Bitcoin’de yükselen kanal formasyonu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin’de yükselen kanal formasyonu
Egemen Baş
04.08.2022 21:31

Geçtiğimiz hafta 24.600 dolar seviyesini test eden Bitcoin (BTC) 22.600 dolar seviyesine inerek tekrar yükselen kanal formasyonunun içine girdi.

Bugün itibarıyla 22.600 dolar seviyesinden işlem gören Bitcoin’de yükselen kanal formasyonu devam ediyor.

Kripto para piyasası oldukça uzun süredir olumsuz haberlerle çalkalandı ve çok sert düşüşlere imza attı. FED’in son kararında 75 baz puan faiz arttırımıyla birlikte daha güvenli bir sürece gireceği tahmin edilirken BTC bu tahminleri doğrulayarak yüzde 15,89’luk bir artış ile 24.600 dolar seviyelerine yükseldi. Bu yükselişin ardından Çin-Tayvan arasında yaşanan gerginliklerin piyasaya olumsuz etkileri Bitcoin’i yükselen kanalın içine düşürdü. Özellikle geçtiğimiz aylarda yaşanan Rusya-Ukrayna savaşının yatırım piyasalarına çok ciddi darbe vurmuş olması ve bunun piyasaların hafızasında çok yakın zamanda yaşanmış olması Çin ve Tayvan arasındaki sorunların da etkisini artırdı. Bunlarla beraber kripto para piyasasının yakın süreçte beklediği önemli haberlerden birisi 10 Ağustos 2022’de ABD’nin açıklayacağı temmuz ayı enflasyon rakamları olarak görülüyor.NewsBTC analistlerinden Best Owie 04.08.2022 tarihli yazısında kripto para piyasasının makro ekonomiden çok etkilendiğini, özellikle normal borsaların ilerleyişi ile kripto para piyasasının paralel hareket edeceğini öngörüyor ve bunların birlikte değerlendirilmesini öneriyor. 

Ayrıca Kaliforniya merkezli ödeme firması Galoy 3 Ağustos Çarşamba günü piyasaya Bitcoin destekli sentetik bir dolar sabitli kripto para çıkardı. Stablesat ismi verilen bu kripto paranın USDTBUSD gibi dolar sabitli diğer kripto paralardan farkı Stablesat’ın Bitcoin’den desteklenip ABD dolarına sabitleniyor olması olarak paylaşıldı.

Bitcoin günlük grafiği incelendiğinde 18 Haziran 2022 tarihindeki hızlı düşüşten başlayan yükselen kanalı görüyoruz. Kanal süresince alt bant 2 kez üst bant ise 4 kez denendi. Bu 4 denemenin ikisi kanalın üzerine iğne attı fakat günlük kapanış gerçekleştirilemediği için kalıcılık sağlanamadı.

Teknik açıdan bakıldığında en kritik noktalardan birinin kanalın dışında bir kapanış yapılması olduğunu düşünüyorum. Bir yükseliş ile daha kapanış yapıldığında 25.000 doların üstü hedef olacaktır. RSI (14) göstergesi 54.14 ile yukarı yönlü kıvrılmış durumda seyrediyor. RSI’ın da fiyatla paralel şekilde yükselen bir trendde olması özellikle yaptığı son üç yüksek tepeden görünüyor. Burada RSI’ın 70 seviyesi ile kanalın üst bandı benzer tarihte kesiştiği takdirde kuvvetli bir direnç oluşturacaktır. Grafikte gördüğümüz mavi sarı ve yeşil çizgiler sırasıyla 200, 100 ve 50 günlük hareketli ortalamalara tekabül ederken 50 günlük ortalamanın üzerinde olunması kısa vade trendin hâlen yükselişte olduğuna sinyal veriyor. Bununla beraber bir diğer önemli nokta da haftalık grafikte özellikle uzun vadede trend yönü için kullanılan 200 günlük hareketli ortalamanın tam üzerinde fiyatın seyrediyor olmasıdır. Son iki hafta içerisinde de bu ortalamanın üzerine iğne atılsa da kapanış gerçekleştirilmedi. Dolayısıyla haftalık grafikte 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkılması yükselişte önemli bir rol alacaktır. Kısa vadede günlük grafikteki kanalın alt bandının testi ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Destekler için 21.619/20.800 ve 20.000 dirençler için ise 24.600/25.827/26.372 dolar seviyeleri değerlendirilebilir.

REKLAMI KAPAT X