Bitcoin’de kritik düşüşle 20.000 dolar desteği test edildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin’de kritik düşüşle 20.000 dolar desteği test edildi
Egemen Baş
16.06.2022 17:06

Bitcoin yüzde 30’luk bir düşüş ile tarihinin en sert düşüşlerden birini deneyimliyor. Bu düşüşte çok uzun süredir önemi vurgulanan 20.000 dolar desteği test edildi. 

Bir aydan uzun bir süredir stabil ilerleyen Bitcoin haziran ayı boyunca Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz kararı beklentisiyle kırılganlaştı. FED’in faizleri 75 baz puan arttırması ile de bu gidişatını bozdu. 12 Haziran 2022 tarihinde sert bir düşüş ile önce 26.500 seviyesine sonra da hızlı bir şekilde ertesi gün 22.500 dolar seviyesine geldi. Sadece bu iki günde yüzde 21,86’lık düşüş gerçekleştiren Bitcoin kripto para piyasasının tarihindeki en sert düşüşlerden birine yol açtı ve toplam kripto para piyasası hacmini de yüzde 17 düşürdü. Kasım 2021’de 3 trilyon dolardan fazla hacme ulaşmış olan toplam kripto para piyasası hacmi Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyesi olan 1 trilyon doların altına geldi.

Bitcoin’in haftalık grafiğinde son destek noktası olan 28.000 dolar seviyesinin kırılmasından sonra oldukça hızlı düşüşler görüyoruz. Bollinger Bandı’nın haftalıkta aşağı yönlü yırtılması da düşüşün sertliğini gösteriyor. RSI (14) değerinin de 26 civarlarında seyretmesi Bitcoin’in satış bölgesinde olduğuna işaret ediyor. Günlük hareketli ortalamalara bakıldığında da en yakın 50 günlük ortalamadan olan uzaklığın bile yüzde 40’tan fazla olması satışların arkasından bir tepki geleceğini teknik olarak gösteriyor. Destek noktaları olarak grafikten de anlaşılabileceği üzere 20,000 dolar desteğinin kırılması halinde 19,000 dolar ve 12,800 dolar seviyeleri takip edilebilir. Fakat teknik analizin bu noktada tek parametre olmaması gerektiğini belirtmekte fayda var çünkü son 2 aydaki düşüşün daha çok temel sebeplerden kaynaklandığını gözlemledim.

Bununla beraber genel açıdan baktığımızda altcoinler ve Bitcoin’deki yatırımcıların çoğunun zararda olduğu bir piyasadayız ve düşüşün çok derin olmasından ötürü yatırımcılar alım yerlerine oldukça uzakta. Bu tarz sert hareketlerde yatırımcıların Bitcoin’e daha yakın olduğu ve altcoinlerin daha çok etkilendiği piyasada genel bir kural niteliğindedir. Altcoin yatırımcıları için düşüşün psikolojik ve duygusal etkenlerinden olabildiğine uzak kalmanın ve doğru stratejiler belirlemenin uzmanlar tarafından telkin edildiğini başta sosyal medya olmak üzere pek çok mecrada görüyoruz. Yatırım enstrümanlarında nasıl sonsuza kadar yükselme olmadığı gibi sonsuza kadar da düşüş hiçbir zaman olmayacaktır. Piyasa mutlaka alım ve satım fırsatları verecektir. Bunları doğru takip etmeye çalışmak ve rasyonel kalabilmek önemli yatırımcı yetenekleri arasında sayılmaktadır.

 

REKLAMI KAPAT X