Bankacılık krizi yeniden gündemde

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bankacılık krizi yeniden gündemde
Hamit Alp Ünlü
26.04.2023 15:04

ABD ve Avrupa borsalarında küresel bankacılık sistemiyle ilgili endişelerin yeniden körüklenmesi sebebiyle düşüş görülürken, kripto piyasasında ise yükseliş hakim oldu. Buna göre Bitcoin de 28 bin dolar eşiğinin üzerine çıktı.

ABD’de kazanç sezonu bu hafta da devam ediyor. Buna göre teknoloji hisselerinin bilanço sezonu, hem Google’ın sahibi Alphabet’in hem de Microsoft’un tahminlerden güçlü gelen rakamlarıyla güçlü bir başlangıç yaptı. Alphabet’in satışları yılın ilk çeyreğinde 58,07 milyar dolar ile ortalama tahmin olan 56,98 milyar doların üzerinde açıklanırken, şirketin bulut birimi de ilk kez kar açıkladı. Bu verinin ardından Alphabet hissesi kapanıştan sonra yaklaşık yüzde 6 yükseldi. Microsoft da 2023 yılının ilk çeyreğinde hisse başına 2,45 dolar kâr ve yüzde 7,1 artışla 52,9 milyar dolar hasılat ile beklentilerin üzerinde kâr ve hasılat açıkladı. Şirket CFO’su Amy Hood’un Microsoft’un yapay zeka çalışmalarına liderlik etme ve destekleyici yatırımlar yapma konusunda kararlı olduklarına ilişkin açıklamasının ardından ise  şirket hisseleri vadeli işlemlerde 302 dolara kadar yükseldi.

Bankacılık sektörü hakkında endişeler yine arttı

Teknoloji kazançlarında görülen olumlu tablo ne yazık ki bankacılık kazançlarında görülmedi.

Standard Chartered, çarşamba günü bilanço açıklayan son Avrupa bankası olurken, bankanın vergi öncesi kârında yüzde 21 ile beklentilerin üzerinde bir artış yaşandı. Bu durum ise banka hisselerinin yüzde 1,71 yükselmesine yardımcı oldu. Fakat sektörden gelen diğer raporlar çok da olumlu bir tablo çizmedi. Buna göre, Standard Chartered’dan gelen olumlu sonuçlara rağmen bankacılık sektörü bugün bir bütün olarak düşüş yaşadı.

İsviçreli kredi kuruluşu UBS ve piyasa değeri açısından değerlendirildiğinde Euro Bölgesi'nin en büyük ikinci kredi kuruluşu olan İspanyol Santander ise dün üç aylık kazanç sonuçlarıyla beklentilerin altında kaldı.

Sektördeki endişeleri artıran gelişmelerden biri ise yine İsviçre’den geldi. İsviçre’nin finansal düzenleyici kurumu FINMA, ülkedeki beş önemli bankadan ikisi olan Zuercher Kantonalbank ve PostFinance bankalarının kriz planlarını inceledi ve bu bankaların acil durum planlarının yetersiz olduğunu açıkladı.

Son olarak bankacılık krizinde de adı geçen; fakat iflas etmekten diğer büyük bankaların 30 milyar dolarlık kurtarma planıyla kurtulan First Republic Bank’tan gelen haberler ise endişeleri iyice tırmandırdı.

Banka pazartesi günü geç saatlerde üç aylık kazanç raporunu açıklarken, mevduatların ilk çeyrekte yüzde 40 düşerek 104,5 milyar dolara düştüğünü; fakat o zamandan beri istikrar kazanıldığını ifade etti.

Banka müşterilerin geçen ay 100 milyar dolar varlık çektiğinin ortaya çıkmasının ardından First Republic Bank hisseleri ise düşüşünü hızlandırarak rekor düşük düzeye geriledi. Buna göre, bankanın hisseleri yüzde 49,38 oranında düştü. Bu durum özellikle ABD bankacılık sektöründe endişe yarattı. Bankanın varlık satışını değerlendirdiği ifade ediliyor.

Dolar endeksi düşüşte, euro yükselişte

Haftaya gerçekleşecek Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde hem bankacılık krizinin  yeniden gündeme girmesi hem de süregelen resesyon korkularıyla birlikte Fed’in nasıl bir karar vereceği konusunda tartışmalar ise devam ediyor.

Toplantı öncesi geleneksel suskunluk (blackout) döneminde olan Fed üyeleri gelişmelerle ilgili herhangi bir açıklama yapamıyorken, Fed’in tavrının belirlenmesinde bu hafta açıklanacak iki verinin etkili olması bekleniyor. Bunlardan ilki yarın açıklanacak ve yüzde 2,6’dan yüzde 2’ye gerilemesi beklenen ABD’nin ilk çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), yani büyüme verisi. İkincisi ise cuma günü açıklanacak olan ve sabit kalması beklenen Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim giderleri.

Bankacılık sektörünün halen kırılgan olduğunun görüldüğü ve açıklanan verilerin ekonomide bir yavaşlamayı işaret ettiği ortamda Fed’in 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yapması ise piyasaların genel beklentisi.

Bu gelişmelerin ardından karışık ve endişeli seyreden küresel piyasalarda dolar ise satışlı bir grafik çiziyor. Buna göre dolar endeksi yüzde 0,5’e yakın bir gerilemeyle 101,12 seviyesinden işlem görüyor.

Doların satışlı seyretmesi ise euro/dolar çaprazını destekliyor. Açıklanan nispeten pozitif veriler ve ECB’den gelen şahin açıklamalarla birlikte bu hafta iyi bir trend yakalayan euro/dolar böylelikle 1,1050 seviyesi test etti. Yarın açıklanacak tüketici güveni ve cuma günü açıklanacak Almanya, Fransa ve İspanya enflasyon okumalarıyla bu ülkelerin ve Euro Bölgesinin birinci çeyrek büyüme verileri (GSYİH) de çaprazın gelecek günlerde izleyeceği seyir açısından oldukça büyük önem taşıyacak.

REKLAMI KAPAT X