benzer bir beklenti hâkim: beklenti yüzde 8,4 ile yeni rekorun görülmesi yönünde. Rakamlar beklentilerin üzerinde gelmeye devam ediyor ve doğal bir şekilde gözler, temmuz ayı toplantısıyla birlikte faiz artırımına başlanacağına işaret eden ECB yetkililerinin açıklamalarında.


Lagarde: enflasyon tehdidi artarsa daha hızlı hareket ederiz 

Dün Sintra Forumu’nda konuşan Başkan Lagarde ECB’nin temmuz toplantısında 25 baz puanlık faiz artış planını yinelerken bunun yanında gerekirse daha hızlı hareket etmeye de hazır olduklarını belirtti. Lagarde şayet daha yüksek bir enflasyonun beklentileri tehdit ettiğini görürlerse teşvikleri daha hızlı bir şekilde geri çekeceklerini söyledi.
Enerji ve gıda fiyatlarındaki büyük şokların enflasyonda bir belirsizlik yarattığını belirten Lagarde enflasyonun hizmet sektöründe de yaygın şekilde artmaya başladığına dikkat çekti. Lagarde  ayrıca her ne kadar enflasyon baskılarının artma ihtimali de olsa ve enflasyon şokları büyümeyi olumsuz da etkilese pozitif büyüme beklediklerini vurguladı. Lagarde eylül ayı sonrası faiz artışlarında kademeli ve sürdürülebilir bir yol haritasında ilerleyeceklerin ifade etti. Lagarde geçtiğimiz hafta da temmuz ayındaki ECB toplantısında faizleri 25 baz puan artırmaya daha sonra eylülde de yükseltmeye niyetli olduklarını belirtmişti.


ECB Yönetim Konseyi Üyesinden şahin mesaj


Öte yandan ECB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks’tan temmuz ayı toplantısı için şahin mesajlar geldi. Kazaks önden yüklemeli bir faiz artışının şu anki durumda daha rasyonel durduğunu ve temmuz ayında planlandığı gibi 25 baz puan yerine 50 baz puanlık bir artışın “incelenmeye değer” olduğunu ifade etti. Kazaks bir televizyon kanalına mülakatta enflasyonda daha fazla yükseliş ve beklentilerde kötüleşme olması halinde görüşünün önden yüklemeli faiz artışından yana olacağını ifade etti. Kazaks koşulların gerektirmesi halinde farklı araçların da kullanılabileceğini belirtti.


ECB yeni planı için likidite çekecek


Farklı araçlardan söz etmişken hatırlanacağı üzere 15 Haziran'da ECB mevcut piyasa koşullarını görüşmek üzere planlanmamış bir toplantı gerçekleştirmişti. Bu toplantı sonucunda Banka, yeni borç krizi endişelerine karşı Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) çerçevesinde alınmış varlıkların vadesi gelen anapara ödemelerinin yeniden yatırıma yönlendirmesinde esneklik uygulanacağını ve Euro Bölgesi’ndeki ayrışmayı durdurmak için yeni bir araç geliştirileceğini bildirmişti.

REKLAMI KAPAT X