Bitcoin Madenciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Okuma Süresi: 6 Dakika
Doviz.com
12.07.2018 15:15

Kâğıt paranın ne zaman basılacağına ve dağıtılacağına devlet karar verirken Bitcoin’in merkezi bir hükümeti yoktur. Bitcoin (BTC) madenciliğinde, madenciler matematik problemlerini çözmek için özel yazılımlar kullanırlar.

Sistemde ne kadar fazla talep olursa, matematik problemleri o kadar zorlaşır ve çözümleri zorlaştığı için üretim artar. Bunun sonucunda ise ciddi bir enerji tüketimi ortaya çıkmış olur. Yapılan araştırmalara göre; 1 Bitcoin üretmek için harcanan elektrik, bir evin bir aylık harcamasıyla denk düşüyor…

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin üretim işlemidir. Finansal transferleri sağlayan, yapılan finansal işlemleri onaylayan ve yeni Bitcoin’lerin üretimini sağlayan bir yapıdır.

Bitcoin madenciliği (BTC Mining), Blockchain (Blok Zinciri) teknolojisiyle işler. Zincirdeki full node’lar sayesinde Genesis Bitcoin’den itibaren gerçekleşen bütün işlemler kayıt altında tutulur ve Miner Node’ların anlık çözmeye çalıştıkları problemlerle Bitcoin üretme işlemi gerçekleşir. Bitcoin madenciliği yapan kişiler madenci (miner) olarak isimlendirilir.

Bitcoin (BTC) madenciliğini bir nevi, modern zamanın altın aramasına benzetebiliriz. Ne kadar katkı sağlarsanız o kadar Bitcoin kazanırsınız, yani ne kadar çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız. Güçlü bilgisayarı olup daha fazla ve güçlü donanımı olanlar daha çok kazanabilir. Bitcoin’in ilk zamanlarında, bilgisayar işlemcileri ve grafik kartlarıyla Bitcoin üretimi mümkünken, şimdilerde bu durum mümkün değil. Bunun için ASIC Miner’a (Application Specific Integrated Circuit; Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) sahip olmak gerekmekte. Tek amacı Bitcoin üretmek olan bu cihaz, bilgisayarınızın USB bölümünden bağlanılıyor. Bu sayede evde kendi bilgisayarınızdan Bitcoin üretmek diğer adlarıyla Bitcoin madenciliği yapmak veya Bitcoin kazmak mümkün hale geliyor.

Veri Madenciliği Nedir?

Yüksek ölçekli veriler içinden hedeflenen bilgiye ulaşarak bilgiyi kazma işlemdir. Bilgisayar programları kullanılarak büyük ve yüklü veriler içerisinden, gelecek tahminleri yapmayı sağlayan sistem veri madenciliği olarak adlandırılır. Günlük hayatta yanlış kullanım alanlarında dile getirilebilen bu terim, aynı zamanda bilgi çıkarımı ve veri arkeolojisi şeklinde de bilinmektedir. Bitcoin madenciliği, veri madenciliği mantığında yapılır. 

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nasıl Yapılır?

Yapılan her para transfer işlemi Bitcoin network’üne duyurulur. Bu taleplerden her bir node yani Bitcoin üzerinde işlem yapan her bir elektronik cihaz, büyüklüğü 1 MB olan birer blok oluşturabilir. Bu bloklar üzerinden bir matematik probleminin çözülmesi gerekir. 

Bitcoin bu transfer işlemlerinin oluşturulması ve doğrulanması için şifreleme algoritmalarından faydalanır. Oluşturulan blok için anahtar değeri üretmeye çalışır. Bitcoin’in kullandığı şifreleme fonksiyonu tersine çevrilemez bir fonksiyondur. Fonksiyonun input değerlerini bulabilmek için sisteme olası input değerlerini vererek sayısız deneme yapmak gerek. Bu da girdiyi bulmanın tek yoludur.

Bahsettiğimiz ‘proof of work’ olarak adlandırılan işlem, güçlü bir donanım ve yüksek enerji kullanımı gerektirmektedir. Bitcoin sisteminin mantığına göre, her on dakikada bir block üretilmeli, yani matematik problemi bu 10 dakika içerisinde çözülmelidir. Eğer 10 dakikadan fazla sürerse, Bitcoin sisteminin hedeflediği hızın altında kalınmış olunur. 

Peki, bu işlem 10 dakikadan kısa sürerse ne olur? O zaman da, Bitcoin sisteminin hedefi olan Bitcoin’e daha hızlı yaklaşılmış olunur. İşte tam olarak bu sebeple, 2 haftada bir problemi zorlaştırıp kolaylaştıracak bir düzenleme yapılır. 

Bitcoin’lerin 21 Milyon adetle sınırlı olması, Bitcoin üretiminin beklendiği gibi uzun yıllar sürmesi yerine bir anda bitmesine de neden olabilir.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin madenciliği yaparak, piyasada bulunan, Bitcoin üretimi yapan makinelere belli miktarda yatırım yaparak evde kendi Bitcoin’inizi üretebilirsiniz. Ancak, işlemi evde yapabiliyor olmanın maliyeti epey yüksek. Sermayenin dışında öncelikle güçlü bir donanıma sahip olmanız ve güncel olarak takipte olmanız gerekiyor.

Bitcoin nasıl üretilir sorusunun cevabı için öncelikli ihtiyaç olan, internet bağlantısı ve uygun donanımdır. Güçlü bir işlemciye ve işletim sistemine sahip olmak gerekir. Gerekli donanımlara sahip olduktan sonra, elektrik tüketimi ve karşılığındaki getirisi konusunda hesaplamalar yapıldıktan sonra Bitcoin madenciliği kolay şekilde yapılabilir. Bitcoin üretimi yapan blokların şifreli versiyonlarını oluşturarak ve onaylayarak çalışır. Bloklar içerisinde ise Bitcoin yapısı içindeki finansal işlemler bulunur. ASIC cihazlar aracılığıyla yapılan mining işlemini yapabilmek için aşağıdaki yollar tercih edilebilir:

  • Cloud Mining
  • Donanım ile Mining
  • Bilgisayar ile Mining

1 Bitcoin Ne Kadar Sürede Üretilir?

İşletim sistemi güçlü olan cihazlar üzerinden Bitcoin madenciliği (mining) kolay şekilde yapılabilir. 1 Bitcoin ne kadar sürede üretilir diye soran yeni başlayan madenciler, belirlenen kripto para birimi için özel olan sayfalardaki tablolara göz atabilirler.

Bitcoin Madencilik Programı

Bitcoin üretimi için gerekli bütün ihtiyaçlarınızı edindikten sonra Bitcoin madenciliği donanımını kontrol etmek ve görüntülemek üzere gerek duyacağınız için, kullandığınız Bitcoin mining donanımına uygun programı kullanmalısınız (Bitcoin madencilik programı). Bilgisayar için en çok tercih edilen programlar CGMiner, BFGMiner ve BitMinter programlarıdır. Mac kullananlar ise en çok MacMiner’ı tercih ediyor.

Bitcoin Miner

Bitcoin miner, İngilizce’de Bitcoin madencisi anlamına gelir. Kripto para dijital dünyasında Bitcoin madenciliği yapan kişiye Bitcoin miner denir.

Bitcoin Madenciliği 2017 - 2018

Yapılan araştırmaya göre, Bitcoin madenciliğinde kullanılan aşırı elektrik tüketimi sebebiyle 2018 yılı boyunca Bitcoin madenciliğinden dolayı dünya enerjisinin %0,5’i harcanacağı iddia ediliyor. 
Nisan 2017 bilgilerine göre güncel olarak kullanılan Bitcoin sayısı 16,246,200 olarak belirlendi. 

2018 verilerine göre; bir günde ortalama 2,000 Bitcoin üretilmekte.

Bitcoin Nasıl Kazanılır?

Bitcoin madenciliğini evde yapmak isterseniz, bilmeniz gereken en önemli nokta, güçlü bir bilgisayar sistemine sahip olmanız gerektiği. Bilgisayara yüklenen donanımlarla yapılan Bitcoin madenciliği, ilk olarak CPU ile yapılırken, artık 100 kat daha hızlı işlevi olan ekran kartları aracılığıyla yapılıyor. Bilgisayarınızın ekran kartı en kadar kuvvetliyse, madencilikten elde edeceğiniz kazanç da o kadar fazla olur. Ek olarak, Bitcoin madenciliği için gerekli teçhizatı almak yerine daha makul fiyatlara kiralamak da mümkün. Eğer mining konusunda yeteri bilgiye sahip değil veya bilginize güvenmiyorsanız, Bitcoin havuzlarına dâhil olarak aslında bilgisayarların güçlerini birleştirerek daha kolay algoritmaları çözümlemeye çalışmış olursunuz. Piyasadaki mevcut Bitcoin havuzları oldukça fazladır ve hepsinin gelir dağıtım modeli farklılık gösterir. Bir bloktan elde edilecek gelir, havuz katılımcıları arasından bir formülle dağılımı yapılır. Bu sırada da belli bir miktarı havuz operatörü alır.

Bitcoin Madencilik Siteleri

Bitcoin üretme programı olarak bilinen Bitcoin madenciliği sitelerinden birine katıldığınız durumda, ne kadar katkıda bulunduğunuza doğru orantılı olarak, çabanızın karşılığı kadar Bitcoin kazanıyorsunuz. Örneğin; 1 Bitcoin çözerken, işlem gücünün %2’sine katkıda bulunduysanız, Bitcoin’in %2’sini kazanırsınız. Merkezi maden havuzlarından farklı olarak, madencilik yapmaktan vazgeçtiğinizde kazanılan Bitcoin’lerin hepsi siliniyor.

Piyasadaki en büyük Bitcoin madenciliği (Bitcoin Mining) sitelerinden (Bitcoin üretme programları) ilk 10 tanesi aşağıdaki gibi:

Bitcoin Madenciliği Yasal mı?

Bitcoin madenciliğinin suç olarak sayılabilmesi için yasalarda bu konunun işlenmiş olması gerekiyor. Yasalarda böyle bir madde olmadığı için Bitcoin ve diğer kripto paraların madenciliğini yapmak yasal oluyor. Türkiye’de henüz yasalar dahiline girmeyen kripto paralar her ne kadar piyasada işlem görse de, risk teşkil edebiliyor. Dijital paralarla işlem yapıp yapmama kararı da yatırımcıya kalmış oluyor.

Bitcoin ve Madenciliğinin Yasak Olduğu Ülkeler

Bitcoin madenciliğinin yasal mı sorusunun cevabı da aynı şekilde, yasalarda bu konuyla ilgili herhangi bir madde yer almadığından suç teşkil etmemekte. Dünya çapında bakarsak, dijital paralarla yapılan işlemlerin ve kripto para madenciliğinin yasal olmadığı birkaç ülke bulunuyor: 

  • Fas
  • Çin
  • Nepal
  • Bolivya
  • Ekvator
  • Kırgızistan

Mining Rig Nedir?

Kripto para madencilik makinesini İngilizce olarak ifade eden kelimeler bütünü.

Bitcoin Kazmak Nedir?

Bitcoin madenciliği yapmanın dijital para dünyasındaki söylemi.

Bitminer Nedir?

Bitcoin borsasıyla birlikte ortaya çıkmış, Bitcoin madenciliği yapmaya yarayan bir sistem.

Bitcoin Ekran Kartı Nedir?

Bitcoin ve diğer kripto paraların madenciliği sırasındaki matematiksel problemlerin çözümünü sağlar ve işlemcilerden yani CPU’lardan daha verimlidir.

BTC Miner Nedir?

Bitcoin madenciliği için geliştirilmiş cihazlara verilen isim.

Miner Gate Nedir?

Herhangi bir yatırım yapmadan, evde Bitcoin üretmek isteyenlere olanak sağlayan internet sitesi.

Yazar: Cansu Saraç

İlgili Makaleler

REKLAMI KAPAT X