Facebook Pay nedir?

Okuma Süresi: 5 Dakika
Doviz.com
29.11.2019 16:29

Facebook Pay, Facebook ve Messenger kullanıcılarının bu uygulamalar üzerinden para transferi ve ödeme yapmasını sağlayan yeni bir elektronik ödeme sistemidir.

Sosyal medyanın en büyük şirketlerinden Facebook, Facebook Pay uygulamasını 12 Kasım günü kamuoyuna yaptığı bir açıklamayla duyurdu. Facebook, Facebook Pay’ın kullanıma açılması dolayısıyla yayımladığı duyuruda, Facebook Pay’in, kolay, güvenli ve ücretsiz olarak hesaptan hesaba online para transferi gerçekleştirilmesini sağlamayı amaçlayan bir ödeme sistemi olarak tasarlandığını açıkladı. Duyuruda, bu yeni ödeme sisteminin mevcut durumdan sadece Facebook ve Mesenger web sitesinden veya mobil uygulamaları üzerinden kullanıma açık olduğunu belirtiliyor. 

Facebook Pay ilk etapta sadece ABD ‘de yaşayan kullanıcılara açık ancak ilerleyen zamanlarda diğer ülkeler de kullanıma açılması planlanıyor. Facebook, belirli bir tarih vermeden, yakında Facebook Pay’in Facebook ve Messenger’dan sonra Instagram ve WhatsApp üzerinden de kullanıma açılacağını belirtiyor. 

Ne İşe Yarar?

Bireysel Messenger ve Facebook kullanıcıları, Facebook Pay’iarkadaş listelerinde yer alan diğer kullanıcıların banka hesaplarına veya kredi kartlarına, kendi hesaplarından para gönderme, aynı şekilde kendisine gönderilen paraların hesabına geçirilmesi ve Facebook sayfalarında yer alan ürünleri satın alırken ödeme yapmak için kullanabiliyor. Bunların yanısıra Facebook Pay, bağış kampanyalarına para göndermek, konser ve benzeri çeşitli etkinliklere bilet almak gibi işlemleri yaparken internet üzerinden ödeme yapmak için kullanılabiliyor. Bilgisayarınızda Facebook veya Messenger web sitesinden kendi hesabınıza giriş yaparak veya Facebook ve Messenger’ın mobil uygulamaları üzerinden Facebook Pay’i kullanabiliyorsunuz. Ancak Facebook Pay, Türkiye’de henüz kullanıma açılmadı ve ne zaman kullanıma açılabileceği konusunda da net bir tarih veya zaman aralığı yok. 

Facebook Pay’in özellikle Facebook ve Messenger’ı yoğun olarak kullanan bireylere büyük kolaylık sağlayacağı anlaşılıyor. 

Facebook veya Messenger hesabını sürekli olarak açık tutan veya bu sosyal medya ağlarının cep telefonundaki mobil uygulamalarında sık sık gezinen kullanıcıların ödeme yapmak veya para transferi yapmak için banka hesaplarına girmek yerine önlerindeki ekranda açık olan sayfada öde butonuna tıklamaları yeterli oluyor. Facebook ve Messenger kullanıcıları bu yöntemle kolay, hızlı, olabildiği kadar güvenli bir şekilde ve hiçbir ücret ödemeden arkadaşlarına para gönderebiliyor, arkadaşlarının kendilerine gönderdikleri paraları alabiliyor. Banka aracılığıyla yapılan para transferi veya ödeme işlemlerinden alınan ücret, vergi ve komisyon gibi ek ödemelerin hiçbiri Facebook Pay’de yok. Üstelik Facebook Pay kullanıcıları saat sınırlaması olmaksızın 7 gün 24 saat ödeme ve para transferi işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. 

Nasıl Kullanılır?

Facebook Pay ile ödeme yapabilmek için öncelikle Facebook hesabınıza ödeme ive para tranferi işlmlerinde kullanmak istediğiniz banka hesabı veya kredi kartı bilgilerinizi tanımlamanız gerekiyor. Bu bilgileri Facebook Pay’de sadece bir kez tanımlamanız yeterli oluyor. Daha sonra yapacağınız tüm ödemeler ve para transferleri tutarları bu tanımladığınız hesaptan çekilecek, aynı şekilde size gönderilen paralar da yine bu hesaba geçirilecektir. Girdiğiniz hesap bilgilerini istediğiniz zaman yine ayarlar menüsünden değiştirebilirsiniz.
Hesap ve ödeme ve kullanıcı bilgilerinizi içeren Facebook Pay ayarlarınızı her uygulamada ayrı ayrı yapabileceğiniz gibi tüm uygulamalar için tek seferde de gerçekleştirebilirsiniz. Facebook Pay üzerinde ödeme geçmişinizi, ödeme araçlarınız ve güncellemelerinizi tek bir noktadan gerçekleştirebilirsiniz. Gerektiğinde 7 gün 24 saat canlı müşteri destek hizmeti de alabilirsiniz. 

Facebook uygulamasında ayarlar sekmesinden ödeme aracı ekle butonuna tıklayarak ödemelerinizde kullanmak istediğiniz kredi kartı veya nakit kart bilgilerinizi veya PayPal hesap bilgilerinizi girebilirsiniz. Facebook Pay belli başlı kredi kartlarını ve nakit kartlarını kabul ediyor. 

Facebook Pay’de kredi kartı banka hesap numarası veya nakit kartı bilgilerini girerek ödeme ayarlarınızı tamamladıktan sonra Messenger üzerinden para göndermek için para göndereceğiniz kişinin üzerine tıklayarak konuşmayı başlattıktan sonra klavyenizin üzerinde para sembolüne tıklayın ve göndermek istediğiniz tutarı girdikten sonra bu kez öde butonuna tıklayın. Gönderdiğiniz veya ödeme yaptığınız tutar anında hesabınızdan çekilir. Facebook Pay üzerinde size fönedireln parayı alabilmek için gönderilen paranın geçirileceği banka hesabı ve kredi kartınının bilgilerini önceden tanımlamanız gereklidir. Size para gönderildiğine dair bildirim geldiğinde kabul butonuna tıklayarak paranın belirttiğiniz hesaba geçmesini sağlayabilirsiniz. Facebook Pay gönderilen parayı bekletmeden alıcı hesabına iletir. Ancak alıcı hesabının bulunduğu banka gönderilen parayı hesaba geçirmeden önce prosdürler gereği bir kaç gün bekletebilir. 

Facebook Pay’e tanımlanan ödeme aracı bilgilerini değiştirmek her zaman mümkün olabilmektedir.

Avantajları ve Dezavantajları

Facebook Pay’ın Avatajları

  • Ücretsiz para gönderme ve alma
  • Kredi kartından para gönderme
  • Bilgisyardan veya mobil uygula üzerinden işlem yapma
  • Oldukça basit kullanım 
  • Özellikle Facebook ve Messenger’ı sık kullananlar için çok pratik bir para transferi metodu
  • 7 gün 24 saat işlem yapılailiyor.

Facebook Pay’ın Dezavantajları

  • Diğer uygulamalar kadar güvenli ancak verilerin inernet üzerinde çok çeşitli yollardan ele geçirildiği düşünülürse işlem yaparken dikkatli ve özenli olmak gerekli
  • Sadece ABD’de kullanlabilen bir ödeme sistemi
  • Sadece bireyler arasında ödeme yapılabilir
  • Yapılabilecek işlem çeşidi kısıtlı, sadece belirli bir kaç çeşit işlem yapılabiliyor
  • Mecvut haliyle Paypal ve benzeri gibi ödeme sistemleriyle rekabet edecek özelliklere sahip değil.
  • Messenger üzerinden alışveriş yapmak için kullanılamıyor.

Sunduğu Özellikler

Facebook Pay, ilk etapta bağışlar, oyun içi satın almalar, konser vs. gibi etkinlikler için bilet satın alma ve Messenger üzerinden diğer kişilere para gönderme, Facebook Market’te bulunan belirli sayfalar ve işirketlerden alışveriş yapmak gibi işlemleri için kullanılabilecek. Facebook şirketi yayımladığı duyuruda, Facebook Pay’ın, Instagram ve WhatsApp uygulamalarında da kullanıma açılması da dâhil olmak üzere daha fazla sayıda kişiye ulaşmasını, ve daha geniş bir coğrafya’da kullanılabilir hale gelmesini sağlamayı planladıklarını açıkladı. 

Kimler kullanır?

Facebook Pay, Facebook ve Messenger hesabı olan ve şimdilik ABD’de yerleşik bir IP adresi üzerinden işlem yapan 18 yaşından büyük olan herkes kullanabilir. Ancak para Facebook Pay üzerinden para göndereceğiniz veya para alacağınız kişilerin arkadaşınız olması şartı bulunuyor. Bazı istisnalar dışında Facebook Pay kanalıyla şirketlere veya tüzel kişilere ödeme yapılması ve para gönderilmesi mümkün değil. 

Güvenilir midir?

Facebook Pay, kullanıcıların paralarının ve işlem detaylarını güvenlik altına almak için ödemeleri ve kullanıcı bilgilerini şifrelemektedir. Ancak buna rağmen tüm online işlemlerde olduğu gibi yüzde yüz güvenli olmasını beklemek çok doğru olmaz. Facebook duyurusunda, güvenliğe ilişkin olarak, Facebook Pay’in güvenliği için yatırımlarına devam ettiklerini, Facebook Pay’ın, kullanıcıların kredi kartı ve banka hesap bilgilerini güvenli olarak saklamak ve şifrelemek gibi özelliklere sahip olduğunu, izinsiz aktiviteleri tespit eden otomatik izleme sistemi içerdiği belirtiliyor. Kullanıcılar, Facebook Pay hesaplarından yapılacak ödeme veya para transferleri işlemleri için şifre oluşturabildikleri gibi parmak izi veya yüz tanıma gibi cihazlarında bulunan biometrik özelikleri kullanabiliyorlar.

Hangi Ülkelerde Kullanılabilir?

Facebook Pay, 12 Kasım itibariyle ABD sınırları içinde Facebook ve Messenger uygulamaları üzerinde kullanıma açıldı. Facebook şirketi, Facebook Pay’in tanıtımyla ilgili olarak yayımladığı duyuruda, Facebook Pay’i ileride diğer ülkelerde de kullanıma açmayı planlandıklarını açıkladı. 

İlgili Makaleler

REKLAMI KAPAT X